The Stanley Clarke Band na 67. Ljubljana Festivalu


Po izboru Braneta Rončela prihajata na 67. Ljubljana Festival priznana glasbenika iz sveta jazza. Drevišnji koncert Marcusa Millerja je bil tu že predstavljen, jutri pa mu sledi še en koncert, in sicer prihaja Stanley Clarke, štirikratni prejemnik nagrade grammy, ki je v več kot 45 let dolgi glasbeni karieri pridobil status legendarnega virtuoza na bas kitari.

clarke-768x512.jpg

Stanley Clarke, foto Festival Ljubljana

Clarke je prvi basist v zgodovini, ki z enako intenzivnostjo igra tako električno bas kitaro kot kontrabas, ter prvi jazz-fusion basist, ki je s svojo ustvarjalnostjo in razprodanimi koncerti po vsem svetu postal tako priljubljen, da je pristal tudi na naslovnicah revij.

Izdal je več kot 40 albumov. S pianistom Chickom Coreo in bobnarjem Lennyjem Whiteom je deloval v eni najvplivnejših jazz-fusion zasedb Return To Forever, ki je skupaj z Weather Report in Mahavishnu Orchestra zaznamovala zgodovino glasbe.

Stanley_Clarke_-_Leverkusener_Jazztage_2016-AL4909.jpg

Davnega februarja 1975 so Return To Forever prvič nastopili v Ljubljani in razprodali Halo Tivoli. Chick Corea, Lenny White in Stanley Clarke so se vrnili v Slovenijo leta 2009 in nastopili v Cankarjevem domu.

Stanley je izjemno dovršen skladatelj filmske in televizijske glasbe, prisoten v več kot 65 projektih, med katerimi so tudi naslednji filmi: Boyz N The Hood (1991), biografski film Tine Turner What’s Love Got To Do With It (1993), Romeo Must Die (2000), The Transporter (2002), Best Man Holiday (2013) in uspešnica Barbershop: The Next Cut (2016). Za svoje dosežke je bil trikrat nominiran za nagradi emmy ter BMI. Leta 2014 je bil Clarke povabljen v članstvo prestižne Akademije za filmsko umetnost in znanost.

Sodeloval je z velikani jazza, kot so Quincy Jones, Joe Henderson, Pharoah Sanders, Stan Getz, Dexter Gordon, Art Blakey, Gil Evans, Horace Silver, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Jean-Luc Ponty, George Duke, Tony Williams, Jan Hammer, ter ikonami pop glasbe, kot so Stevie Wonder, Aretha Franklin, Paul McCartney, Chaka Khan, Jeff Beck, Keith Richards, Ronnie Wood. Oder pa si je delil tudi z Bobom Marleyem in Milesom Davisom. Clarke, ki je bil kot rečeno že večkrat v Sloveniji, bo tokrat prvič nastopil s svojo zasedbo.

V njej so Beka Gochiashvili, klavir, klaviature, Evan Garr, violina, Cameron Graves, klaviature, Salar Nader, tabla, tolkala, in Shariq Tucker, bobni. Koncert Stanleya Clarka bo v Poletnem gledališču v Križankah jutri ob 21. uri.

Home

https://en.wikipedia.org/wiki/Stanley_Clarke

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja