Valerij Gergijev bo v Ljubljano prišel 26. avgusta


Slavni ruski dirigent osetijskega rodu Valerij Gergijev je bil napovedan v prvih programih 67. Ljubljana Festivala, in sicer naj bi prišel s predstavo slavne Donizettijeve opere Lucia di Lammermoor. Potem pa je ta objava ali napoved izginila. Včeraj pa je direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek pojasnil najnovejši položaj. Valerij Gergijev pride v Ljubljano 26. avgusta.

15.jpg

Valerij Gergijev

Na teh straneh sem že omenil, da Valerij Gergijev letos debitira na slavnem Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu s premierno predstavo Tannhäuserja (25. julija), za katero v glasbenem svetu kajpada vlada veliko zanimanje, kot za ves festival, ki je že desetletja v celoti razprodan.

https://marijanzlobec.wordpress.com/2019/04/09/valerij-gergijev-bo-debitiral-v-bayreuthu/

Gergijev img_9186 (1).jpg

Gergijev je slovenski državni odlikovanec, foto Marijan Zlobec

Datumsko je bilo spričo zasedenosti in pogodbenih določil nemogoče pričakovati, da bi Gergijev prišel k nam med samim festivalom v Nemčiji, tako da je bila možnost gostovanja šele po koncu oziroma njegovi zadnji predstavi, ta pa bo 25. avgusta. Zgolj v enem dnevu pa ni možno pripraviti predstave tako zahtevne opere brez vaj in generalke. Zato so poiskali drugo ali drugačno možnost in jo končno našli.

maxresdefault (4).jpg

Dmitrij Šiškin (1992)

Valerij Gergijev bo v Ljubljano prišel istega dne, kot je bilo sprva načrtovano in je bil datum zanj rezerviran, a s svojim orkestrom, ne pa celim opernim ansamblom s solisti.

dmitry-shishkin.jpg

Dmitrij Šiškin 

Kot je povedal Brlek, so se dokončno dogovorili, da bo Gergijev z orkestrom Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma izvedel zelo zahtevno Deseto simfonijo Dmitrija Šostakoviča, posebnost pa bo prva predstavitev mladega ruskega pianista, dobitnika vrste mednarodnih nagrad na najpomembnejših tekmovanjih, kot so moskovsko Čajkovski (2015), Chopinovo v Waršavi (2015) ali Kraljice Elizabete v Belgiji (2016). Gergijev, ki je najpomembnejši pri moskovskem tekmovanju, se je odločil, da s sabo v Ljubljano pripelje pianista Dmitrija Šiškina. Skupaj sta izbrala program, to pa bo Prvi klavirski koncert Sergeja Rahmaninova, ki je za razliko od Drugega in Tretjega koncerta manj znan in manjkrat izvajan, a bo prav zaradi tega še večji izziv.

Dmitry Shishkin

Dmitry Shishkin

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja