Mednarodna likovna kolonija v Križankah


Na Pergoli v ljubljanskih Križankah poteka tradicionalna XXII. Mednarodna likovna kolonija kot sestavni de 67. Ljubljana Festivala. Na letošnji koloniji sodeluje osem umetnikov; iz Mehike je prišel Enrique Fuentes, iz ZDA Edward Trobec, iz Italije Franco Dugo, iz Hrvaške Ivan Balažević.

Vean IMG_0428.jpg

Tomo Vran, foto Marijan Zlobec

Slovenijo zastopajo štiri umetnice: Fulvia Grbac, Valentina Agostini Pregelj, Nina Bric in Sabina Šinko.

Kolonija IMG_0423.jpg

Nina Bric

Likovna kolonija že vrsto let poteka pod selektorskim vodstvom akademskega slikarja Toma Vrana: »Likovna kolonija, ki jo prireja Ljubljana Festival, je eno redkih takšnih ustvarjalnih srečanj za slikarje. Dogajanje je namreč izrazito urbano, predvsem pa poteka v času, ko je mesto Ljubljana obogateno z vsebinami – dogodki, ki jih ponuja Ljubljana Festival. Sinergija različnih umetniških zvrsti, naj bodo glasbene, gledališke, baletne ali folklorne, je ustvarjalno izhodišče za vsakogar. Ustvarjati v takem trenutku in ambientu daje vizualnemu umetniku idealno stimulacijo in obenem kreativno percepcijo za vsakega senzibilnega ustvarjalca, ki se ji lahko prepusti in se sam potihoma zapelje v svoj notranji ustvarjalni svet. Slikarjem je mogoče še bolj dana občutljivost za takšne dražljaje, ki so bistveni za ustvarjanje.« 

L IMG_0570.jpg

Fulvia Grbac

L 7 IMG_0594.jpg

Valentina Agostini Pregelj

Tudi letos se je slikarjem in slikarkam pridružil znani multimedijski umetnik Lado Jakša, ki pripravlja glasbeno-vizualni portret posameznega avtorja in njegovih v Križankah ustvarjenih del.

Brlek.jpg

Darko Brlek na predstavitvi

Darko Brlek je na tiskovni konferenci med drugim omenil, da vsak umetnik prispeva eno svoje delo, največkrat so to slike, za umetniško zbirko Festivala Ljubljana, ki doslej šteje že okrog 250 tu ustvarjenih del. Pojasnil pa je še, da je bila zbirka že večkrat predstavljena, tudi v tujini, v celoti pa jo bodo pokazali v prenovljeni Cukrarni.

L 1 IMG_0563.jpg

Sabina Šinko

L 3 IMG_0574.jpg

Barbara Zonta

Sočasno z Mednarodno likovno kolonijo poteka Mala Likovna kolonija, ki jo sestavljajo različne tematske delavnice, namenjene predvsem ustvarjalnim šolskim otrokom. Brezplačne delavnice potekajo pod mentorstvom Barbare Zonta, ki je kostumografinja, ustvarjalka in pripovedovalka.

L 2 IMG_0575.jpg

Ustvarjalnost otrok

Otroci ustvarjajo na štirih tematskih srečanjih – kolaž, lutka pripoveduje, oblikovanje kostumov in slikanje na platno. Razstava njihovih del bo v petek, 19. julija, ob 11.30 na Peklenskem dvorišču.

Kolonja 1 IMG_0424.jpg

Slikarska abstrakcija Valentine Agostini Pregelj

Kolonija 2 IMG_0425.jpg

Ustvarjanje otrok zahteva prostor

L 6 IMG_0582.jpg

Ivan Balažević je prvi končal

Razstavo del udeležencev XXII. Mednarodne likovne kolonije pa bodo v Viteški dvorani Križank odprli v petek ob 12. uri.

L 5 IMG_0567.jpg

Edward Trobec se je kot upokojenec iz ZDA vrnil v Slovenijo in namerava ostati v Izoli

Kolonija 4 IMG_0429.jpg

Opoldanski počitek

L 9 IMG_0560.jpg

Nina Bric z drugo sliko

Kolonija 3 IMG_0430.jpg

Križanke vabijo

L 4 IMG_0566.jpg

Franco Dugo slikarki Fulviji Grbac stoji ob strani

Festival Ljubljana pa se poleg Mednarodne likovne kolonije in Male Likovne kolonije vsako leto pokloni tudi pomembnim slovenskim umetnikom v sodelovanju s kustosinjo dr. Nelido Nemec. Avgusta bo predstavila dela akademskega kiparja Zmage Posege.

Vean IMG_0426.jpg

Tomo Vran na odru

L 8 IMG_0596.jpg

Prvo srečanje med Valentino Agostini Pregelj in Sabino Šinko šele na koloniji

L 10 IMG_0577.jpg

Kolegialna ocena

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d