Concierto de Aranjuez z Makom Grgićem


Serija odličnih komornih koncertov na 67. Ljubljana Festivalu v Narodni galeriji se nadaljuje. V velikem pričakovanju je koncert slovitega kitarista Maka Grgića. Na ljubljanskem koncertu v torek, 6. avgusta, ob 20. uri se bo s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije predstavil s popularnim koncertom za kitaro in orkester Concierto de Aranjuez slovitega skladatelja Joaquina Rodriga, ki je postal eden najpopularnejših koncertov 20. stoletja za ta inštrument.

Mak Grgič, slika (1).jpg

Mak Grgić, foto Festival Ljubljana

Mak Grgić, mlad, inovativen kitarski virtuoz in pedagog, velja za mednarodno glasbeno zvezdo. Svoje izobraževanje je začel v rojstni Ljubljani ter ga nadaljeval v Zagrebu (Ante Čagalja), na Dunaju (Alvar Pierri) in v Los Angelesu. Na povabilo ugledne Akademije za glasbo Thornton na Univerzi Južna Kalifornija v Los Angelesu je kot prvi kitarist v zgodovini univerze dosegel umetniški doktorat pri priznanih mentorjih Williamu Kanengiserju in Scottu Tennantu, obeh kot članov Los Angeles Guitar Quarteta, ter Brianu Headu, direktorju Guitar Foundation of America.

solo-zgf-550x550.jpg

Grgić kot umetniški vodja Zagreb Guitar Festival

Njegov raznovrsten repertoar zajema vse od velikih klasičnih del kitarskega repertoarja in balkanske glasbe, pa vse do filmske glasbe, popa in jazza.

Redno koncertira po ZDA in Evropi, na seznamu njegovih sodelovanj tako najdemo Simfonični orkester iz Sankt Peterburga, Simfonični orkester Spokane, orkester SNG Maribor in Simfonični orkester RTV Slovenija. Med drugim je bil štiri leta član uglednega Zagrebškega kitarskega kvarteta, sodeloval pa je s priznanimi umetniki, kot so Martin Chalifour, čelisti Jay Campbell, Joshua Roman ter Ashley Bathgate in znanim kitarskim duom, bratoma Assad.

IMG_4611-453x680.jpg

Mak Grgić strastno raziskuje nova glasbena obzorja, premierno pa je uglasbil tudi številne nove skladbe, recimo glasbo Nine Šenk z kvartetom JACK, glasbo Davida Crowella, (skladatelja in saksofonista Philip Glass Ensembla), glasbo Christiana Careyja, Julie Adolphe, Thomasa Kotcheffa in Sven-Davida Sandströma.
Leta 2014 je posnel album z naslovom Cinema Verismo – pregled filmske glasbe zadnjih desetletij v transkripcijah za kitaro.

Mak Grgić je umetniški vodja Zagreb Guitar Festivala in Eurostrings, prve evropske platforme v sekciji klasične kitare, ki se je rodila na omenjenem festivalu, največjem in vodilnem v Evropi.

Player Spotlight: Mak Grgic

Marijan Zlobec

 

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja