Baskitarist Marcus Miller na 67. Ljubljana Festivalu


67. Ljubljana Festival je po večletni pavzi vrnil v program svetovni jazz, fusion, funk, R&B, soul in rock. Če bi dodal po zaslugi Braneta Rončela, bi bila informacija še bolj natančna. Kot prvi bo že jutri zvečer ob 21. uri v Poletnem gledališču v Križankah nastopil svetovno znani glasbenik Marcus Miller.

Miller _5ca2b77f3066b.jpg

Marcus Miller

Baskitarist Marcus Miller seveda v Križankah ne bo nastopil sam. Spremljali ga bodo Russell Gunn, trobenta, Alex Han, saksofon, Julian Pollack in James Francies, klaviature, in Alex Bailey, bobni.

marcus.jpg

Kot pokaže njegova spletna stran, je na evropski koncertni turneji in vsi koncerti so večinima že razprodani, ali pa je na voljo le še nekaj vstopnic. Iz Ljubljane gre takoj na Festival Monfortin Jazz 2019 v Monforte D’Alba v Italiji in in na Festival de Nimes v Nîmes v Franciji ter naprej na kar tri koncerte v treh danskih mestih, ko se vrne na nastope v ZDA.

ronc48del-img_9053.jpg

Brane Rončel, foto Marijan Zlobec

Millerja je na zadnji tiskovni konferenci na Pergoli v Križankah podrobneje predstavil Brane Rončel. Po njegovem poznavanju mednarodnih glasbenih razmer, velja Marcus Miller za enega najvplivnejših glasbenikov našega časa. Že več kot 30 let je v ospredju glasbenega dogajanja, dvakrat je dobil grammyja, na Nizozemskem so ga leta 2013 nagradili za življenjsko delo, v Franciji je leta 2010 dobil nagrado Victoire du Jazz, leta 2013 ga je Unesco razglasil za umetnika za mir.

miller-1.jpg

“Njegov značilni basovski zven zasledimo v številnih glasbenih uspešnicah: Just The Two Of Us Billa Withersa, Never Too Much Lutherja Vandrossa, v skladbah Chake Khan, Davida Sanborna, Herbieja Hancocka, Erica Claptona, Arethe Franklin, Georgea Bensona, Eltona Johna in Bryana Ferryja, če omenimo le nekatere. S svojstvenim slogom – edinstveno mešanico funka, groova in soula – velja za enega najpomembnejših basistov v jazzu, R&B-ju, fusionu in soulu. Bass Player Magazine ga je uvrstil na seznam desetih najvplivnejših sodobnih jazzovskih glasbenikov.

Marcus04-ThierryDubucMedium.jpg

Večina oboževalcev ve, da je Marcus Miller tudi skladatelj glasbe v več kot dvajsetih filmih. Na začetku 80. let je več let sodeloval v zasedbi Milesa Davisa in z legendarnim glasbenikom navezal tesen poklicni in osebni odnos, ki je pripeljal do nastanka treh kritiško priznanih albumov. Najznamenitejši med njimi je bil Tutu. Album in naslovna skladba, ki jo je Miller napisal, produciral, aranžiral in odigral, velja za pomemben prispevek h kanonu sodobne jazzovske glasbe. Album je dobil dva grammyja, poleg tega velja za enega od vrhuncev opusa Milesa Davisa. V Sloveniji smo se prvič srečali z njim leta 2002, ko je nastopil v sklopu serije studijskih koncertov oddaje Izza odra na TVS. Leto kasneje je navdušil napolnjene Križanke v sklopu 51. Festivala Ljubljana v družbi Gilberta Gila, Marie Bethanie, Miltona Nascimenta in Hirama Bullocka, leta 2009 pa še publiko v Kinu Šiška, ko je v seriji otvoritvenih koncertov takrat novega Centra urbane kulture predstavil projekt Tutu Revisited the Music Of Miles Davis.”

“… poznamo jazz, ki je všeč intelektualcem, in jazz, nad katerim se ljudje navdušujejo, ker se ob njem dobro počutijo … to je vedno pomembna komponenta glasbe,” pravi Marcus Miller, pri čemer je jasno, da je v bistvu njegova glasba všeč obojim ali vsem.

543342.jpg

Marcus Miller se je rodil 14. junija 1959 v Brooklynu v New Yorku. Ta ameriški jazzovski skladatelj, producent in večinštrumentalist je znan predvsem po igranju baskitare. Prihaja iz glasbene družine. Njegov oče William Miller je bil cerkveni organist in vodja pevskega zbora, njegov sorodnik je tudi jazzovski pianist Wynton Kelly. Marcus Miller je klasično šolan klarinetist, a igra tudi klaviature, saksofon in kitaro ter po potrebi še poje.

Marcus Miller je pred koncertom v Ljubljani predstavljen s strani organizatorjev 67. Ljubljana Festivala kot eden najpomembnejših basistov v jazzu, R&B, fusionu in soulu, Grammyjev nagrajenec, glasbeni umetnik, ki se je kalil v zasedbi Milesa Davisa in svoj talent dokazal z izdanimi tremi vrhunskimi albumi, s svojstvenim slogom – edinstveno mešanico funka, groova in soula ter uvrščen na seznam desetih najvplivnejših sodobnih jazzovskih glasbenikov

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CCe9JSSLG-U]

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja