V Križankah na likovni koloniji vedno po pol pol


Tradicionalna XXII. Mednarodna likovna kolonija kot sestavni del 67. Ljubljana Festivala se je danes končala s slovesnim odprtjem razstave tu nastalih del.

Ko 1 IMG_0769.jpg

Udeleženci na odru Viteške dvorane, foto Marijan Zlobec

Na letošnji koloniji je sodelovalo osem umetnikov. Princip, kot ga je razložil selektor sicer akademski slikar Tomo Vran, je vedno enak: povabi po štiri umetnike iz Slovenije in štiri iz tujine, še več, po štiri slikarke in štiri slikarje. Tako je ženski princip uravnotežen ali povsem enakopraven. Seveda bi se dalo razmišljti še o kakšnem novem izzivu, ki pa je še daleč.

Brlek IMG_0728.jpg

Darko Brlek

O tem je sicer javno z odra razmišljal direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, ko je med drugim spregovoril tudi o obnovi Križank, preselitvi Srednje šole za oblikovanje in arhitekturo ter ureditvijo vseh prostorov za potrebe Festivala Ljubljana. S tem bi dobili še nove prostore za likovno kolonijo in njeno mednarodno zbirko, ki šteje že okrog 250 del.

Ko 4 IMG_0695.jpg

Enrique Fuentes

Doslej je namreč sodelovalo že 176 umetnic in umetnikov; nekateri med njimi so zbirki prepustili več del ali pa so bila sestavljena na primer kot diptih, kot letos slikarke Valentine Agostini Pregelj.

Ko 8 IMG_0686.jpg

Nina Bric

Ko 6 IMG_0683.jpg

Fulvia Grbac

Darko Brlek je na tiskovni konfereci pred dnevi sicer omenil, da bodo celotno likovno zbirko pokazali v novi galeriji obnovljene Cukrarne.

Vran 4 IMG_0734.jpg

Tomo Vran

Tomo Vran je med drugim še omenil, da je ljubljanska mednarodna likovna akademija v Križankah ne le najbolje urejena in vodena v državi, ampak verjetno v Evropi in svetu. Tu so ustvarjalni pogoji zlasti na Pergoli, v Poletnem gledališču, če bi deževalo še v Viteški dvorani. Umetniki so, kot je povedal, takoj postali prijatelji, čeprav se poprej med sabo niso poznali.

Ko 5 IMG_0689.jpg

Sabina Šinko

Vsi bivajo tu, obiskujejo koncerte in kulturne znamenitosti Ljubljane. Imajo pa tudi eno vožnjo z ladjico. Te vožnje so običajno malo večje ali daljše, saj se da peljati daleč proti Vrhniki. Kdaj bo pot krožna pot do Most ali Fužin in po Grubarjevem kanalu nazaj, si ne upa reči nihče.

Ko IMG_0778.jpg

Franco Dugo

Iz Mehike je prišel Enrique Fuentes, iz ZDA Edward Trobec, ki je sicer slovenskega porekla, iz Italije Franco Dugo, iz Hrvaške Ivan Balažević.

Ko 2 IMG_0699.jpg

Edward Trobec

Slovenijo so zastopale štiri umetnice: Fulvia Grbac, Valentina Agostini Pregelj, Nina Bric in Sabina Šinko.

Ko 3 IMG_0693.jpg

Valentina Agostini Pregelj

Lado 2 IMG_0709.jpg

Lado Jakša

Tradicija likovne kolonije je, da ustvarjanje slikark in slikarjev spremlja multimedijski umetnik Lado Jakša, ki vse fotografira, snema in na koncu sestavi poseben video kolaž, ki ga predvaja na odprtju razstave na platnu, hkrati pa sproti improvizira na različnih inštrumentih. Tokrat je poleg portretov umetnikov in del pripravil še poseben pogled na Jožeta Plečnika v Ljubljani, ne nazadnje z izborom njegovih misli ali citatov in izrekov.

P IMG_0719.jpg

Plečnikova Katedrala svobode, kdaj bo postavljena ?

Ko 9 IMG_0747.jpg

Tomo Vran in Ivan Balažević

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja