Slovenci v Italiji za odprto mejo brez pregrad


Slovenci v Italiji so zelo zaskrbljeni spričo novega režima varovanja državnih meja, prav tako pa glede položaja narodne manjšine. V novem tiskovnem sporočilu krovni organizaciji SSO in SKGZ nagovarjata najširšo javnost o neprimernosti postavljanja katerih koli pregrad na meji ter ponovno izražata željo po jutrišnjem sestanku z italijanskim notranjim ministrom in hkrati podpredsednikom vlade Matteom Salvinijem, ki prihaja po uradni dolžnosti v Trst.

Lenzuolini contro Salvini-2 (1).jpg

Trst se pripravlja na jutrišnje antifašistične in antirasistične demonstracije

“Krovni organizaciji SSO in SKGZ pričakujeta, da bo vsekakor prišlo do sestanka z italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem, ki bo v petek, 5. Julija, na obisku v Trstu. Predsednik Walter Bandelj (SSO) in predsednica Ksenija Dobrila (SKGZ) želita notranjemu ministru izpostaviti jasno in odločno nasprotovanje postavitvi katere koli fizične zapreke med Italijo in Slovenijo, kaj šele zidu, ki spominja na najtemnejše čase železne zavese in na posledice, s katerimi so bili v prejšnjem stoletju negativno zaznamovani ta prostor in ljudje, ki tu živimo.
Vzpostavitev skupnih slovensko-italijanskih patrulj na meji ocenjujemo kot ustrezen primer meddržavnega sodelovanja, strokovnega soočanja, spoznavanja in boljše komunikacije v obmejnem prostoru.  Zdi se nam, da v danih okoliščinah intenzivnega tihotapljenja z ljudmi, je ta oblika skupnega nadzorstva mnogo bolj primerna in proaktivna v smeri evropske kooperacije od dvigovanja fizičnih zaprek ob meji.

Predsednika obeh krovnih organizacij sta prepričana, da predstavlja kateri koli poskus ločevanja na meji nevarnost za izničenje več desetletnega naprezanja za povezovanje tu živečih narodov in vseh uspehov, ki smo jih dosegli s skupnim članstvom v EU. Naj spomnimo kot zadnje na goriški EZTS in na skupno kandidaturo Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture ter na skupno kandidaturo Collio-Brda za vključitev v seznam Unesco.
V bran vsega tega bosta SSO in SKGZ podpirala vse tiste pobude, ki bodo na miren in demokratičen način zagovarjale potrebo po varovanju teh dragocenih pridobitev, ki so sad odpiranja državnih mej.”

Trst, 3. julija 2019

https://www.triesteprima.it/cronaca/striscioni-contro-salvini-trieste.html


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja