Oda času s kraljico flamenka Marío Pagés


Svetovno znana plesalka framenka María Pagés se je danes predstavila na tiskovni konferenci na Pergoli v Križankah pred svojim jutrišnjim nastopom v Poletnem gledališču (ob 21. uri) s celovečerno predstavo Oda času. Tiskovne konference sta se udeležila še Brane Rončel, ki na 67. Ljubljana Festivalu organizira dva jazz koncerta, ter kantavtor Tomaž Domicelj, ki bo imel svoj večer v Peklenskem dvorišču v Križankah v petek zvečer ob 21. uri. Vse pa je vodil direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek,

PagesIMG_9042.jpg

María Pagés, vse fotografije s tiskovne konference Marijan Zlobec

Brlek se je najperej zahvalil vsem medijem za poročanje o spremembi datuma predstave Aide in povedal, da so od 4300 vstopnic dobili vrnjenih le šest; njihovi imetniki so pojasnili,  češ da v ponedeljek nikakor ne morejo priti. Kot pa je pokazalo vreme včeraj in danes ponovno, je bila odločitev pametna in edino prava.

Brlek 1 IMG_9041.jpg

Darko Brlek

Je pa ob tem ter še posebej o sodelovanu s Kobilarno Lipica povedal, da že pripravljajo nov projekt za prihodnji 68. Ljubljana Festival v povezavi s 440. obletnico ustanovitve kobilarne. Otvoritveni spektakel z rezidenčnim orkestrom Slovenske filharmonije bo potekal na Trgu republike pred parlamentom, na njem pa bo sodelovalo kar petdeset lipicancev.

Pages 3 IMG_9063.jpg

Brane Rončel, Darko Brlek, María Pagés, Tomaž Domicelj in Jani Novak (Laibach)

Brlek je najprej predstavil ponovno gostovanje slavne kraljice flamenka Maríe Pagés.

MARIA-PAGES_slider15.jpg

Iz Ode času

María Pagés, svetovno uveljavljena umetnica, prihaja v Ljubljano s predstavo Oda časuki v ospredje postavlja minljivost časa in njegov vpliv na človeško telo, hrepenenje, umetnost in življenje.

Pages 1 IMG_9039.jpg

María Pagés

Pri ustvarjanju plesne predstave se je povezala z možem El Arbijem El Hartijem, ki je tudi njen dolgoletni kreativni sodelavec.

MARIA-PAGES_slider8.jpg

María Pagés v Odi času

Na vprašanje o času in njegovemu minevanju je med drugim povedala:

Z vprašanjem časa sva se z možem začela ukvarjati zato, ker naju vse bolj zanima njegovo minevanje. Časa kot takega ne moremo ujeti, lahko ga le opazujemo. Vsi se spreminjamo skupaj z naravo iz dneva v dan, obstoj časa in njegovo minevanje pa je vse bolj aktualen, saj sva tudi midva starejša.”

Pages 5 IMG_9045.jpg

María Pagés in Darko Brlek

Pagés je povedala, da je flamenko bolj kot sam ples, kot mislijo ljudje, (da se pleše in vzklika ole) posebna umetniška zvrst in da se povezuje še z drugimi umetnostmi (gledališko in glasbeno), kot se bo pokazalo na njeni predstavi v Poletnem gledališču v Križankah jutri zvečer.

maxresdefault (2).jpg

Oda času

Povedala je, da seveda na odru ne bo sama, ampak jo bodo spremljali še drugi nastopajoči: devet plesalcev in sedem glasbenikov, skupaj pa je v Ljubljano za njen nastop prišlo dvaindvajset ljudi.

Rončel IMG_9053.jpg

Brane Rončel

Organizator jazzovskih koncertov in sodelavec mnogih domačih in tujih festivalov jazza ter koncertov, znanec in prijatelj mnogih mednarodnih, da ne rečemo svetovnih glasbenikov, avtor televizijskih (Brane Rončel izza odra) in radijskih oddaj, publicist in komentator Brane Rončel se vrača na 67. Ljubljana Festival kot organizator dveh koncertov, in sicer Marcusa Millerja in Stanleya Clarka 8. in 9. julija v Poletnem gledališču v Križankah, o čemer bomo še pisali. Še poprej bo namreč na festivalu nastopil Tomaž Domicelj in nekateri drugi glasbeniki.

Domicelj 34 IMG_9051.jpg

Darko Brlek, Brane Rončel in Tomaž Domicelj 

Tomaža Domicelja 67. Ljubljana Festival predstavlja kot ikono slovenske kantavtorske scene. Kot je sam povedal, se vrača na oder v Peklensko dvorišče z novim projektom v seriji Čiste akustike oziroma s tokratnim naslovom koncerta Akustika na novo. Njegovo muziciranje na petih akustičnih kitarah, petje in bogato sprotno komentiranje raznoraznih dogodkov bo dopolnil gost Zdenko Cotič – Coto, ki je bil zadnjih sedemnajst let stalni član v skupini Jana Plestenjaka.

Domicelj 33.jpg

Tomaž Domicelj

“S Cotom sva prijatelja že 45 let,” je povedal Domicelj. “Tokrat bova prvič uradno sodelovala. Imava samo en problem; česa ne bova zaigrala. Akustika na novo bo trajala le nekaj ur, zaobsegala pa bo program star od 55 let do 55 minut, s čimer bom praznoval 55-letnico glasbene kariere. Prišel pa bo še en gost, a njegovega imena ne povem.” Ali bo to Jan Plestenjak, lahko samo ugibamo in čakamo, kajti skrivnost je skrivnost in nima smisla vrtati.

Tomaž Domicelj je po čestitki Darku Brleku za tako uspešno predstavo Aide spomnil na svoje dosedanje koncerte na Ljubljana Festivalu, od katerih sta bila dva v Peklenskem dvorišču, eden pa zaradi slabega vremena v Viteški dvorani Križank.

Brlek je sicer napovedal še nekaj koncertov in dogodkov, med njimi koncert  Komornega orkestra iz Waidhofna ob  Ybbsu v Avstriji z dirigentom Wolfgangom Sobotko 5. julija ob 20. uri v Slovenski filharmoniji in koncert Filharmoničnega orkestra iz Seongnama pod vodstvom dirigenta Guma Nanseja in s solistom Sergejem Krilovom z Violinskim koncertom Petra Iljiča Čajkovskega 8. julija ob 20. uri v Slovenski filharmoniji, o čemer bomo prav tako še pisali.

Marijan Zlobec

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja