Plácido Domingo bi se rad vrnil na Ljubljana Festival


Plácido Domingo, ki je občinstvo 67. Ljubljana Festivala 17. junija navdušil v vlogi dirigenta Verdijevega Rekviema, je preteklo nedeljo znova požel stoječe ovacije v Veronski areni.

Domingo-canta-Verdi-Domingo-17-07-foto-Ennevi-248-blocco-2019.jpg

Plácido Domingo v nedeljo v Veroni, foto Ennevi

Legendarni tenorist prepričljive odrske prezence, ki velja za enega najodličnejših in najvidnejših pevcev sodobnega časa, v teh dneh praznuje 50 let od svojega debija v Areni v Veroni. Ob tej priložnosti je najprej stopil na dirigentski podij v znamenitem amfiteatru iz rimskega časa. Dirigiral je Verdijevo Aido.

DOMINGO_50.jpgS tem pa njegov veronski jubilej še ni končan. Plakat natanko pove, kaj ga v teh dneh še čaka.

domingo-10-img_8028.jpg

Domingo z ženo Marto in direktorjem Brlekom, foto Marijan Zlobec

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek se s Plácidom Domingom dogovarja za vnovični nastop v Ljubljani že v kratkem, kar pa bo odvisno od umetnikovih prostih terminov. Domingo je še vedno med najbolj iskanimi glasbeniki na svetu in ga hkrati pozna največ ljudi, seveda tudi tgisti, zlasti starejši obiskovalci opernih predstav, ki se ga spominjajo še kot vrhunskega tenorista.

domingo-2-img_8092.jpg

Domingo je prejel priznanje Festivala Ljubljana, foto Marijan Zlobec

Domingo ima svoje svetovno tekmovanje mladih opernih pevcev Operalia. Lepo bi bilo, če bi bila ena izmed izvedb v prihodnje pri nas, saj je ta del Srednje Evrope na tem tekmovanju, ki se seli po mestih in kontinentih, tako da zaobjame ves svet, najmanj prisoten in bi pevci, ki imajo nasploh manj možnosti za mednarodno uveljavitev, še posebej, ker jih država ne podpira, vsaj enkrat prišli v stik z vrhunskim glasbenim svetom. Na Operalii sodelujejo v strokovni žiriji za zmagovalce direktorji največjih in najprestižnejših opernih hiš na svetu.

Valerij Gergijev, foto Marijino gledališče/Valentin Baranovski

Na programu 67. Ljubljana Festivala se bosta poleg Dominga predstavila tudi Valerij Gergijev, ki bo 26. avgusta vodil znameniti orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga, in Zubin Mehta, pod čigar taktirko bo orkester Izraelske filharmonije 5. septembra sklenil 67. izvedbo Ljubljana Festivala. Gergijev bo prišel v Ljubljano iz Wagnerjevega Bayreutha, kjer dirigira premierno postavitev Tannhäuserja, Mehta pa s svetovno turnejo zaključuje svoje sodelovanje z Izraelsko filharmonijo, s katero bo malo po ljubljanskem koncertu odpotoval na gostovanje po Avstraliji.

Zubin Mehta, foto Oded Antman

Neuradno se je izvedelo, da je Zubin Mehta ob šestdesetletnici svojega prvega gostovanja v Ljubljani, kamor ga je povabil takratni direktor Slovenske filharmonije, skladatelj, prof. Marijan Lipovšek, predlagan za državno odlikovanje Republike Slovenije. Mehta je takrat v presledku dveh let gostoval kot gost dirigent Slovenske filharmonije dvakrat. Med drugim mu je Lipovšek organiziral še koncerte v Beogradu, Sarajevu in Skopju, medtem ko ga Zagreb ni hotel sprejeti, češ da je neznan. To si je Mehta zapomnil do danes in to pove.

mehta-img_5911 (1).jpg

Zubin Mehta v Firencah, foto Marijan Zlobec

V Beogradu pa je kot solist z Mehto in z Beograjsko filharmonijo nastopil slovenski klarinetist Mihael Gunzek. Na tiskovni konferenci na Magistratu pred meseci je Darko Brlek pojasnil, da je bil prav Gunzek njegov profesor klarineta. Z Zubinom Mehto je sicer največkrat nastopila Marjana Lipovšek, ki jo je Mehta, ko je bil na Dunaju in opazil njeno ime na plakatu za neko operno predstavo, sam poiskal, saj ga je zanimalo, ali je kaj v sorodu s prof. Lipovškom. Od tedaj se je začelo njuno sodelovanje.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja