Slovenci v Italiji želijo sestanek s Salvinijem


Svet slovenskih organizacij in Slovenska kulturno gospodarska zveza sta zaprosila za sestanek z ministrom Matteom Salvinijem ob njegovem obisku v Trstu, ki bo potekal v petek, 5. julija.

9d9ac4247ef07b16e5c959567afc6f25.jpeg

Salvinijevega odgovora Slovencem še ni

Iz pisma predsednika SSO Walterja Bandlja in predsednice SKGZ Ksenije Dobrila je razvidno, da sta italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija zaprosila za sestanek s predstavniki slovenske manjšine v Furlaniji – Julijski krajini.

“Ob priliki Vašega prihodnjega obisku v Trstu v petek, 5. julija, Vas vljudno prosimo za sestanek z Vami, da bi z Vami obravnavali nekatera pomembna vprašanja glede izvajanja zaščitnega zakona 38/2001 in čezmejnih odnosov med Republiko Italijo in Republiko Slovenijo.

Zaupamo v Vašo razpoložljivost in Vas lepo pozdravljamo.”

Kot kaže prošnja za objavo povabila na srečanje, gre za pomemben politični trenutek, v notranjem ministru Salviniju pa vidijo morda celo prvega ministra, ki v tem trenutku ne odloča le o varstvu Slovencev v Italiji, ampak tudi o odnosih z našo državo, kar se še posebej kaže ob spremembah na meji oziroma varovanju meja.

salvini_70474_20190702162112.jpg

“V Trstu se bo v petek, 5. julija, mudil notranji minister Matteo Salvini. Najprej bo na sedežu Dežele FJK ob prisotnosti madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjarta podpisal pogodbo z madžarskimi investitorji, ki želijo vlagati v tržaško pristanišče. Nato pa se bo premaknil na prefekturo, kjer bo podpisal dodatna dva protokola – prvega glede zakonitosti investicij, pri katerih bodo soudeleženi tudi Občina Trst, Dežela FJK, prefektura in Sistemska pristaniška oblast za vzhodni Jadran, drugega pa glede izgona migrantov v domovino; podrobnosti tega dokumenta še niso določene,” poroča Primorski dnevnik.

Po napovedih naj bi pri tem Salvini predlagal dodatne ukrepe za zaščito italijanske vzhodne meje.

Levosredinska italijanska opozicijska Demokratska stranka ob robu Salvinijevega obiska v Trstu na nekaterih mejnih prehodih med Italijo in Slovenijo pripravlja demonstracije za ohranitev odprtih meja. Demonstracije bodo potekale na italijanski strani mejnih prehodov Fernetiči, Krvavi Potok in Škofije, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ob tem naj bi na Trgu Evrope v Novi Gorici v petek zvečer na pobudo italijanske strani potekale demonstracije z naslovom Nikoli več zidov proti Salvinijevi migrantski politiki ter za ohranjanje sožitja med narodoma in ohranjanju odprtih meja. Poleg tega je Tržaško združenje protifašistov in protirasistov ob Salvinijevem obisku v Trstu pozvalo Tržačane, naj na balkonih izobesijo svoje transparente.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja