Bronja Žakelj dobila kresnika 2019


Pisateljica Bronja Žakelj je dobitnica Delove nagrade kresnik za najboljši izvirni slovenski roman lanskega leta. Na Rožniku se zaključuje slovesnost, ko je dobitnica nagrade medtem že prižgala kres.

c5bdakeakelj-img_6891 (1).jpg

Bronja Žakelj, foto Marijan Zlobec

Bronja Žakelj je bila med petimi finalisti, a hkrati je med občinstvom doživela največji sprejem, saj je bil njen roman Belo se pere na devetdeset že štirikrat ponatisnjen in je torej dočakal pet izdaj in 4000 izvodov, kar je za slovenski sodobni roman velik podvig, še posebej, ker je to njen prvi in edini roman.

Utemeljitev žirije

»V kako boleče tesnem objemu sta lahko mehka nežnost in neizmerna surovost bivanja. Pisateljica Bronja Žakelj s pretresljivim avtobiografskim romanom Belo se pere na devetdeset zmore nekaj, kar obvladajo le redki: po najbolj žalobnih meandrih življenja vodi v jeziku, ki veselo žgečka, tudi hudomušno in z ironijo. Med spomine, ki so deloma lahko tudi naši, kolektivni, med prastrahove, kot so bolezen, izguba, smrt, zanikanje, laži in samost, popelje v iskrivi melodiji literarne duše, ki ni izgubila otroške igrivosti, radoživosti, torej prostosti.

Medtem ko prostodušno pripoveduje o vsem hudem, s čimer ji ne prizanaša življenje, nas opomni na pravo resnico človeštva: človek je tako boleče sam, odrasel človek velikokrat odpove prej kot otrok. Bronja Žakelj tudi literarno zadene v srce, ker ne moralizira in ni patetična; ker so življenje predvsem umetelni kratki stavki, veliko smeha in solz.«

https://marijanzlobec.wordpress.com/2019/05/23/bronja-zakelj-se-v-finalu-za-kresnika/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/10/04/belo-se-pere-na-devetdeset-prvi-roman-bronje-zakelj/

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja