Utrinki s Plečnikove razstave v Vatikanu


Razstava Jože Plečnik in sveto v Vatikanskih muzejih v Rimu je s to redko predstavljeno in še posebej avtorsko zasnovano, oblikovano in realizirano tematiko sakralne umetnosti svetovni kulturni dogodek.

FOTO_Vatican_©A.Peunik_MGML.jpg

Uradni del odprtja razstave so z govori pospremili Barbara Jatta, direktorica Vatikanskih muzejev, Zoran Poznič, minister za kulturo RS, in Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, vse fotografje MGML/Andrej Peunik

Dobili smo še nekaj podob s slovesnega odprtja, ki opominja in spominja, da se je Jože Plečnik s svojo dunajsko večmesečno nagradno štipendijo ravno v Italiji seznanil z veličino italijanske kulture, ki mu je vtisnila neizbrisni ustvarjalni pečat.

FOTO_Vatican_©A.Peunik_MGML.jpg

Blaž Peršin

Barbara Jatta, direktorica Vatikanskih muzejev, je na odprtju poudarila, da bo razstava Plečnik in sveto obiskovalcem Vatikanskih muzejev omogočila spoznati velikega umetnika, Blaž Peršin pa je povedal, da se z razstavo Plečnik vrača v Vatikan in Rim, mesto, iz katerega je arhitekt črpal navdih in ustvaril svoj lastni arhitekturni in oblikovalski jezik.

FOTO_Vatican_©A.Peunik_MGML.jpg

Odprtje razstave je pospremil veleposlanik RS pri Svetem sedežu, njegova ekselenca Tomaž Kunstelj, na fotografiji na njegovi desni premier RS, Marjan Šarec, ter dva visoka predstavnika slovenske katoliške cerkve, ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore in kardinal Franc Rode.

FOTO_Vatican_©A.Peunik_MGML.jpg

Barbara Jatta, direktorica Vatikanskih muzejev, in kardinal Franc Rode občudujeta Plečnikovo sakralno posodje na razstavi v Pinacoteci Vaticani.

FOTO_Vatican_©A.Peunik_MGML.jpg

Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane in avtor razstavnega koncepta, Marjan Šarec, premier RS, Zoran Poznič, minister za kulturo RS, in Silvester Gaberšček, Ministrstvo za kulturo.

FOTO_Vatican_©A.Peunik_MGML.jpg

Na sprejemu po odprtju razstave, ki ga je ob Dnevu državnosti gostil veleposlanik RS pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj, je zbrane nagovoril Marjan Šarec, premier RS.

FOTO_Vatican_©A.Peunik_MGML.jpg

Dogodka v Vatikanskih muzejih se je udeležila množica gostov

FOTO_Vatican_©A.Peunik_MGML.jpg

Slovenski praznik v Rimu

FOTO_Vatican_©A.Peunik_MGML.jpg

Prvi ogledi

FOTO_Vatican_©A.Peunik_MGML.jpg

Vse v eni široki in pregledni, a varnostni vitrini

http://www.osservatoreromano.va/it/news/i-calici-di-joze-plecnik

Tako kot je Antoni Gaudi vtisnil pečat Barceloni, je Jože Plečnik Ljubljani

«Come Antoni Gaudí dette una nuova identità a Barcellona, così Plečnik cambiò il volto di Lubiana, rendendola una sua creatura» 

http://www.osservatoreromano.va/vaticanresources/pdf/QUO_2019_145_2706.pdf

http://arte.it/notizie/mondo/ple-nik-e-il-sacro-gli-arredi-liturgici-del-designer-sloveno-per-la-prima-volta-ai-musei-vaticani-15981

http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/it/eventi-e-novita/iniziative/mostre/2019/plecnik-il-sacro.html

https://www.rtvslo.si/capodistria/radio-capodistria/notizie/cultura/le-opere-di-joze-plecnik-ai-musei-vaticani/493122

https://www.turismoroma.it/en/node/38207

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja