Glasba na avtentičnih baročnih inštrumentih


Il terzo suono ali Glasba na avtentičnih baročnih inštrumentih je naslov zadnjega komornega koncerta v tem tednu na 67. Ljubljana Festivalu. Na sporedu bo jutri ob 20. uri na Peklenskem dvorišču v Križankah. Ansambel pred tem gostuje na festivalu Emilia Romagna v atriju Palače Tozzoni v Imoli.

T.jpg

Il terzo suono, foto Nada Žgank

Ansambel Il terzo suono sestavljajo: Jasna Nadles, flavta traverso, Gianpiero Zanocco, baročna violina, Milan Vrsjakov, violončelo in Ivano Zanenghi, lutnja. Ansambel je v bistvu ustanovila slovenska glasbenica Jasna Nodles skupaj z zagrebškim violončelistom Milanom Vrsjakovom.

JasnaNadles2014_40by_nada_zgank-2000x1200.jpg

Jasna Nadles

Leta 2005 je bil ustanovljen mednarodni baročni ansambel, ki ga sestavljajo štirje uveljavljeni glasbeniki. Festivalski ansambel gostuje na pomembnih evropskih festivalih ter s tem povečuje prepoznavnost slovenskega glasbenega in kulturnega prostora. Redno nastopajo tudi s priznanimi solisti, kot so Sergio Azzolini, Giuliano Carmignola, Christophe Coin in Giovanni de Angeli. Trenutno se pripravljajo na snemanje zgoščenke, kjer bodo posneli dela slovenskih in evropskih skladateljev 17. in 18. stoletja.

Ensemble-Il-Terzo-suono-2018_029by.nada_.zgank_.jpg

Flavtistka Jasna Nadles se je glasbeno izobraževala v Ljubljani, Salzburgu in New Yorku ter od leta 2002 deluje tudi kot umetniška vodja Tartinijevega festivala v Piranu. Violinist Gianpiero Zanocco je koncertni mojster Beneškega baročnega orkestra, s katerim je gostoval v Evropi, Aziji in Združenih državah. Sodeluje s številnimi zasedbami in snema za slovite založbe, kot so Deutsche Grammophon, Warner Classics in Amadeus.

Violončelist Milan Vrsajkov je diplomiral pri prof. Valterju Dešpalju na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Študij je nadaljeval na Mozartovi akademiji v Krakovu ter magistriral na Mozarteumu v Salzburgu.
Kot solo čelist je deloval v operi Rouen v Franciji. Solistično in v komornih zasedbah je gostoval v Berlinski filharmoniji, Beethovnovi dvorani v Bonnu, Theatre de la Ville v Parizu, Mozarteumu v Salzburgu ter na številnih pomembnih festivalih. Od leta 1995 je član salzburške Camerate in redno nastopa tako v solistični vlogi kot tudi v komornih zasedbah po vsem svetu. Od leta 2002 je programski vodja in soustanovitelj Tartini festivala v Piranu ter baročnega ansambla Il terzo suono.

005-768x512.jpg

Ivano Zanenghi na lutnji je gostoval v številnih koncertnih dvoranah, kot so Royal Albert Hall, Lincoln Center, Carnegie Hall, Walt Disney Hall, Tonhalle, Concertgebouw, Musikverein in Scala. Je profesor baročne lutnje in generalnega basa v Benetkah ter ustanovni član Beneškega baročnega orkestra.

Na ljubljanskem koncertu bomo lahko prisluhnili delom treh velikih baročnih skladateljev: Antonia Vivaldija, Giuseppeja Tartinija in Georga Philippa Telemanna, pri čemer bo ansambel izvajal glasbo na avtentičnih baročnih inštrumentih.

002-768x512.jpg

Program koncerta na Peklenskem dvorišču:

Giuseppe Tartini: Trio sonata v G-duru

Antonio Vivaldi: Trio sonata v G-duru, RV 80

Giuseppe Tartini: Trio sonata v D-duru

Antonio Vivaldi: Sonata za violončelo in basso continuo

Giuseppe Tartini: Piccolo sonata za violino in violončelo

Antonio Vivaldi: Sonata za violino in basso continuo št. 12 v a-molu, op. 2, RV 32

Giuseppe Tartini: Grave za violončelo in basso continuo

Georg Philipp Telemann: Trio sonata v G-duru, TWV 42:G12

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja