V Traviati en Alfredo z dvema Violettama


Pred gostovanjem slavne italijanske opere Teatro Regio iz Torina na 67. Ljubljana Festivalu v sredo in četrtek v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je bila opoldan v Viteški dvorani Križank tiskovna konferenca, na kateri so se predstavili glavni protagonisti. Skupna ugotovitev je, da jim je v Ljubljani zelo lepo, da je njihova Traviata, s katero so že gostovali po svetu, povsod naletela na odobravanje ter da si podobnega uspeha z obema predstavama želijo tudi v Ljubljani.

IMG_2963.jpg

Italijanski ambasador v Sloveniji, njegova ekselenca Paolo Trichilo, foto Marijan Zlobec

Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana je uvodoma poudaril sodelovanje s sosednjo Republiko Italijo z različnimi programi, ki so se okrepili še posebej po podpisu kulturnega protokola o sodelovanju med Italijo in Slovenijo, in s katerim je Ljubljana Festival v preteklosti že imel nekaj izvrstih prireditev, še posebej s predstavama Rigoletta lani in letos podobno s Traviato.

IMG_2979.jpg

Darko Brlek

Italijanski ambasador v Sloveniji, njegova ekselenca Paolo Trichilo, je prav tako omenil uspešnost meddržavnega kulturnega sodelovanja, ki pa ne zajema samo prireditev Ljubljana Festivala, ampak še druge festivale, kot je omenil festivale v Radovljici, Brežicah in Piranu. Meddržavni sporazum omogoča s pomočjo italijanskega zunanjega ministrstva in Italijanskega kulturnega inštituta sofinanciranje nekaterih dragih projektov, kot je ravno gostovanje celotnega opernega ansambla Teatro Regio, ki velja za enega najboljših v Italiji, domovini opere. Pri Traviati pa je še posebej poudaril odličnost opere in seveda najboljšega italijanskega skladatelja Verdija.

IMG_2981.jpg

Henning Brockhaus

Režiser Traviate Henning Brockhaus je v predstavitvi predstave poudaril njeno drugačnost, ne realističnost, ampak simbolnost, kar še najbolje dosežejo z uporabo zrcal kot refleksijo opernega dogajanja. K temu je največ prispeval sicer svetovno znani scenograf Josef Svoboda, s katerim sta sodelovala še pri drugih opernih projektih. Začetki predstavljanja te Traviate segajo v leto 1992, ko so jo izvedli v Sferisteriu v Macerati. Zaradi uporabe ogledal oziroma enega ogromnega ogledala, so to Traviato poimenovali kot “Traviata ogledal” ali “Traviata degli Specchi”.

01_Traviata_18.jpg

Traviata je posebna z uporabo zrcal

IMG_2995.jpg

Irina Dobrovskaja

Paola Giunti je kot predstavnica Teatro Regio spomnila, da je njihovo gledališče najstarejše v Italiji, saj je nastalo že leta 1740. Med drugim je krstilo dve slavni Puccinijevi operi; Manon Lescaut (1893) in La Boheme (1896). O Traviati je poudarila, da je zelo lepa predstava in da so ponosni, da lahko ravno z njo gostujejo v Ljubljani.

IMG_2989.jpg

Med pevskimi solisti so se predstavili kar štirje: sopranistki Marija Mudrjak in Irina Dobrovskaja, ki bosta interpretirali Violetto Valery, tenorist Giulio Peligra, ki bo dvakrat pel Alfreda, in baritonist Giovanni Meoni kot Alfredov oče Giorgio Germont.

596370ED-7332-4F47-B2C5-68E065B4B1A5-1200x683.jpeg

Traviata

IMG_3019.jpg

Giulio Peligra

Če bi strnili vse njihove pohvale in zadovoljstvo ob gostovanju v Ljubljani, kjer so vsi, razen Meonija, ki je leta 1991 delal avdicijo v Ljubljanski operi, a je ni naredil, sedaj prvič, bi morali biti navdušini takoj in brezpogojno. Enostavno to predstavo Traviate imajo vsi radi zaradi nje same.

Traviata_1252.jpg

Traviata v Torinu

IMG_3027.jpg

Giovanni Meoni

IMG_3031.jpg

Paola Giunti s solistično ekipo

https://it.wikipedia.org/wiki/Teatro_Regio_(Torino)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja