Jutri v Ljubljani Valerijev Gergijev


Potem ko je slavni ruski dirigent osetijskega rodu Valerij Gergijev potrdil svoje gostovanje na 67. Ljubljana Festivalu s svojim Simfoničnim orkestrom Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, se je lov na vstopnice začel z veliko hitrostjo. Ruski gosti so za svoj letošnji nastop pripravili bogat in atraktiven program z deli Debussyja, Ravela, Rahmaninova in Šostakoviča.

68356617_10156568084436274_4721591641666748416_o.jpg

Valerij Gergijev, foto Festival Ljubljana

Valerij Gergijev je prvič s svojim ansamblom gostoval v Ljubljani na Mesecu evropske kulture leta 1997 s koncertno izvedbo opere Jevgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskega. Vrhunec pa je bila prva celotna uprizoritev Wagnerjeve tetralogije Nibelungov prstan v štirih večerih in na dveh ločenih gostovanjih.

gergijev-img_9186-1.jpg

Valerij Gergijev s slovenskim odlikovanjem, foto Marijan Zlobec

Pred dvema letoma je Valerij Gergijev prejel državno odlikovanje Republike Slovenije za svoj bogat prispevek k spoznavanju ruske glasbene kulture in njeno predstavljanje v Sloveniji. V predsedniški palači mu ga je izročil predsednik Borut Pahor.

4652977de657a05d73e740bc4a19bd78.jpg

Valerij Gergijev, foto Festival Ljublana

Simfonični orkester Mariinskega gledališča je eden najstarejših ruskih ansamblov. Ustanovljen je bil leta 1783, ko je vladala Katarina Velika, in od začetkov do ruske revolucije se je imenoval Ruski cesarski operni orkester. Leta 1935 ga je Stalin preimenoval v orkester (in balet) Kirov, od 1992 pa nosi svoje staro ime Mariinski. Leta 1978 so k sodelovanju povabili Valerija Gergijeva; leta 1996 je postal umetniški vodja in glavni direktor. Z njegovim prihodom se je operni repertoar krepko razširil, simfonični orkester pa se je prav pod karizmatičnim vodstvom lotil tudi drugih velikih koncertnih del, kot so Mahlerjeve in Beethovnove simfonije, Mozartov Rekviem in simfonije, v operi poleg ruskih še Wagner in Berlioz (Trojanci), Verdi, Puccini…, repertoar pa obsega tudi dela sodobnih skladateljev in krstne izvedbe.

img_9055.jpg

Vročitev odlikovanja, foto Marijan Zlobec

Leta 2008 so svetovni glasbeni kritiki uvrstili Simfonični orkester Mariinskega gledališča med dvajset najboljših na svetu. Kot veste, pa so vse lestvice subjektivne in avtomatično postavljajo med najboljše svetovne orkestre Dunajske in Berlinske filharmonike, pa Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, Londonski simfonični orkester ali Chicago Symphony Orchestra, čeprav poznavalci trdijo, da je najboljši ameriški orkester Metropolitanske opere v New Yorku, v Evropi pa Festivalski orkester Wagnerjevega festivala v Bayreuthu, ki sploh nista v statistiki. Odvisno je tudi, kateri program izvajajo ali so zanj specialisti. Samo v ZDA je na primer okrog 1200 orkestrov; v Kaliforniji trideset, v New Yorku dvajset. Simfonične orkestre imajo vse ameriške države. Največji vzpon novih orkestrov doživlja Kitajska, kjer gradijo sto novih koncertnih dvoran. Kakorkoli so orkestri veliki, pa jih svetovna statistika ni sposobna niti našteti, ne samostojno ne po državah.

Kot je na tiskovni konferenci povedal direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, se je sam prvič srečal z Gergijevim že leta 1993, ko so se začeli pogovori za prvo gostovanje v Ljubljani.

maxresdefault-4.jpg

Dmitrij Šiškin, foto Wikipedija

Gergijev bo z orkestrom Mariinskega (Marijinega) gledališča iz Sankt Peterburga v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma izvedel zelo zahtevno Deseto simfonijo Dmitrija Šostakoviča, posebnost pa bo prva predstavitev mladega ruskega pianista Dmitrija Šiškina pri nas. Šiškin je dobitnik vrste mednarodnih nagrad na najpomembnejših tekmovanjih, kot so moskovsko Čajkovski (2015), Chopinovo v Waršavi (2015) ali Kraljice Elizabete v Belgiji (2016).

dmitry-shishkin.jpg

Dmitrij Šiškin bo izvedel Koncert za klavir in orkester št. 3 v d-molu, op. 30 Sergeja Rahmaninova. 

Program koncerta 26. avgusta ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma:

Maurice Ravel: Pavana za umrlo princeso
Claude Debussy: Preludij k Favnovemu popoldnevu
Sergej Rahmaninov: Koncert za klavir in orkester št. 3 v d-molu, op. 30
***
Dmitrij Šostakovič: Simfonija št. 10 v e-molu, op. 93

img_9163.jpg

Predsednik Borut Pahor, veleposlanik Doku Zavgajev, Valerij Gergijev in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, foto Marijan Zlobec

Častni pokrovitelj koncerta je veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji nj. eksc. Doku Zavgajev.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja