Slavni kvartet Kodály na 67. Ljubljana Festivalu


V Ljubljano prihaja svetovno znani godalni kvartet Kodály, poimenovan po slovitem madžarskem skladatelju. Nastopil bo jutri ob 20. uri v Narodni galeriji v okviru cikla komornih koncertov 67. Ljubljana Festivala.

Kodaly-Quartet-slika-1.jpg

Godalni kvartet Kodály, foto Festival Ljubljana

Godalni kvartet Kodály je ena vodilnih svetovnih komornih zasedb. Svojo zgodbo je začel pisati že leta 1966, ko so ga ustanovili štirje študentje budimpeške glasbene akademije Franza Liszta in ga kasneje poimenovali po skladatelju Zoltanu Kodályju.

71AxHpa1sTL._SX355_.jpg

Glasbeniki so v zadnjem desetletju obiskali skoraj vse evropske države, Združene države Amerike, Avstralijo, Daljni vzhod in Novo Zelandijo. Za svoje delo so prejeli vrsto nagrad in priznanj, madžarska vlada pa jih je leta 1990 med drugim oklicala za zaslužne umetnike madžarske republike.

51LpFQi-GUL._SX355_.jpg

Godalni kvartet Kodály je za svoje mednarodne in nacionalno pomembne glasbene zasluge prejel nazivambasadorji madžarske komorne glasbe.Člani kvarteta so: violinista Attila Falvay, ki je podiplomski študij končal na dunajski Akademiji za glasbo, in najmlajši član kvarteta Ferenc Bangó, zmagovalec številnih mednarodnih tekmovanj – na ljubljanskem koncertu ga bo nadomestil Zoltán Tuska; violist János Fejérvári, ustanovni član priznanega godalnega komornega orkestra Budimpešta, ter čelist György Éder, izjemen dolgoletni komorni glasbenik.

gabornew.jpg

Gabor Varga

Izvajajo raznovrsten program, pri čemer posebno pozornost posvečajo delom madžarskih skladateljev, kot so Bartók, Kodály in Dohnányi. V celoti so posneli tudi večji del železnega repertoarja za to zasedbo, med drugim vse Beethovnove, Schubertove in Haydnove godalne kvartete. Ljubljanskemu občinstvu se bodo predstavili z deli skladateljev srednjega in poznega romantičnega obdobja: S. Rahmaninova, P. I. Čajkovskega in J. Brahmsa.

unnamed.jpg

Kvartetu se bo v solistični vlogi pridružil Gabor Varga, priznani madžarski klarinetist, ki je dobitnik številnih nagrad na uglednih mednarodnih tekmovanjih.

s-l300.jpg

Program koncerta v Narodni galeriji:

Sergej Rahmaninov: Romanca in Scherzo

Peter Iljič Čajkovski: Godalni kvartet v D-duru, op. 11

Johannes Brahms: Kvintet v h-molu, op. 115

51IQUa42hKL._SY355_.jpg

Kodály-Quartet.jpg

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja