Diham, Sem Eve Petrič v cerkvi Marije Zdravja v Piranu


V piranski cerkvi Marije Zdravja na Punti bodo drevi ob 21. uri odprli razstavo Diham, Sem Eve Petrič, ki bo izvedla tudi performans.

E IMG_1173.jpg

“V paradigmi znanstvenega jezika je zrak mešanica plinov, v kateri s 78% prevladuje dušik, 21% je v njej kisika, ostalo pa dopolnjujeta argon in ogljikov dioksid, v zelo majhnih količinah pa še neon, helij, kripton, žveplov dioksid, metan, vodik, dušikov oksid, ksenon, ozon, dušikov dioksid, jod, ogljikov oksid, amonijak ter vodni hlapi. Zrak je lahko onesnažen s trdimi delci in plini.

E 4 IMG_1208.jpg

Znanost opredeljuje to onesnaženost kot nepravo razmerje mešanice oziroma povečanje koncentracije z elementi kot so ogljikov dioksid, svinec, žveplov dioksid, monoksid, ozon, amonijak … Zrak je neviden, brez okusa ali vonja.” pravi kustos Dejan Mehmedovič.

E 1 IMG_1178 (4).jpg

»Diham, tonem – sinking, sink in« je izrek Eve Petrič, ki ga v ambientalni obliki večmedijske umetniške instalacije predstavljamo v Piranu. V osnovi ga sestavljajo »čipkasta skulptura« (asemblaž najdenih recikliranih čipk),
svetlobni efekti in zvočno ozadje. »Utapljanje« oziroma »utapljam se v« sta pojmovni izhodišči, ki formirata lastno vsebinsko opredelitev predvsem v izkušnji eksistencialne nestabilnosti človekove bivanjskosti.

E 3 IMG_1202 (1).jpg

Izvedbena ambientalnost že s sami obliki udejanjenja referira v prostor, v človekov življenjski prostor. Petričeva je v polju sociološkega vseskozi pozorna. V diagramu osebne umetniške izpolnjenosti je pričujoče delo nadaljevane vsebin, ki se jim vseskozi posveča. Lahko bi rekli, da prezentirani artefakt presega čisto oziroma samo vizualno percepcijo.”

E 2 IMG_1128.jpg

Eva Petrič v Piranu

“Lepota je vsekakor ena izmed izhodiščnih komponent, s katerimi izrazno
operira avtorica. Čipka je nesporno okrasni element, pri katerem je razmerje med funkcionalnim in estetskim verjetno v prid zadnjemu. V nadgrajenem pomenu, ki ga predstavlja umetniška »izraba« določenega funkcionalnega predmeta, pri Petričevi je to najpogosteje čipkasta tkanina, se mutiplicirajo vsebine.

E 7 IMG_1161.jpg

Dunaj

Pomenski status, ki usmerja osnovni predmet se prelevi v artefakt z razvito
konotacijo sporočil. Simbolični kod je jasen. Krog (Zemlja), mandala svojstvena sestavljenka iz čipk prinesenih iz različnih koncev sveta, predstavlja nekakšen kategorični imperativ: »Svet je brez meja. Dihaj, ustvarjaj in delaj dobro drugemu. Ne moti bližnjega. Nihče nima pravice deliti sveta. Nihče nima pravice umazati zrak!«

E 8 IMG_1143.jpg

Ljubljana

E 6 IMG_1201.jpg


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja