Inscenirani koncert na tekste Gertrude Stein


Songs of Wars I have seen je naslov scenskega ali insceniranega koncerta na tekste Gertrude Stein v izvedbi Mednarodnega orkestra Ljubljana pod dirigentskim vodstvom Žive Ploj Peršuh na 67. Ljubljana Festivalu.

G 2 IMG_0798.jpg

Nastopajoči, foto Marijan Zlobec

Oblikovalec zvoka je bil Pieter Nys, tekst je prevedla Varja Antić Balžalorsky, vendar pa smo poslušali ženski glas v angleščini, kar pomeni izvirnik. Kdo je bral ali pripovedoval, ni bilo navedeno, na odru smo sicer za kratek odlomek videli pripovedovati kontrabasistko, ki je nekoliko še pela. Na displeju smo videli nelektoriran slovenski tekst, brez vsakršnih vejic in pik.

G 4IMG_0799.jpg

V glavnem so nastopile glasbenice

Skladatelj je bil Heiner Goebbels, predstavljen še kot režiser in oblikovalec luči. Njegov projekt je mešanica besedila, ki ne more biti vodilno, če to hoče biti glasba. Torej ali je eno ali drugo, sicer nastopi “notranji boj”, v katerem izgubita oba.

G 1 IMG_0804.jpg

Kontrabasistka kot pevka in pripovedovalka

Heiner Goebbels je slabši skladatelj, kot sem pričakoval, kot je bil predstavljen ali kot o njem govori gradivo, ki smo ga imeli na voljo. Kaj zna in zmore mora dokazati tu in zdaj, ne pa s kronologijo, od katere v dvorani nima nihče nič.

G 4 IMG_0808.jpg

Mlade glasbenice so se potrudile

Njegova kompozicija je konglomerat in kompilacija različnih stilov, in ker je skladateljeva izvirna inspiracja precej skromna, je malo jemal še iz preteklih obdobij, najraje v obliki nekakšnih citatov iz glasbe 17. stoletja Matthewa Lockeja iz Anglije. Malo je postbergovske glasbe, malo jazza, malo čembala in teorbe. nekaj malega tolkal, flavte, v bistvu se med vsemi lahko malo več izkaže le sklepni solo trobente, ki traja še potem, ko se luč začne temniti in utihne, ko nastopi tema. In konec ne pove nič.

G 5 IMG_0807.jpg

Živa Ploj Peršuh je koncert naštudirala

Če misli Goebbels, da je postavitev svetilk na oder že scenografija, in če nekaj časa zapusti oder celo dirigentka že režija, malo prižiganje in zasenčenje liču svetlobni efekt ali oblikovanje luči, se bolj moti on kot mi. To ni ne opera ne kantata, ne jazz ne kaj modernejšega. kot instalacija ali performans ali kaj podobnega.

G 6 IMG_0817.jpg

Dirigentka Živa Ploj Peršuh in Pieter Nys

Goebbels je izbral tekst Gertrude Stein, ki je bolj razvpita kot velika. Iz njenega teksta, ki po svoje ali fragmentarno reflektira tragedije slavnega Shakespearea, da bi ob njega aktualizirala svoje sodobne politike, pri čemer ji prav pride zlasti Mussolini, ne pa Hitler, o katerem bi imela kaj reći, a bi potem Goebbels morda izzval kakšne proteste v Nemčiji. Njen tekst je na trenutke dekliški, da ne rečem infantilen, tako da ga ne morem jemati kaj resno, kaj šele kot kakšno močno izpoved grozot vojne, ki jih je doživljala (kot vemo kako). Glasba gre mimo ali svojo pot.

G 8 IMG_0819.jpg

Heiner Goebbels in Živa Ploj Peršuh

Goebbels je za aktualne ali primerjalne nemške glasbene razmere slab skladatelj. To, kar je pokazal v Ljubljanski operi kot celovečerni umetniški projekt, je za nas premalo.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja