Slovenska matica protestira proti poučevanju v tujih jezikih


“Vodstvo in številne ugledne člane naše ustanove je močno vznemirilo sporočilo, da se pripravlja zakon, ki naj bi omogočil izvajanje učnih programov na slovenskih univerzah v tujem (oz. angleškem) jeziku na račun poučevanja v slovenskem jeziku.

gabric48d-img_7904.jpg

Dr. Aleš Gabrič, foto Marijan Zlobec

Prejeli smo tudi dopis pesnika in izr. člana SAZU prof. dr. Borisa A. Novaka ter našega člana prof. dr. Deana Komela, ki opozarjata na nevarne posledice načrtovanega izvajanja visokošolskega pouka v tujem jeziku in na nedopustnost financiranja takega pouka iz državnega proračuna. Proti izvajanju visokošolskega programa v angleščini se je v svojem pogovoru za časnik Večer odločno izrekla tudi članica Upravnega odbora Slovenske matice prof. dr. Silvija Borovnik.

(https://www.vecer.com/slovenscina-le-se-za-vrtce-in-osnovne-sole-10036860).

Slovenska matica letos praznuje 155 let. Njena ustanovitev sega v čas, ko Slovenke in Slovenci nismo imeli učbenikov v lastnem jeziku, ko slovenščina ni bila priznana kot znanstveni jezik in so tuji oblastniki nadzorovali izdajanje knjig v slovenščini. Nastanek naše najstarejše posvetne kulturne in znanstvene ustanove so podprli številni rodoljubi, ki so želeli Slovencem zagotoviti poučevanje v slovenskem jeziku in se zavedali, da se bo naš materni jezik ohranil in razvijal le, če bomo v njem pisali in prevajali leposlovna in znanstvena dela ter razvijali slovensko terminologijo za posamezna strokovna področja. Zavest o nujnosti negovanja slovenščine na vseh področjih javnega življenja so politični odločevalci po skoraj treh desetletjih samostojne državnosti zdaj pripravljeni podrediti mednarodnemu trgu dela, t. i. internacionalizaciji, v izobraževalnem sistemu.

fridl-3-img_5003.jpg

Ignacija Fridl Jarc, foto Marijan Zlobec

Slovenska matica se zaveda svojega ustanovnega poslanstva in si z vsem svojim delovanjem prizadeva, da bi slovenski jezik preživel »razprodajo na tržnici evropskih jezikov«. Na tem temelju stojita in bosta obstala slovenski narod in slovenska država. Zato je Upravni odbor Slovenske matice na seji 20. junija 2019 ustanovil samostojni Odsek za slovenski jezik in za njegovo predsednico imenoval prof. dr. Vesno Mikolič. Obenem pa Slovenska matica svoje člane in najširšo slovensko javnost vabi, da se skupaj zavzamemo za slovenski učni jezik na slovenskih univerzah in drugih stopnjah izobraževanja, še naprej podpiramo pouk slovenščine na tujih univerzah in se ponosni veselimo svoje dragocene jezikovne dediščine.”

S prijaznimi pozdravi,

dr. Aleš Gabrič, predsednik Slovenske matice

dr. Ignacija Fridl Jarc, tajnica-urednica Slovenske matice


En odgovor na “Slovenska matica protestira proti poučevanju v tujih jezikih”

  1. Zares je groteskno in tragično, če se sto let po veličastni ustanovitvi slovenske Univerze v Ljubljani kot nekaj svetovljanskega in samoumevnega vse pogosteje porajajo izdajalske ideje in janičarske prakse poučevanja slovenskih študentov na slovenskih univerzah v tujem jeziku ter celo opravljanja obveznih študijskih obveznosti ter objavljanja študijskih in raziskovalnih rezultatov zgolj v tujem jeziku.
    Vladajoča slovenska samopašna in kratkovidna politika ter spektakelsko porumeneli slovenski medijski prostor hlapčevsko odrivata pomembno vprašanje jezikovne in nacionalne samobitnosti na rob svojih interesov, zaradi česar so redki uporniški glasovi pristojnih in kompetentnih akademikov s SAZU, znanstvenikov, jezikoslovcev z univerz in pokončnih domoljubov praviloma zavestno družbeno marginalizirani, prezirani, odrinjeni na rob kot da starosvetne domoljubne eksotike.
    Kot je nekoč zapisal prof. dr. Dušan Pirjevec, nam nihče ne more toliko škodovati, kot si zmoremo škodovati Slovenci sami. Zgodba o prisilnem potujčevanju slovenskih študentov na slovenskih univerzah je le še en primer, ki potrjuje katastrofalno samouničevalnost Slovencev, o kateri je govoril svetovljanski partizan in prosvetljeni domoljub Dušan Pirjevec.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja