Pianist Nejc Kamplet zmagal na dunajskem štipendijskem tekmovanju


Mladi slovenski pianist Nejc Kamplet je osvojil prvo nagrado na pianističnem tekmovanju Sklada Hildegard Maschmann, ki podpira mlade koncertne pianiste in pianistke ter poteka vsaki dve leti na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. To je štipendijsko tekmovanje, ki najboljšim zagotavlja dvoletno štipendijo v različnih mesečnih zneskih; prva nagrada po 500 EUR mesečno ali skupaj 12.000 EUR.

Kamplet IMG_6336.jpg

Nejc Kamplet

Na tekmovanju so sodelovali Univerza za glasbo in upodabljajočo umetnost z Dunaja, Univerza za glasbo in upodabljajočo umetnost iz Gradca, Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost Mozarteum iz Salzburga, Zasebna univerza za glasbo in umetnost mesta Dunaj in Zasebna univerza Brückner iz Linza.

Vsaka od njih je med svojimi študenti lahko izbrala največ dva pianista, ki študirata na različnih študijskih smereh in morata biti vsaj v drugi polovici svojega študija. Skupaj je sodelovalo deset pianistov. Tekmovanje je poteka v obliki predizbora in finala.

Na predizboru je sedemčlanska žirija priznanih profesorjev z Avstrijskih univerz vsakemu tekmovalcu ob prihodu na oder določila 25 minut programa (od 70 – 80 minut prijavljenega repertoarja). Nato so člani žirije izbrali tri pianiste, ki so naslednji dan v finalu odigrali še celoten recital v dolžini 70 – 80 minut.

Na tekmovanju so podelili tudi tri štipendijske nagrade, in sicer 3. nagrado v višini 1.000 evrov, ki jo je prejel triindvajsetletni avstrijski pianist Maximilian Kromer z Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, 2. nagrado v višini 2.000 evrov, ki jo je prejel devetindvajsetletni francoski pianist Sebastian Salvaterra z Univerze Mozarteum v Salzburgu in 1. nagrado v višini 12.000 evrov, ki jo je prejel dvaindvajsetletni mariborski pianist Nejc Kamplet z Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.

Kamplet 5559.jpg

Nejc Kamplet

Nejc Kamplet, rojen leta 1996 prihaja iz glasbene družine in igra klavir od svojega petega leta. Študira na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, v Avstriji, v razredu prof. Zuzane Niederdorfer. Pomembnejši izmed njegovih številnih uspehov s klavirskih tekmovanj so: prva nagrada in štipendija na tekmovanju sklada “Hildegard Maschmann” na Dunaju v Avstriji, tretja nagrada solistično in druga nagrada štiriročno na 9. tekmovanju “New York International Piano Competition” v New York City v ZDA, prva nagrada na štipendijskem tekmovanju “Martha Debelli” na Univerzi za glasbo v Gradcu v Avstriji,  prva nagrada na 4. tekmovanju “Euregio Piano Award” v Geilenkirchnu, v Nemčiji, druga nagrada na 15. tekmovanju za mlade pianiste “Ettlingen International piano competition” v Ettlingenu, v Nemčiji, prva in EMCY nagradi na 6. tekmovanju “Young academy award” v Rimu, v Italiji, dve prvi in posebne nagrade na 2. in 3. ediciji tekmovanja “Forum per tasti” v Banski Bystrici, na Slovaškem, prva in posebna nagrada na tekmovanju “Jurica Murai” v Varaždinu, na Hrvaškem, pet zlatih plaket in nagrade s slovenskih nacionalnih tekmovanj Temsig, v letih 2007, 2010, 2011 (v komorni zasedbi), 2013 in 2016.

Že od mladih let aktivno sodeluje na različnih glasbenih festivalih po Sloveniji in v tujini, kot so: Festival Ljubljana, Festival Lent, Festival Maribor, Carpe Artem, Noč slovenskih skladateljev in Arsonore. Nastopil je kot solist z orkestrom SNG Maribor, s Simfoničnim orkestrom Festine, s Komornim orkestrom Ljubljanske filharmonije, z državnim opernim orkestrom v Banski Bystrici, z orkestrom Slovaške Sinfoniette in z Wuhansko filharmonijo. Tako je sodeloval z različnimi dirigenti, kot so Jin Hyoun Baek, Pawel Przytocki, Živa Ploj Peršuh, Taejung Lee, Benjamin Pionnier, Slavko Magdič, itd. Solistično je nastopil na koncertih v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, New York City-ju Litvi, Estoniji, na Kitajskem, Hrvaškem, in Slovaškem, ter se dodatno izpopolnjeval na seminarjih pri številnih svetovno znanih pianistih, kot so: Jacques Rouvier, Arie Vardi, Daejin Kim, Mikhail Voskresensky, Aleksandar Madžar, Ian Hobson, Grigory Gruzman, Robert Levin, Ruben Dalibaltayan, Aquilles D. Vigne, Arbo Valdma, Sofya Gulyak in ostali. Snemal je tudi za slovensko nacionalno televizijo, ki je že večkrat predvajala njegove posnetke. Na podlagi izjemnih dosežkov, je bil tudi prejemnik štipendij Ministrstva za kulturo v Sloveniji ter mesta Gradec v Avstriji.

Kamplet 3222.jpg

Nejc Kamplet

Dunajski dokument o tekmovanju

Hildegard Maschmann-Stiftung zur Förderung junger Konzertpianisten Darmstadt Vorstand: Heinz Grund • Hans Maschmann • Christopher Hinterhuber Drei Preise in Höhe von insgesamt 15.000,- Euro! Stipendiumspreis 2019 für junge Konzertpianistinnen und Konzertpianisten Auswahlvorspiel: 10. und 11. Juni 2019 an der Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Haydn-Saal, Anton-von-Webern-Platz 1, 1030 Wien Vorzutragen ist ein Klavier-Rezitalprogramm von 60 Minuten bis max. 80 Minuten Dauer.
Dabei muss enthalten sein:
Eine Sonate von Mozart oder Haydn
Eine Beethoven-Sonate (mit Ausnahme von op. 14 und op. 49)
Ein nach 1950 komponiertes und im Druck erschienenes Werk
Ein Werk aus Romantik, Impressionismus oder 20. Jahrhundert (bis 1945), nach freier Wahl Zwei virtuose Etüden, davon eine von Chopin
Die Auswahl findet in zwei Runden statt: Am 10. Juni findet die 1. Runde statt, bei der die Jury einen Ausschnitt aus dem angegebenen. Gesamtprogramm wählt (Dauer: ca. 25 Minuten), am 11. Juni spielen die ausgewählten KandidatInnen die 2. Runde (das komplette Rezitalprogramm ohne Etüden). Institute der folgenden Universitäten können maximal zwei Studierende zum Auswahlvorspiel 2019 nominieren:
Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Universität für Musik und darstellende Kunst Mozarteum Salzburg, Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien. Bruckner Privatuniversität Linz.
Teilnehmende Studierende müssen die Staatsbürgerschaft der EU besitzen und seit mindestens vier Semestern an einer der genannten Universitäten in Österreich das Konzertfach Klavier studieren. Bewerbungen sind nur über die jeweiligen Institutsleitungen möglich!
Die Gewinnerin/der Gewinner des Maschmann Stipendiumspreises 2019 erhält über zwei Jahre ein monatliches Stipendium in Höhe von EUR 500,- (somit insgesamt EUR
12.000,-). Zusätzliche Anerkennungspreise in Höhe von EUR 2.000,- (2. Preis) sowie EUR 1.000,- (3. Preis) sind vorgesehen.

Der Stipendiumspreis der Hildegard-Maschmann-Stiftung ist eine Fördermaßnahme junger Konzertpianistinnen und Konzertpianisten, das Preisgeld sollte für Studien oder Meisterkurse im In- und Ausland sowie zur Finanzierung eines repräsentativen Soloabends, eines Orchesterkonzertes oder für dieHerstellung einer CD verwendet werden. Zudem muss die Gewinnerin/der Gewinner des Stipendiumspreises innerhalb von zwei Jahren nach der Zuerkennung des Stipendiums an zwei großen internationalen Wettbewerben teilnehmen. Über die genannten Aktivitäten ist der Stiftung am Ende jedes Studiensemesters Bericht zu erstatten. Bei Nichterfüllung der obigen Verpflichtungen kann das Stipendium von der Stiftung für die Folgezeit einbehalten werden. Anreise- und Hotelkosten im Rahmen des Auswahlvorspiels 2019 können nicht übernommen werden.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja