Komorni orkester milanske Scale v Narodni galeriji


Na 67. Ljubljana Festival prihaja svetovno znani Komorni orkester milanske Scale. Predstavil se bo s programom, ki bo predstavil bogato glasbeno dediščino v Piranu rojenega slavnega violinista, skladatelja, pedagoga, glasbenega teoretika in publicista Giuseppeja Tartinija. Koncert bo v četrtek, 1. avgusta, ob 20. uri v Narodni galeriji.

unnamed (86).jpg

Komorni orkester milanske Scale, foto Festival Ljubljana

Z orkestrom bosta kot solista nastopila flavtist Massimo Mercelli in violinist Massimo Quarta.

mercelli-massimo.jpg

Massimo Mercelli, foto Festival Ljubljana

Komorni orkester milanske Scale je od ustanovitve leta 1982 koncertiral že v številnih najprestižnejših dvoranah, na svetovnih glasbenih festivalih, pogosto pa z njim sodelujejo tudi mednarodno uspešni instrumentalni in vokalni solisti.

mercelli-1-img_6646.jpg

Srečanje Massima Mercellija in Darka Brleka v pavzi koncerta leta 2017, foto Marijan Zlobec

Massimo Mercelli je eden najboljših organizatorjev glasbenega življenja, še posebej poletnih festivalov v Italiji, saj je umetniški vodja Festivala Emilia Romagna, hkrati pa član  vodstva Evropskega združenja festivalov in solist na flavti. Kot odličen sodelavec Ljubljana Festivala je pomagal k izmenjavi programov in solistov ter skladateljev, pri čemer naj se spomnimo avtorskega skladateljskega večera pred leti s slavno tatarsko skladateljico Sofio Gubaidulina, ki je prišla na svoj koncert v Ljubljano. Massimo Mercelli je na Ljubljana Festivalu nekajkrat že nastopal, v Ljubljano pa prihaja po nekajkrat na festival tudi če sam ne nastopa, ker ga zanimajo festivalske prireditve in nastopajoči. Tako je v Ljubljano prišel iz Bologne na koncert Placida Dominga. Mercelli je zaslužen za širjenje glasbene kulture v Evropi, še posebej v EU in je za svoje zasluge prejel že dve posebni mednarodni priznanji.

mercelli-img_6631.jpg

Massimo Mercelli, foto Marijan Zlobec

Mercelli pozna vso sodobno italijansko skladateljsko sceno. Krstil je že veliko novih del, tako italijanskih kot svetovno znanih tujih skladateljev (Penderecki, Morricone, Glass, Gubaidulina, Nyman, Sollima, Bacalov). Velja za izrazitega kritičnega italijanskega intelektualca.

massimo-quarta.jpg

Massimo Quarta, foto spletne strani

V Sloveniji bodo italijanski glasbeniki nastopili dvakrat; najprej, kot rečeno, na 67. Ljubljana Festivalu, dan kasneje pa še v Piranu, rojstnem kraju Giuseppeja Tartinija, enega vodilnih evropskih violinskih virtuozov in skladateljev 18. stoletja.

Violinist Massimo Quarta pa je nagrajenec številnih tekmovanj, ki se je začel uveljavljati tudi kot dirigent in voditi simfonične orkestre ter vse najpomembnejše italijanske simfonične in komorne orkestre.

Koncerta bosta potekala v okviru evropskega čezmejnega projekta tARTini, ki z namenom spodbujanja kulturnega turizma in promocije kulturne dediščine povezuje institucije od Pirana prek Ljubljane in Trsta do Padove.

quarta-702x336.jpg

Program koncerta v četrtek, 1. avgusta:

Giuseppe Tartini: Koncert za flavto in godala št. 4 v D-duru, gimo 291
Giuseppe Tartini: Koncert št. 6 v G-duru, gimo 293
Giuseppe Tartini: Koncert za violino in godala v e-molu, D. 56
Giuseppe Tartini: Koncert za violino in godala v A-duru, D. 96

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja