Violinist Sergej Krilov jutri v SF s Čajkovskim


67. Ljubljana Festival bo znova gostil violinskega virtuoza Sergeja Krilova, ki navdušuje z intenziteto tona in lepoto violinskega zvoka ter izredno virtuoznostjo in slovi kot eden najbolj cenjenih violinistov svoje generacije na svetu, kar smo se v Ljubljani v preteklih letih prepričali še sami.

krilov-img_4630 (1).jpg

Sergej Krilov v Ljubljani leta 2016, foto Marijan Zlobec

Krilov je reden gost najuglednejših koncertnih ustanov in orkestrov, kot so Filharmonični orkester iz Sankt Peterburga, Kraljevi filharmonični orkester iz Londona, Filharmonični orkester milanske Scale, Orkester Akademije sv. Cecilije iz Rima, Državna kapela iz Dresdna in številni drugi.

618121.jpg

Sergej Krilov, foto Festival Ljubljana

Svetovni kritiki označujejo njegovo interpretacijo kot izjemno inteligentno, polno domišljije in intuicije. Ob njegovem koncertu leta 2016, ko je nastopil z Litovskim komornim orkestrom, sem med drugim zapisal: “Krilov se mi je tokrat zdel v sijajni koncertni in izpovedni drži, na posameznih mestih že kar kot filozof, interpret vsebine sonetov, ki jih je za vsak letni čas napisal Vivaldi sam, da bi še z besedo okarakteriziral svojo glasbo.

krilov-5-img_4627.jpg

Najmočneje ali najbolj dramatično je Krilov interpretiral Poletje, morda je bil rahlo manj intenzivnejši prvi koncert Pomlad, medtem ko sta Jesen in Zima nadaljevala izpovedne variante z odtenki, ki so pokazali v solistovih bravuroznih pasažah (npr. v dvojemkah, sordiranih tonih, pizzicatih in flažoletih) lahkotnost, tehnično obvladljivost, osebno izbiro tempov, zlasti hitrega prehajanja, pa še  dinamičnih sprememb, poleg sugestivnega dialoga z ansamblom, ki ga je Krilov nakazoval tako rekoč s skoraj koreografsko držo in gibanjem na odru. Tak ekrazit vseobsegajočega obvladovanja odra zmorejo samo umetniki najbolj koncentrirane in samozavestne prezence ter notranje osvobojeni svetovljani.”

Maestro_Gum_Nanse.jpg

Dirigent Gum Nanse, foto Wikimedija

Nastopi Sergeja Krilova na Ljubljana Festivalu niso navdušili zgolj stroke, pač pa vse poslušalce in so bili vsakič znova pospremljeni z glasnim aplavzom in stoječimi ovacijami.

krilov-8-img_4625.jpg

Sergej Krilov z Vivaldijem leta 2016

V Slovenski filharmoniji se bo 8. julija predstavil s Filharmoničnim orkestrom iz Seongnama, ustanovljenim leta 2003, ki je kljub mladosti izjemno aktiven in dosega visoko raven glasbenih izvedb. Nastopil bo pod taktirko južnokorejskega dirigenta Guma Nansa. ki je leta 1977 kot prvi Korejec prejel prvo nagrado na tekmovanju Herberta von Karajana v Berlinu. Orkester bo uvodoma predstavil kompozicijo Unified Friends za godalni orkester prav tako južnokorejskega skladatelja Hojuna Leeja (1972).

Krilov si je za tokratni nastop izbral sloviti Violinski koncert v D-duru, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskega, ki smo ga sicer pred kratkim slišali v izvedbi slovenskega violinista Nikole Pajanovića.

V drugem delu koncerta pa bomo poslušali Četrto simfonijo v A-duru, op. 90, imenovano “Italijanska”  Felixa Mendelssohna.

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/08/24/neizmerna-energija-sergeja-krilova/

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja