Vlado Kreslin prvi spoznal klavirskega genija Dimitrija Šiškina


Včerajšnji dogodki okrog in na 67. Ljubljana Festivalu so se odvijali tako rekoč s svetlobno hitrostjo. Najprej je bila opoldanska dolga tiskovna konferenca za večerni koncert Valerija Gergijeva s svojim orkestrom Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga, predstavitev solista, pianista Dimitrija Šiškina in celotne ustvarjalne ekipe Teatro Regio iz Torina, ki bo jutri in v četrtek v Gallusovi dvorani uprizorilo Traviato.

D IMG_3074.jpg

Vlado Kreslin in Dimitrij Šiškin, foto Marijan Zlobec

Ves ta čas je moral Vlado Kreslin, ki je zatem predstavil svoj koncert v Poletnem gledališču v Križankah 30. avgusta v miru in z obveznim klobukom na glavi čakati, po druženju pa nas je direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek iz Viteške dvorane Križank vljudno odslovil, češ da mora pianist Šiškin vaditi za večerni koncert.

D IMG_3079.jpg

Živa Steiner, Dimitrij Šiškin in Sunhee Park

Vlado Kreslin je s sorodno glasbeno dušo Dimitrijem Šiškinom takoj našel stik in se veselil, da je spoznal vzhajajočo pianistično zvezdo. Šiškin je poleg številnih nagrad že v prejšnjih letih pred meseci prejel še drugo nagrado na svetovno znanem in pomembnem tekmovanju Čajkovskega v Moskvi.

D IMG_2940.jpg

Jutrišnja Violetta bo sopranistka Marija Mudrjak

D IMG_2950.jpg

Marija Mudrjak in četrtkova Violetta Irina Dubrovskaja

D MG_3038.jpg

Epifanio Comis

Tiskovne konference se je udeležil tudi Epifanio Comis, eden izmed Šiškinovih profesorjev klavirja. To je glasbenik in profesor ter direktor glasbenega konservatorija v Catanii na Siciliji in je v Ljubljani pred kratkim nastopil v Narodni galeriji na komornem koncertu v okviru 67. Ljubljana Festivala. Nastopil je kot član ansambla Goffriller.

D IMG_3041.jpg

Dimitrij Šiškin se je prvega obiska Slovenije zelo veselil

Šiškina sem vprašal, ali so z orkestrom in dirigentom že imeli vaje za večerni koncert, kdaj in kje, pa mi je odgovoril da še ne. “Bomo imeli vajo pred koncertom,” mi je odgovoril. To smo opazili, ker se je večerni koncert pred železno zaveso v Gallusovi dvorani, ker na odru postavljajo zahtevno sceno za Traviato, začel z zamudo.

D IMG_3055.jpg

Vlado Kreslin

Vlado Kreslin bo nastopil z Malimi bogovi, Beltinško bando, 92-letnim očetom in prvič s Slovenskim nacionalnim mladinskim orkestrom, ki ga je ustanovila in ga vodi dirigentka Živa Ploj Peršuh.

D IMG_3082.jpg

Šiškinovo dekle ni glasbenica

Valerij Gergijev je dan poprej še dirigiral Tannhäuserja in s tem zaključil svoj debut v Bayreuthu. Vmes je, kot sem že povedal v svoji predstavitvi predstave, ki sem jo videl 13. avgusta, nenadoma odpotoval in opere ni dirigiral on, ampak Christian Thielemann. V tiskovnem središču so mi rekli, da je Gergijevu nekdo od bližnjih umrl in da je moral takoj odpotovati v Sankt Peterburg. Včeraj mi je Valerij povedal, da mu je umrla mama.

D IMG_3252.jpg

Valerij Gergijev v mednarodni družbi

Valerija Gergijeva so po koncertu v garderobi obiskali nekateri stari znanci in prijatelji, ki njegove ljubljanske koncerte in predstave spremljajo od začetka, to je od leta 1997.

D IMG_3240.jpg

Šiškinu je čestitala pianistka in skladateljica Tina Mauko

D IMG_3246.jpg

V garderobi ga je obiskal pianist Zoran Škrinjar

D IMG_3260.jpg

Nočni sprehod po Trgu republike v družbi z zagrebškim kritikom Branimirjem Pofukom in njegovo ženo

D IMG_3262.jpg

Šiškina je zanimala zgodovina slovenske države, ko je poziral pred parlamentom

D IMG_3256.jpg

Doku Zavgajev, Valerij Gergijev in Galina Zamjatina na Trgu republike

Valerija Gergijeva ob vsakem gostovanju spremlja in se mu zahvali ruski veleposlanik, njegova ekselenca Doku Zavgajev, ki je bil častni pokrovitelj koncerta. Spremlja pa ga še njegova sekretarka in prevajalka, Galina Zamjatina, voditeljica oddelka za stike z javnostjo pri veleposlaništvu Ruske federacije v Sloveniji. Povsod je nepogrešljiva.

D IMG_3267.jpg

Na pokoncertnem druženju je bil nad Šiškinom navdušen župan Zoran Janković

D IMG_3273.jpg

Prvo skupno srečanje Dimitrija Šiškina, profesorja Epifania Comisa in Valerija Gergijeva je bilo šele v Ljubljani

D IMG_3268.jpg

Vedno zmanjka časa za vse pogovore

D IMG_3277.jpg

in slovo je prehitro; a le do prihodnjega leta.

Marijan Zlobec

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja