Mednarodni flavtistični festival na Kitajskem


V mestu Qingdao na Kitajskem je od 20. do 24. julija potekal mednarodni flavtistični festival (CFA flute festival 2019 Qingdao China). Poleg svetovno znanih flavtistov z vsega sveta sta nastopili tudi slovenski flavtistki, ki pa sta zastopali Italijo.

Qingdao zaključni koncert festivala.jpg

Qingdao zaključni koncert festivala, foto osebni arhiv

Festival je že drugič potekal pod umetniškim vodstvom Guolianga Hana, predsednika kitajskega flavtističnega združenja (CFA) in profesorja flavte na Centralnem konservatoriju za glasbo (Central Conservatory of Music) v Pekingu. Prizorišče festivala je bila velika dvorana Qingdao People’s Hall, ki je tudi sedež Simfoničnega orkestra iz Qingdaoa.

Luisa Sello in njene študentke na festivalu v Qingdau.jpg

Luisa Sello in njene študentke na festivalu v Qingdau

Na festivalu so nastopali flavtisti iz Azije, Evrope in Amerike, ki so se predstavili z recitali in vodili mojstrske tečaje, spremljevalni dogodek pa je bila razstava flavt različnih proizvajalcev. Na otvoritvenem koncertu je nastopil umetniški vodja festivala Guoliang Han s svojimi študenti, na drugih koncertih pa so nastopili: Andras Adorjan, (ki je od organizatorjev prejel priznanje za življenjsko delo), Ljubiša Jovanović, Jean-Louis Beaumadier, Sunghyun Cho, Mathieu Dufour (prvi flavtist Berlinskih filharmonikov), Vincent Lucas, Salvatore Lombardi, Carol Wincenc, (ki je prejela priznanje za petdesetletno kariero), Ayako Takagi in Luisa Sello.

Prizorišče festivala- dvorana People's Hall Qingdao (43).jpg

Prizorišče festivala- dvorana People’s Hall Qingdao

Luisa Sello je nastopila s svojimi študentkami, s čimer je predstavila svojo flavtistično šolo na konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu. Med šesterico nekdanjih in sedanjih študentk sta bili tudi Slovenki Anita Prelovšek in Urša Časar, druge štiri pa so bile iz Hrvaške (Lucija Kovačević), Bolgarije (Zlatina Georgieva), Avstrije (Birgit Karoh) in Italije (Sara Brumat). Močna pa je bila tudi delegacija iz Srbije, ki je predstavljala flavtistični razred profesorja Ljubiše Jovanovića z beograjske glasbene akademije.

Flavtistke na kitajski turneji. Z leve proti desni Sara Brumat, Birgit Karoh, Zlatina Georgieva, Luisa Sello, Anita Prelovšek, Lucija Kovačević, Urša Časar.jpg

Flavtistke na kitajski turneji: Sara Brumat, Birgit Karoh, Zlatina Georgieva, Luisa Sello, Anita Prelovšek, Lucija Kovačević, Urša Časar (od leve proti desni )

Luisa Sello je za koncert izbrala zanimiv program, ki je obsegal različna obdobja od baroka do sodobnosti. Na programu, ki se je začel s flavtistkino lastno skladbo Echi della Mongolia za ansambel flavt, so bili tudi Boismortierjev Kvintet v h-molu, skladbe italijanski opernih skladateljev, ki jih je Sello zaigrala solo ob spremljavi klavirja (Donizetti, Verdi, Bellini), primer francoske flavtistične šole (Louis Moyse, solo Anite Prelovšek), italijanski skladatelji 20. in 21. stoletja (Berio, Zanettovich, Monti in Carlo Corazza, ki je prav za ta ansambel priredil svojo skladbo, v katero je vključil furlanske ljudske pesmi), skladba Quadrifoglio Rainera Bischofa za ansambel flavt ter sodobni skladbi I. Clarka in M. Tadinija.

Flavtistke in Mathieu Dufour, prvi flavtist Berlinske filharmonije, na festivalu v Qingdau.jpg

Flavtistke in Mathieu Dufour, prvi flavtist Berlinske filharmonije, na festivalu v Qingdau

Na zaključnem koncertu festivala je nastopil orkester flavt pod dirigentskim vodstvom Guolianga Hana z vmesnimi solo nastopi svetovno znanih flavtistov. Kitajski flavtisti in vsi tuji gostje so skupaj izvedli Elgarjeve Variacije Enigma v priredbi G. Hana ter Melodijo za bambusovo flavto, ki jo je napisal kitajski skladatelj Yuankai Bao.

Koncert na italijanskem kulturnem inštitutu v Pekingu.jpg

Koncert na italijanskem kulturnem inštitutu v Pekingu

Luisa Sello in njene študentke so na kitajski turneji nastopile tudi na italijanskem kulturnem inštitutu v Pekingu 26. julija.

Anita Prelovšek


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d