Stanley Clarke prav tako moker v Križankah


Stanley Clarke s svojimi glasbeniki je na 67. Ljubljana Festivalu sinoči prav tako napolnil Poletno gledališče v Križankah, a spet v dežju. Poletje nas ne uboga več; treba ga bo natepsti, sicer se bo njegova razvajenost in razpuščenost nadaljevala do konca festivalskih dni, ne le do konca koncerta. Poprej ni bilo nič dežja, po koncertu je nehalo, vmes pa je deževalolo kot za stavo. A se mi je vendarle zdelo, da je lilo malo manj kot na koncertu Marcusa Millerja.

Clarke IMG_9724.jpg

Stanley Clarke v Križankah, foto Marijan Zlobec

Stanley Clarke sam je najboljši glasbenik na odru; duša ansambla, glavni iniciator, povezovalev in navdihovalec. Zlahka je pokazal svojo glasbeno in odrsko moč, še posebej na kontrabasu, manj na bas kitari.

Clarke1 IMG_9815.jpg

Stanley Clarke in violinist Evan Garr

Občinstvo je nagovoril. češ da ceni njegovo vztrajanje na koncertu (pod dežniki in v pelerinah).

Clarke 2 IMG_9729.jpg

Stanley Clarke s svojim ansamblom

Clarke se je poleg sola najbolj izkazal še v glasbenem dialogu z violinistom Evanom Garrom, ki sam po sebi na trenutke ni ravno dajal vtisa kakšnega koncertnega violinista, a o je šlo zares, je briljiral. Ima izrazit smisel za dialog.

BobnarIMG_9707.jpg

Clarke je rekel, da je na odru bobnar duša ansambla

Bobnar Shariq Tucker je bil soliden, ne pa takšna zvezda, kot ga je Clarke predstavljal.

Clarke 4 IMG_9677.jpg

Klaviaturist Cameron Graves

Bobnar 1 IMG_9675.jpg

Tolkalec Salar Nader

Salar Nader je bil predstavljen kot tolkalec; boljši je bil sam kot v kontekstu, ko je jasno, da solo kontrabasista ne more kaj bistveno dopolnjevati.

Bobnar 2 IMG_9799.jpg

Bobnar Shariq Tucker

Clarke 6 IMG_9788.jpg

Na dveh klaviaturah

Kombinacija z dvema pianistoma oziroma klaviaturistama je šla bolj v prid Camerona Gravesa, ker je bil občinstvu bolj odprt ali na očeh, in je bilo njegovo igranje hkrati na dva inštrumenta zelo prepričljivo, medtem ko je bil Beka Gochiashvili bolj “zaprt”, namesto da bi bil njegov glavni inštrument, klasični klavir v ospredju in vsem viden, klaviature pa diagonalno ob strani, tako pa so iz ospredja zakrivale njega in klavir.

Clareke 5 IMG_9813.jpg

Na bas kitari

Če pogledam razmere v obeh večerih v organizaciji Braneta Rončela kot gosta 67. Ljubljana Festivala, ne morem reči drugega, kot da je bila smola skorajda popolna, a vendarle ne tako absolutna, da bi koncerta in njuno publiko onemogočila. To pa je velik dosežek ali kompliment vsem.

Clarke 9IMG_9676.jpg

Klaviaturist Beka Gochiashvili

Gruzijski pianist Beka Gochiashvili na aprilski evropski turneji The Stanley Clarke Band ni želel nastopiti ali igrati v Moskvi in Sankt Peterurgu.

http://agenda.ge/en/news/2019/887

Clarke 10 IMG_9686.jpg

Na kontrabasu je bil Clarke izrazno močnejši

Clarke11IMG_9711.jpg

Predstavitev glasbenikov

Clarke 12 IMG_9709.jpg

“My name is Louis Armstrong”

Clarke 7 IMG_9777.jpg

Pojte z mano

Clarkw 4 IMG_9817.jpg

Slovo

Clarke 3 IMG_9823.jpg

Še za svoj album s publiko v Križankah

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja