Zaključek Mojstrskih tečajev z Mozartovim večerom


Na 67. Ljubljana Festivalu se v avgustu nadaljujejo komorni koncerti. V ponedeljek, 5. avgusta,  bo tako še zadnji koncert v okviru Mojstrskih tečajev, na katerem se bo predstavil uveljavljeni solist trobentar in profesor Matthias Höfs s svojimi glasbenimi gosti. Koncert bo ob 20. uri v Narodni galeriji.

mh-pict05-24x16cm.jpg

Matthias Höfs, foto spletna stran

Na programu bodo samo skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta, kar pomeni redko doživetje slavnega skladatelja s takim komornim programom. Na koncertu bo nastopil v družbi violinistke Sarah Christian, violista Jana Lisboe, violončelista Samuela Lutzkerja in pianista Paula Rivinusa.

4.jpg

Matthias Höfs je z 18 leti postal solist trobentač v Državnem filharmoničnem orkestru v Hamburgu, kjer je deloval nadaljnjih 16 let. Sočasno se je pridružil zasedbi German Brass, s katero še vedno žanje uspehe po vsem svetu. Od njihovega prvega koncerta leta 1985 zase in za svoje kolege piše in pripravlja aranžmaje, ki presegajo žanrske meje in še naprej navdihujejo svet trobil. Od leta 2000 je Höfs profesor na Univerzi za glasbo in gledališče v Hamburgu, kjer s svojo vnemo navdušuje študente, pri čemer ve, kako jim predati strast do svojega inštrumenta. Oktobra 2016 so German Brass prejeli nagrado ECHO Klassik – eno najpomembnejših nagrad za domače in tuje glasbenike.

matthias-hoefs_king-of-gold_big.png

Festival Ljubljana z vrhunskimi kulturnimi vsebinami bogati in izobražuje družbo, soustvarja višjo kulturno ozaveščenost in razgledanost ter zagotavlja izkustva, ki širijo miselni okvir. Nadarjenim mladim umetnikom daje priložnost, da se predstavijo širši publiki. Več kot dvajset let pripravlja mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi, na katerem se predstavijo talenti, zmagovalci različnih tekmovanj, v različnih obdobjih pa je podpiral tudi številne mladinske orkestre in organiziral mojstrske tečaje.

matthias-hoefs_mozart-con-tromba-e1475767747978.png

Letos so v sklopu 67. Ljubljana Festivala organizirali mojstrske tečaje, ki so potekali na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana od 15. julija pa še do 8. avgusta. Umetniško vodstvo mojstrskih tečajev je prevzel Branimir Slokar, ki je v dolgi in plodni karieri vzgojil izjemno število izvrstnih pozavnistov.

11230582_462467957292168_3279989704963935827_n.jpg

Branimir Slokar

Mladi glasbeniki se izobražujejo tako solistično kot tudi komorno pri dvanajstih mednarodno priznanih profesorjih: prof. Latici Honda-Rosenberg (violina), prof. Wolframu Christu (viola), prof. Jensu Petru Maintzu (violončelo), prof. Petru Iuga (kontrabas), prof. Aleksandru Madjaru (klavir), prof. Emanuelu Abbühlu (oboa), prof. Felixu Renggliu (flavta), prof. Françoisu Bendi (klarinet), prof. Eckartu Hübnerju (fagot), prof. Matthiasu Höfsu (trobenta), prof. Radovanu Vlatkoviću (rog), prof. Jörgenu Van Rijenu (pozavna).

Profesorji so se predstavili na štirih koncertnih večerih, prav tako pa na svojih koncertih najbolj nadarjeni učenci.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja