Z Mahlerjevim Vstajenjem SF na 67. Ljubljana Festivalu


Slovenska filharmonija se po sinočnjem koncertu opernih arij in duetov že v ponedeljek vrača na 67. Ljubljana Festival, v torek pa bo gostovala na odprtju Glasbenih tednov Gustava Mahlerja v Dobiaccu – Toblachu v Dolomitih na Južnem Tirolskem v Italiji, kjer bo ponovila ljubljanski koncert z Mahlerjevo Drugo simfonijo Vstajenje v Avditoriju Gustava Mahlerja.

unnamed (78).jpg

Gustav Mahler

Simfonija št. 2, v c-molu, imenovana »Vstajenje«, za sopran, mezzosopran, velik mešani zbor in velik orkester je Mahlerjevo prvo veliko delo, ki kljub pomenljivemu naslovu nima verskih vzgibov, temveč sporoča avtorjevo osebno pojmovanje vstajenja kot usodo vsega človeštva. Mahler jo je napisal med letoma 1888 in 1894, prvič pa je bila izvedena leta 1895, in sicer v dveh verzijah v Berlinu, ko je oba koncerta dirigiral Gustav Mahler sam. V Ljubljani jo bom slišali v priredbi Erwina Steina.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Simfonija_%C5%A1t._2_(Mahler)

gaestehaus-euregio-kulturzentrum-gustav-mahler-euregio-kulturzentrum-gustav-mahler-4114381894-800x599.jpg

Avditorij Gustava Mahlerja

Za Ljubljano ima ta koncert še poseben pomen, saj se navezuje na Mahlerjevo delo v Ljubljani, kjer je pri rosnih enaindvajsetih letih v manj kot letu dni (v sezoni 1881/1882) dirigiral štirideset opernih predstav, dvainštirideset operet, en operni večer, tri izvedbe scenske glasbe k dramskim delom ter imel dva koncerta kot pianist – osupljiv dosežek, ki vse do danes ostaja neponovljiv.

albrecht2.jpg

Hansjörg Albrecht

Za Mahlerja je bila Ljubljana najboljša prva življenjska šola po dunajski diplomi. V Ljubljano je prišel po prigovarjanju študijskega kolege, Ljubljančana in skladatelja Antona Krisperja in je tudi stanoval v Krisperjevi hiši nasproti Magistrata, kjer je bila desetletja dolgo knjigarna DZS. Krisperjevi so imeli med prvimi v Ljubljani telefon, na kavo pa je Mahler hodil v Rožo v Čevljarsko ulico.

gustav-mahler-grandhotel-toblach-dobbiaco.jpg

Gustav Mahler v Dobiaccu – Toblachu na Južnem Tirolskem

Mahlerjeva Ljubljana je seveda obravnavana v vseh svetovnih monografijah, po izidu knjige dr. Primoža Kureta in njenem prevodu v nemščino in angleščino pa še bolj, saj je tam popisano  vse, kar je Mahler v Ljubljani počel s poimensko navedbo vseh del in nastopov, kar je pravzaprav redkost, saj druge knjige take kronologije, vezane na eno mesto, večinoma nimajo.

Mahler_Gustav.jpg

Gustav Mahler

Danes izjemno priljubljene Mahlerjeve simfonije sprva niso bile deležne najboljšega odziva, toda že takrat so nekateri kritiki ugotavljali, da njegov čas šele prihaja.

2014_fotobyperwanger.jpg

Hiška, v kateri je Mahler ustvarjal

Jasnovidni kritiki se očitno niso motili glede skladateljeve prihajajoče slave, o čemer priča tudi podatek, da je londonska dražbena hiša Sotheby’s pred tremi leti za pet milijonov evrov prodala izvirno skladateljevo partituro Druge simfonije, s čimer je postala najdražji glasbeni rokopis vseh časov.

mahlerjeva_2.jpg

Valentina Farcas (zgoraj) in Bettina Ranch

Veličastno Simfonijo št. 2 Gustava Mahlerja bosta na ponedeljkovem koncertu pod dirigentskim vodstvom Hansjörga Albrechta, sicer rednega gosta največjih evropskih glasbenih središč, izvedla Komorni zbor Megaron ter Orkester in Zbor Slovenske filharmonije. V solističnih vlogah bosta nastopili v Bukarešti rojena sopranistka Valentina Farcas ki svoj talent dokazuje tako v opernih kot koncertnih vlogah, in nemška mezzosopranistka Bettina Ranch, gostja velikih opernih hiš v Berlinu, Hamburgu, Bologni, Amsterdamu in drugje.

118953135.jpg

http://www.la-belle-epoque.de/mahler/sinf02_e.html

grandhotel-toblach-dobbiaco_c_J-Rehmann.jpg

Grand Hotel Dobiacco – Toblach

Komorni zbor Megaron je bil ustanovljen leta 2003 na pobudo profesorja, skladatelja in dirigenta Damijana Močnika, ki je prevzel tudi njegovo vodenje. Megaron se je razvil v odličen zbor, ki svoje odlike ves čas dokazuje tudi z mednarodnimi koncerti in najvišjimi uvrstitvami na najrazličnejših pevskih tekmovanjih.

veranstaltungen_gustav_mahler_musikwochen_008_p_rehmann.jpg

Koncertna dvorana v Dobiaccu – Toblachu

https://www.kulturzentrum-toblach.eu/en/gustav-mahler-music-weeks/programme/

V Dobiaccu – Toblachu bodo pripravili še posebno razstavo o Mahlerjevi Drugi simfoniji. Njeni avtorici sta Milijana Pavlović in Sybille Werner.

Konec Mahlerjeve Druge simfonije Vstajenje z Berlinčani

Mahler 64802901_img_7018.jpg

Spomin na Mahlerjevo Osmo simfonijo Tisočev na Kongresnem trgu

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja