Valerij Gergijev po debiju v Bayreuthu naravnost v Ljubljano


Valerij Gergijev, slavni ruski dirigent osetijskega porekla je pravkar debitiral na letošnjem Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu. Kritike so različne, prej zadržane kot navdušujoče, kar pa velja za celotno predstavo Tannhäuserja. Izjema je sijajno petje Lise Davidsen. Za nas pa je pomembo, da bo Gergijev, kot sem tu že omenil, 26. avgusta prišel na 67. Ljubljana Festival. Tokrat je program znan v celoti in je nekoliko drugačen in dopolnjen, torej obsežnejši, kot je bilo prvoto sporočeno.

800px-Valery_Gergiev.jpg

Valerij Gergijev, foto Wikipedija

Orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga je eden najstarejših glasbenih ansamblov v Rusiji. V 19. stoletju je na njegov razvoj pomembno vplival dirigent Eduard Nápravník, ki je zasedbo vodil kar pol stoletja. Orkester je imel čast krstiti številne opere in balete Čajkovskega, Glinke, Musorgskega in Rimskega – Korsakova, Šostakoviča in druge. Od leta 1988 deluje pod vodstvom Valerija Gergijeva, ki je razširil repertoar, saj danes med drugim obsega vse simfonije največjih simfonikov, kot so Beethoven, Brahms, Mahler, Prokofjev, Sibelius, Šostakovič. Povečal se je še operni repertoar, tako na Wagnerjeve opere kot na monumentalne Berliozove Trojance in na izbrane opere Richarda Straussa ali redkeje izvajane opere Sergeja Prokofjeva (Ognjeni angel) ali Petra Iljiča Čajkovskega (Mazeppa).

gergijev-5.jpg

Valerij Gergijev in Darko Brlek na tiskovni konferenci v Križankah, foto Marijan Zlobec

Sanktpeterburški orkester je v Sloveniji prvič nastopil leta 1997 na Evropskem mesecu kulture in občinstvu predstavil koncertno izvedbo opere Jevgenij Onjegin P. I. Čajkovskega. Na ljubljanskem koncertu se bo slovitemu orkestru pridružil večkratni zmagovalec najprestižnejših pianističnih tekmovanj, Dimitrij Šiškin, ki bo izvedel Rahmaninov Koncert za klavir in orkester št. 3 v d-molu, op. 30. (Prvotno je bil napovedan Klavirski koncert št. 1).

gergijev-3-img_1564.jpg

Valerij Gergijev ima zelo jasne poglede na glasbeno kulturo, foto Marijan Zlobec

Celotni program ljubljanskega koncerta (ob 20. uri v Cankarjevem domu) bo naslednji:

Maurice Ravel: Pavana za umrlo princeso
Claude Debussy: Preludij k Favnovemu popoldnevu
Sergej Rahmaninov: Koncert za klavir in orkester št. 3 v d-molu, op. 30
***
Dmitrij Šostakovič: Simfonija št. 10 v e-molu, op. 93

T 49750861_303.jpg

Prizor iz Tannhäuserja, ko je bil naslovni junak oblečen v klovna, fotografije s predstave Bayreuther Festspiele/Enrico Nawrath

Valerij Gergijev kot dirigent uvodne predstave ni navdušil. Med drugim sem prebral očitek, češ da se nestrokovnjaki izjavljajo tako o politiki kot o podnebju, kar aludira na “klimatsko” uprizoritev Idomenea v Salzburgu in izjave režiserja Petra Sellarsa. “Umetniki letajo po vsem svetu in bi morali biti tiho o politiki, ker nikoli ne vedo, v katero smer se nagibajo ravno tiste populacije, ki so danes ali bodo jutri indoktrinirane s strani njihove vlade.” Dejstvo je, da so se razširile govorice, da bo na premiero prišel sam ruski predsednik Vladimir Putin, ne sicer uradno, ampak kot prijatelj Gergijeva. Ni ga bilo, bo pa verjetno prišel na kakšno kasnejšo predstavo, saj v Bayreuthu še ni bil in bi ga fenomen Richarda Wagnerja v mestu, kjer je skladatelj ustanovil svoj festival, vsekakor utegnil zanimati. Še posebej, če je tam Valerij.

T 1 49750845_403.jpg

Stephen Gould in Lise Davidsen

Tannhäuser je zgrajen v jasnih obrisih in se razlikuje od vseh drugih Wagnerjevih oper. Takoj se sliši, če glasbeniki ne igrajo in pojejo skupaj. Pod dirigentskim vodstvom Gergijeva glasbeni rezultat ni bil vedno natančen. Glede na to, kaj zmore orkester na festivalu v Bayreuthu in – če hoče – tudi Gergijev, je bila premiera za kritike bolj razočaranje. Iz petnajstčlanskega ansambla so izstopali pevci glavnih vlog: Lise Davidsen kot Elisabeth, Elena Židkova kot Venus in Stephen Gould kot Tannhäuser. 

T 2 49750853_401.jpg

Francoski kombi Marine Abramović kot revolucionarni pohod skozi gozd Turingije; komentar je bil, da ne veš ali bi se smejal ali jokal

T 3 49750837_403.jpg

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja