Sopranistka Nika Gorič v Narodni galeriji


Na 67. Ljubljana Festival se vrača mednarodno uspešna slovenska sopranistka Nika Gorič. Nastopila bo s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Njihov koncert bo jutri, 31. julija, ob 20. uri v Narodni galeriji.

N.gorič.jpg

Nika Gorič, foto Festival Ljubljana

Koncertni večer Deklica in smrt izpostavlja vokalnoinštrumentalna dela dveh romantičnih skladateljev in najvidnejših ustvarjalcev samospeva, Huga Wolfa in Franza Schuberta. Skladbi Šest pesmi za ženski glas in godalni orkester ter Deklica in smrt za sopran in godalni orkester je priredil umetniški vodja Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, mag. Klemen Hvala. Festival Ljubljana je z njim opravil krajši pogovor.

hvala-img_3588.jpg

Mag. Klemen Hvala, foto Marijan Zlobec

Letos ste postali rezidenčni orkester Festivala Ljubljana. Kaj za vas to pomeni?

Slovenska filharmonija in Festival Ljubljana sta prav gotovo najuglednejši instituciji s področja glasbe v Sloveniji pa tudi v širši regiji. Po zgledu tujih uspešnih orkestrov in festivalov se mi zdi smiselno in upravičeno, da orkester po končani abonmajski koncertni sezoni sodeluje na domačem festivalu na najprestižnejših glasbenih dogodkih, s čimer doseže tudi drugo, festivalsko občinstvo, ki je sestavljeno iz domačih in tujih ljubiteljev glasbe, ki poleti pogosteje obiskujejo najlepše mesto na svetu kot med letom. Orkester si lahko tako širi občinstvo in ugled, pridobi novo abonmajsko publiko in je tudi poleti zelo prezenten in medijsko izpostavljen. .

V sodelovanju s Festivalom Ljubljana vsako leto izvedete ciklus komornih koncertov. Bi letos katerega še posebej izpostavili?

Letos bomo izvedli tri koncerte v komornem ciklusu. Poleg mednarodno uveljavljenih domačih umetnikov, sopranistke Nike Gorič in kitarista Maka Grgića, je prvič v Sloveniji nastopil izjemni izraelski glasbenik Avi Avital, ki je s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije izvedel skladbe A. Vivaldija, J. S. Bacha, B. Bartoka, P. I. Čajkovskega in S. Tsintsadzeja. Avi Avital je reden gost najprestižnejših orkestrov, koncertnih dvoran in festivalov po vsem svetu, zanj pa so skladatelji napisali že več kot 90 skladb. Zato ni presenetljivo, da je prvi lutnjar, ki je bil nominiran za grammyja.

Ali lahko kljub različnemu repertoarju, ki ga izvaja vaš orkester, in afinitetam posameznih članov izpostavite kakšnega skladatelja, ki vam je najljubši oziroma ga najraje izvajate?

Johann Sebastian Bach.

daslied314bs.jpg

Nika Gorič

V solistični vlogi se bo predstavila sopranistka Nika Gorič, ki je diplomirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu. Študij je nadaljevala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je magistrirala in lansko leto zaključila umetniški doktorat. V začetku julija 2017 je prejela najprestižnejše priznanje te ugledne londonske akademije, in sicer kraljičino nagrado kot študentka leta.

67263175_10156285479236161_828196641017167872_n.jpg

Nika Gorič na festivalu Amiata Piano Festival, foto Diana Montini

Program koncerta Deklica in smrt:

Hugo Wolf: Italijanska serenada za godalni orkester

Hugo Wolf, prir. Klemen Hvala: Šest pesmi za ženski glas in godalni orkester

Franz Schubert, prir. Klemen Hvala: Deklica in smrt za sopran in godala

Franz Schubert / Gustav Mahler: Deklica in smrt za godalni orkester

https://marijanzlobec.wordpress.com/2017/07/10/nika-goric-najboljsa-umetniska-doktorantka-royal-academy-of-music-v-londonu-2017/

http://www.sigic.si/portret-nove-glasbene-generacije-nika-goric.html

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja