Ljubljanska Giselle na Mittelfestu


Baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana bo v soboto, 13. julija, zvečer gostoval na prestižnem festivalu Mittelfest v Čedadu. Festivalsko dogajanje proze, glasbe in plesa, ki že od leta 1991 združuje umetnike iz Srednje Evrope, letos dopolnjuje tudi Adamov romantični balet Giselle v izvedbi ljubljanskih baletnih plesalcev.

Giselle.jpg

Giselle v izvedbi ljubljanskega baletnega ansambla, foto Darja Štravs Tisu

Na odru Ljubljanske opere so Giselle premierno uprizorili aprila letos. Predstava je nastala na pobudo nekdanje umetniške voditeljice baleta Sanje Nešković Peršin, ko je k ustvarjanju povabila kubanskega koreografa in uspešnega baletnega pedagoga Howarda Quintera Lopeza. Posebej za ljubljanski ansambel je po Coralliju, Perrotu in Petipaju ustvaril novo klasično koreografijo in jo nadgradil z izvirno scenografijo Vadima Fiškina, elegantnimi kostumi srbske umetnice Angeline Atlagić in lučnimi elementi Jake Šimenca.

Giselle_Marin+Ino+in+Petar+Đorčevski (1).jpg

Balet Giselle še danes velja za nesporno mojstrovino klasičnega romantičnega baleta in spada med stalnice baletnih odrov po vsem svetu, saj ravno s pravšnjo mero čustev in dramatičnosti ter šarma plesalcev podčrtuje vsebino ljubezenske zgodbe. V glavnih vlogah bosta plesala ljubljanska balerina Marin Ino in solist iz HNK Zagreb Guilherme Vitic Gamerio Alves, ki se bo tokrat plesalcem pridružil na posebno povabilo Petra Đorčevskega, umetniškega vodje baleta v SNG Opera in balet Ljubljana.

V primeru slabega vremena bodo balet s trga Duomo v Čedadu prestavili v gledališče Teatro Nuovo Giovanni v Vidmu.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja