Radames bo v Aidi prijezdil na oder na enajstem lipicancu


Bliža se najbolj pričakovan umetniški dogodek letošnjega poletja. 67. Festival Ljubljana bo odprla predstava Verdijeve Aide, v kateri bo nastopilo nič manj kot enajst lipicancev, samih žrebcev, ki so sicer vključeni v lipiške predstave klasične jahalne šole in so potemtakem vrhunsko usposobljeni za tak nastop še v operi.

Aida IMG_8497.jpg

Organizatorji in nastopajoči v Aidi, fotografije Marijan Zlobec

Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana ni skrival zadovoljstva, da se bo ideja, ki jo je dobil lani decembra, lahko v celoti uresničila, in to bolje kot je bilo na predstavah Aide na Peristilu v Splitu, kjer so sicer nastopili le trije konji oziroma je režiser predstave Dražen Siriščević mislil, da bi bili v Ljubljani na voljo trije konji.

Aida 1 IMG_8494.jpg

Aido bo pela sopranistka Susanna Branchini

Brlek pa ve, da imamo v Lipici slovite lipicance, ki bi jih lahko v celoti vključili v predstavo. Idejo je sporočil vodstvu Kobilarne Lipica in naletel na odobravanje ter sprejem. Lipicanci bodo sicer v Ljubljani nekaj dni; bivali bodo v podzemni garaži pod Kongresnim trgom skupaj s svojimi oskrbovalci.

Aida 2 IMG_8488.jpg

Amneris bo mezzosopranistka Rossana Rinaldi

Brlek podrobnosti gibanja ali korakanja konj po Kongresnem trgu in na odru oziroma v predstavi ni omenil, je pa Siriščević na vprašanje, na katerem konju bo prijezdil Radames, odgovoril da na zadnjem ali enajstem.

Aida 4 IMG_8485.jpg

Dirigent Aide Ivo Lipanović

Strokovni sodelavec Kobilarne Lipica Klemen Turk je že po uradnem delu popoldanske tiskovne konference na Pergoli v Križankah pojasnil, da se bodo lipicanci s konjeniki ali jezdeci zbrali na Gosposki ulici in se potem v sprevodu podali mimo Slovenske filharmonije in po peščeni poti skozi park Zvezda do Slovenske ceste, se na vrhu obrnili in zakorakali po Kongresnem trgu v dve vrstah. Na sredini se bo leva vrsta podala na desno stran, tako da bodo naredili konjeniški špalir ob vhodu na Vegovo ulico, s pogledom na Kongresni trg, en konj z Radamesom kot poveljnikom in vojskovodjo zmagovite egiptovske vojske pa bo nič manj kot zakorakal mimo orkestra na sam oder. Torej je scenarij ali režija že narejena in jasna.

Turk IMG_8460.jpg

Strokovni sodelavec Kobilarne Lipica Klemen Turk

Turk je omenil, da so jahači tako dobri, seveda pa tudi lipicanci, da bodo sposobni uskladiti tempo glasbe s korakom konj, tako da bi v idealnem slučaju videli vrhunsko klasično jahalno šolo na Verdijevo glasbo, kar bi bilo prvič in največ doslej v operi in še posebej v Aidi na svetu.

Na vprašanje, kako bo nacionalna televizija posnela Aido, je direktor Brlek dejal, da RTVS ni izkazala nobenega interesa ne za Aido ne za katero koli drugo prireditev 67. Ljubljana Festivala, češ da nimajo ne denarja ne ljudi, niti ne bodo nudili tehničnih uslug, tako da bodo 170 kvadratnih metrov velik video zid, na katerem bodo predvajani prizori iz Aide, uredili ter izvedli organizatorji sami.

Brlek 2 IMG_8457.jpg

Darko Brlek

Brlek je še posebej opozoril na nekatere podrobnosti. Najprej je povedal, da bo zaprt ves Kongresni trg in za predstavo ne bo na voljo stojišč, tako da bo obvezna razporeditev po načrtu, to je sediščih. Doslej so prodali 4000 vstopnic, a jih je nekaj še na voljo.

Druga pomembna opomba je povezana z datumom predstave. Načeloma je to 2. julij ob 21.30, a bo odvisno od vremenskih napovedi. Možen je rezervni datum 3. julij, a se nekako kaže, kot da bi bila oba dneva ovita v večerni dež, zato je na voljo še en rezervni datum, in sicer 1. julij, torej en dan prej, ko je vremenska napoved za zdaj najugodnejša.

Aida 5 IMG_8483.jpg

Dražen Siriščević

Režiser predstave Dražen Siriščević je slovenskim ljubiteljem opere znan že desetletja, saj je dolga leta vodil odajo zagrebške televizije Opera box, v kateri je predstavljal najpomembejše operne dogodke doma in po svetu, med drugim iz Slovenije. Je pa povedal, da je v Slovenijo najprej začel hoditi kot operni ljubitelj na predstave, kasneje kot urednik in kritik. Med drugim je pripravil reportažo o Pavarottijevem gostovanju v Cankarjevem domu leta 1997.

Aida 7 IMG_8501.jpg

Aida in Amneris

O sami predstavi je povedal, da bo po scensko-kostumski opremi ista, a razširjena, kot je bila v Splitu, zahtevnejša in bolj strnjena v smislu zgoščevanja slik in dejanj, tako da bo sicer Aida kot opera v štirih dejanjih imela le en odmor. S pomočjo videa bodo lahko uspešno vsebinsko povezali stari Egipt s Kongresnim trgom v Ljubljani. Pohvalil je pevce; glavni ženski protagonistki sta že v Ljubljani in sta, kot sta mi povedali, navdušeni. Skupaj sta sicer že nastopili v Cavallerii rusticani v Bariju in v Nabuccu v Neaplju, v Aidi pa še ne.

Brlek 1 IMG_8465.jpg

Direktorica Slovenske filharmonije mag. Marjetica Mahne in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek

Dirigent predstave bo umetniški vodja Splitske opere HNK Ivo Lipanović, ki je Aido dirigiral že v Splitu. Pohvalil je orkester Slovenske filharmonije, češ da je za predstavo že na prvi vaji pokazal znanje in voljo ter angažiranost z željo po čim večjem uspehu Aide. Glede na vaje je povedal, da bi bila predstava lahko že 1. julija.

Direktorica Slovenske filharmonije mag. Marjetica Mahne in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek sta uvodoma podpisala pogodbo o statusu orkestra Slovenske filharmonije kot rezidenčnega orkestra Festivala Ljubljana do leta 2022.

Direktor Brlek je omenil še, da bodo v Poletnem gledališču v Križankah naredili samostoječo streho, ne pa vpeto v zgadbo šole. O srednji šoli pa je povedal, da se bodo kmalu končali pogovori z ministrstvom za šolstvo, po katerih naj bi šolo izselili. Prav tako pričakujejo sklep Vrhovnega sodišča glede Križevniške cerkve. Do sklepa ostajajo njena vrata zaprta.

Aida 6 IMG_8506.jpg

Letos še brez stalne strehe

Aido bodo izvedli orkester Slovenske filharmonije, zbor Opere SNG Maribor in Zbor in balet HNK Split. Med solisti omenimo še tenorista Walterja Fraccara kot Radamesa, basista Ivico Čikeša kot Ramfisa, basista Leonarda Šarića kot egipčanskega kralja in Giorgia Surjana kot Amonasra, etiopskega kralja in Aidinega očeta. Skupno število nastopajočih bo okrog 400.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja