Dnevi poezije in vina na Ptuju že triindvajsetič


23. Dnevi poezije in vina bodo v tednu med 18. in 24. avgustom zaznamovali Ptuj in številne druge kraje po Sloveniji ter po enega na sosednjem Hrvaškem in v Avstriji, ki bodo gostili priznane domače in tuje pesnike. Umetniški vodja festivala je Aleš Šteger, letos pa se bodo še posebej spomnili osemdesetletice priznanega slovenskega pisatelja Marjana Tomšiča.

unnamed (87).jpg

Utrinki z Dnevov poezije in vina 2018, foto Matej Pušnik

Prvim pesniškim branjem boste lahko prisluhnili že v nedeljo, 18. avgusta, v Petanjcih in v ponedeljek, 19. avgusta, v Ljutomeru, kjer bodo udeleženci pesniško-prevajalske delavnice v Jeruzalemu svoje prevode prvič predstavili javnosti.

unnamed (88).jpg

Ogrevanje v festival predstavljajo Večeri pred Dnevi, ki bodo v torek, 20. avgusta, združili ljubitelje besedne in glasbene umetnosti v kar šestih krajih po Sloveniji – pesniško-glasbenega dogajanja ob degustaciji vin se lahko udeležite v Krškem, Radovljici, Selcah, Svetem Andražu v Slovenskih Goricah, Zgornji Kungoti in v Ljubljani, kjer se bo poezija dotaknila tudi valov Ljubljanice. Prvič bo namreč del festivalske napovedi potekal na ljubljanski Špici, z večernim dogodkom in poezijo med vožnjo na ladjici po Ljubljanici.

unnamed (89).jpg

Dan kasneje, v sredo, 21. avgusta, se osrednje dogajanje seli na Ptuj, kjer bo z branjem Odprtega pisma Evropi njegov avtor Ilija Trojanow, 23. Dneve poezije in vina uradno odprl. Poleg Trojanowa posebej izpostavljajo častna gosta festivala: kitajskega pesnika Bei Daa in Radmilo Lazić, pesnico iz Srbije. Sicer pa boste lahko prisluhnili branju okoli dvajsetih priznanih avtorjev.

unnamed (91).jpg

Bogat festivalski program se med drugim širi v skrivnostni kartuzijanski samostan Žiče. Poleg večernih koncertov in intimnih branj na zasebnih vrtovih starega mestnega jedra Ptuja, ki vrata svojih visokih zidov odprejo samo za poezijo in njene ljubitelje, pa bodo festival s pesniškimi branji obogatili tudi mladi avtorji.

unnamed (92).jpg

Dogajanje v četrtek, 22. avgusta, se bo pričelo že zjutraj, s poezijo za zajtrk ob kavici in rogljičku s svetovnimi pesniškimi zvezdami, celodnevno branje pa se bo pozno zvečer izteklo v gledališki polnočni performans Teatra III z gosti.

V petek, 23. avgusta, je dopoldan rezerviran za otroški program, saj je organizator posebno pozornost letos posvetil najmlajšim bralcem poezije in druge literature. Veliko branja, ki se bo selilo tudi v Varaždin, bo kajpak tudi za odrasle, večerno branje pa se bo prevesilo v glasbene koncerte na velikem odru starega mesta.

unnamed (93).jpg

Umetniški vodja Aleš Šteger

Zadnji dan festivala, v soboto, 24. avgusta, bo obiskovalce in meščane k branju in poslušanju poezije spodbujala skupina bralcev, plesalcev, akrobatov, glasbenikov in še koga, na Promenadi poezije po starem mestnem jedru. Opoldan bodo svoj pesniški glas povzdignili mladi pesniki, tokratni Dnevi poezije in vina pa se bodo zaključili z večernim velikim pesniškim branjem, ki mu bo sledil še glasbeni koncert.

Letošnji festival bo razkošno poskrbel tudi za otroško igrivost in domišljijo. (Po tiskovnem sporočilu).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja