Predsednik avstrijskega parlamenta kot dirigent


Na 67. Ljubljana Festival prihaja drevi ob 20. uri v Slovensko filharmonijo kot dirigent nič manj kot predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka. Kaj to pomeni v glasbenem smislu, vzbuja veliko radovednost, bolj ob strani pa politično pozornost, saj ni jasno, kako se bo “vzporedna” slovenska politika odzvala na ta koncert.

sobotka_wolfgang.jpg

Wolfgang Sobotka, foto spletna predstavitev/Gerald Lechner

Če pogledam nekatere slovenske medijske reakcije na njegovo politično kariero, lahko na primer citiram:“Nekdanji avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka iz vrst ljudske stranke (ÖVP) je postal novi predsednik avstrijskega parlamenta. Zanj je sicer glasovalo le 61,3 odstotka poslancev. Sobotka je vseeno v prvem nagovoru kot predsednik parlamenta želel prepričati tudi tiste, ki zanj niso glasovali, ko je dejal, da bo deloval nevtralno.” (20. 12. 2017). Ali:“Predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka je včeraj na srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem omenil, da Avstrija pričakuje spremembo statusa nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji. Pahor je dejal, da ne vidi potrebe po ustavni spremembi te ureditve, sogovornika pa spomnil na skrb Avstrije za zaščito slovenske manjšine.” (6. 3. 2019)

To so vsekakor vse kaj drugega kot glasbene skrbi, kaj šele dirigentske; voditeljske pa nekako že so. Morda nastane vprašanje, kakšna je politična pripadnost glasbenic in glasbenikov v orkestru, ali pa so glasbeniki večinoma nevtralni, če ne celo apolitični. A kot veste, je v Avstriji pozornost ljudi do politike velika, večja kot pri nas, kar se je na primer pokazalo ob zadnji veliki politični aferi in visoki volilni udeležbi za evropske volitve.

“Avstrija bi zaradi še vedno aktualne begunske krize podaljšala nadzor na notranjih schengenskih mejah za nedoločen čas, je za nemški časnik Welt am Sonntag dejal avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka. Povratek k povsem odprtim mejam je po njegovem mnenju mogoč le, če pride do skupnega evropskega odgovora na vprašanje varovanja meje.” (26. 8. 2017)).

Kot vidimo je glasbena dejavnost Wolfganga Sobotke vsaj zanj osebno katarzična; deluje kot svoj odkup za zelo banalne ali celo drastične ukrepe, ki so v hudem nasprotju z glasbeno vsebino, ki jo minister in predsednik daje na svoj glasbeni oder.

No, saj razumete, da tu ne bi primerjalno omenil kakšnega slovenskega ministra ali celo predsednika parlamenta, ki bi imel svoj orkester in prišel dirigirat na 67. Ljubljana Festival. Je pa razlika: Sobotka je študiral zgodovino, glasbeno pedagogiko, dirigiranje in violončelo, dirigent svojega orkestra pa je že od leta 1985.

orchester_1.jpg

Wolfgang Sobotka, foto Festival Ljubljana

Sobotka prihaja v Ljubljano s svojim Komornim orkestrom iz Waidhofna ob Ybbsu v Avstriji. V današnji obliki obstaja od leta 1973 in izhaja iz  kraja, ki se ponaša z bogato orkestrsko tradicijo. Orkester pomembno soustvarja okoliško kulturno dogajanje, s svojim sodelovanjem s tamkajšnjo glasbeno šolo pa mladim nadarjenim umetnikom odpira vrata v svet. Sooblikoval je nekatere priznane glasbenike, med njimi violinista Rainerja Küchla, ki je v dolgi glasbeni karieri deloval kot koncertni mojster Dunajske filharmonije. Orkester se je s svojim širokim repertoarjem glasbenih slogov, ki obsega vse od simfonij in filmske glasbe do del sodobnih skladateljev, uveljavil tudi v mednarodnem glasbenem prostoru, k čemur so pripomogle turneje po Italiji, Nemčiji, Hrvaški, Kitajski, Iranu in drugod.

Program ljubljanskega koncerta bo predstavil: F. von Suppé: „Lepa Galateja”- Uvertura, R. Schumann: Simfonija št. 4 v d-molu, op. 120 ter dela Johanna in Josefa Straussa.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja