Izraelski mandolinar Avi Avital v Narodni galeriji


Začetek novega tedna na 67. Ljubljana Festivalu bo zaznamoval redek koncert klasičnega mandolinarja Avija Avitala v ponedeljek ob 20. uri v Narodni galeriji. Spremljal ga bo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. Naslov koncerta je Spoj strun.

Avi Avital, slika 6 (1).jpg

Avi Avital, foto Festival Ljubljana

Narodna galerija se je v poletnih dneh pokazala kot primernejši prostor za komorne koncerte, še posebej po nekaj koncertih v Slovenski filharmoniji, ki so bili spričo poletne vročine, neprezračene dvorane in odsotnosti klime komaj še vzdržni, tako za nastopajoče kot za občinstvo.

7914e66637.jpg

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije ob Robbovem vodnjaku v Narodni galeriji

Narodna galerija ima v osrednji dvorani krasno akustiko, sicer z malo večjim odmevom, a jo hkrati okrog in okrog krasi zgodovinska podoba slovenske umetnosti ali tuje umetnosti v našem prostoru. Dalo pa bi se urediti še manjši sestavljeni oder, tako da bi nastopajoče vsi v dvorani lahko bolje videli.

avital_2012_02_9904a_wide-91cb7f7a00d878169ec0b1956c4e72447619834d-s800-c85.jpg

Avi Avital, foto NPR

Izraelski glasbenik Avi Avital je leta 2007 osvojil prestižno Aviv tekmovanje, in sicer kot prvi igralec na mandolino v zgodovini. Strasten in izjemno karizmatičen glasbenik navdušuje množice po vsem svetu. Je tudi prvi solist na mandolini, nominiran za grammyja na področju klasične glasbe. Kritiki in mediji ga primerjajo tako s slovitim kitaristom Andresom Segovio zaradi obvladovanja inštrumenta kot tudi z violinistom Jascho Heifitzem zaradi izjemne virtuoznosti. Sam pravi, da je najbolj razburljiv del igranja na klasično mandolino ravno to, da omogoča kreativno svobodo. Ko naroča nova glasbena dela in raziskuje različne glasbene sloge, pravi, da se počuti, kot da odstira nove obraze in odkriva neznane plati tega unikatnega inštrumenta. Ekskluziven Deutsche Grammophon umetnik je za založbo posnel že štiri zgoščenke, med katerimi je album Vivaldi iz leta 2015 prejel tudi nagrado ECHO Klassik. Igra na mandolino, ki jo je posebej zanj izdelal izraelski lutnjar Arik Kerman. Na koncertu Spoj strun se bo združil zvok mandoline s štirinajstimi godalci Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Zazvenela bodo dela Vivaldija, Bacha, Bartoka, Čajkovskega in Tsintsadzeja.

Program koncerta v Narodni galeriji:

Antonio Vivaldi: Koncert v D-duru, RV 93

Johann Sebastian Bach: Koncert v d-molu, BWV 1052

Bela Bartók: Šest Romunskih ljudskih plesov, Sz. 56

Peter Iljič Čajkovski: Letni časi, op 37a

Sulkhan Tsintsadze: Miniature na teme gruzijskih ljudskih plesov

Med splošno znanimi skladatelji bodo na koncu koncerta izvedli še omenjene Miniature gruzijskega skladatelja  Sulkhana Tsintsadzeja (1925 – 1991). Najprej je študiral violončelo v Tbilisiju in zatem na Moskovsem konservatoriju. Tu pa je začel študirati še kompozicijo pri Semjonu Semjonoviču Bogatiriovu. Glasbeno kariero je začel leta 1940 kot violončelist v Gruzijskem državnem godalnem kvartetu, kot skladatelj pa je zaslovel že s svojo prvo kompozicijo, miniaturami na gruzijske ljudske pesmi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sulkhan_Tsintsadze

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je štirinajstčlanski komorni sestav, ki igra brez dirigenta. Ustanovili so ga leta 1993 ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. V šestindvajsetih letih delovanja je ansambel odigral več kot 400 koncertov doma in v tujini. Redno nastopa na Ljubljana Festivalu, na mariborskem Glasbenem septembru, na festivalih Danubiana in  Slovenski glasbeni dnevi, leta 2003 pa tudi v okviru Svetovnih glasbenih dnevov “Slovenija 2003” v Ljubljani. Koncerti v Dubrovniku (Dubrovniški poletni festival), Zadru, Zagrebu (Zagrebški poletni festival, Baročni festival Zagreb), Samoboru, Opatiji (Bienale sodobne glasbe), Rabu, Pagu, v Novem Sadu (Festival Nomus), Celovcu, Ohridu (Ohridski poletni festival), Podgorici (Festival A tempo), Gorici, Trstu, Murcii, Madridu (Veranos de la Villa), na Festivalu Emilia Romagna in na Dunaju, so vselej naleteli na navdušen sprejem pri občinstvu in kritiki. Od leta 1999 ansambel deluje v okviru istoimenskega društva. Spodbuja nastanek novih glasbenih del, skrbi za notne izdaje in objavlja  promocijske zgoščenke.

V sodelovanju z Narodno galerijo vsa leta prireja ciklus koncertov Sozvočje svetov. S Festivalom Ljubljana še posebej v zadnjih letih sodeluje kot rezidenčni komorni orkester in spremlja največje glasbenike, soliste in festivalove goste.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d