Mozartov Requiem v ljubljanski stolnici


Ljubljanska stolnica drevi ob 20.30 gosti koncert v okviru festivala Imago Sloveniae – Podoba Slovenije. Nastopili bodo: Sacramento Choral Society, orkester Ljubljanski solisti, dirigent Donald Kendrick, Eva Černe, sopran, Barbara Sorč,mezzosopran, Klemen Torkar, tenor, Janko Volčanšek, basbariton, in Ryan Enright, orgle. Skupaj bodo izvedli Requiem v d-molu, K. 626 Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756–1791).

SCSO_StPauls2015-800x600.jpg

Sacramento Choral Society

Mozartova uglasbitev maše zadušnice je zadnja skladateljeva stvaritev (dokončal jo je njegov učenec Süssmayr) in jo še danes ovija tančica mita. Nesmrtna umetnina bo zazvenela v prepletu poustvarjalskih vezi med ameriškim zborom, posebej dopolnjeno slovensko orkestrsko zasedbo ter kvartetom priznanih slovenskih vokalnih solistov. Monumentalna zvočna zasnova izvedbe bo zaživela v akustičnih dimenzijah baročnega cerkvenodvoranskega prostora ljubljanske stolnice sv. Nikolaja.

Sacramento Choral Society je zbor iz kalifornijskega mesta Sacramento (ZDA) in eden izmed nosilcev tamkajšnje glasbene kulture. V triindvajsetih sezonah intenzivnega delovanja je izvedel (doma ter na gostovanjih) obsežen in raznolik seznam skladb z najpomembnejšimi deli oratorijskega repertoarja.

Donald Kendrick je dirigent in soustanovitelj zborovskega združenja Sacramento Choral Society. Z zborom in orkestrom tega združenja vsako sezono izvaja obsežna vokalno-instrumentalna dela na prizoriščih v Sacramentu (Sacramento Community Center Theater, Memorial Auditorium) in Fremontu (Prezbiterijanska cerkev). Kot zborovodja deluje tudi na Kalifornijski državni univerzi v Sacramentu, kjer vodi kar tri zbore; sicer pa je na tej ustanovi tudi predstojnik študija zborovskega dirigiranja (študijski program je bil uveden na njegovo pobudo leta 1986). Kendrickovi univerzitetni zbori so gostovali po Evropi, ZDA in Kanadi. Kendrick je dejaven tudi kot organist in glasbeni vodja Cerkve sv. srca v Sacramentu, kjer vodi ansamble Vox Nova in Schola Cantorum, ter kot vodja Otroškega zbora iz Sacramenta. Oktobra leta 2017 mu je Odbor za umetnost v Sacramentu podelil nagrado Legend of the Arts. Študijsko je pripravil zborovske izvedbe za ugledne orkestre, kot so Bostonski simfonični orkester, Boston Pops, Simfonični orkestri iz Toronta, San Joseja, Baton Rougea in Sacramenta. Julija leta 2006 je popeljal Sacramento Choral Society in goste iz zborovskega programa Kalifornijske državne univerze na veliko turnejo po Kitajski (koncerti v Pekingu, Tianjinu, Jinanu, Xianu, posebni koncert ob Kitajskem zidu). Svojemu matičnemu ansamblu je dirigiral tudi na gostovanjih v Vatikanu in Rimu, v pariški katedrali Notre Dame, londonski katedrali Sv. Pavla, v Normandiji (Ameriško pokopališče) in po baltskih državah (Latvija, Estonija, Finska). Kendrick je študiral je na Ameriškem konservatoriju za glasbo v Chicagu, na bostonskem Konservatoriju Nove Anglije in na Univerzi Stanford, doktoriral pa je na Eastmanovi šoli za glasbo. Poučeval je na Državni univerzi Louisiane, Univerzi Pacifiškega konservatorija za glasbo ter na več univerzah v Kanadi. Leta 1989 je na povabilo bostonskega zbora Pro Musica postal njegov umetniški vodja. Leta 1995 je kot dirigent debitiral v Carnegiejevi dvorani v New Yorku z Verdijevim Requiemom.

Ryan Enright je od novembra leta 2011 stalni orgelski spremljevalec zbora Sacramento. Kot organist je sicer dejaven v luteranski cerkvi Sv. Janeza v Sacramentu. Spremlja tudi zbore Državne univerze v Sacramentu. Pred kratkim je bil imenovan za prodekana Odseka za Sacramento v Ameriškem cehu organistov.  Izpopolnjeval se je v Franciji, Italiji in na Nizozemskem. Oktobra 2011 je bil finalist Kanadskega orgelskega tekmovanja v Montrealu, prve nagrade pa je prejel na številnih drugih kanadskih tekmovanjih organistov.

Orkester Ljubljanski solisti je bil ustanovljen kot komorna godalna zasedba leta 2010, da bi predstavljal talentirane ljubljanske glasbenike in njihovo delo širši javnosti ter pripomogel k popularizaciji klasične glasbe in umetnosti med mladimi. Sestavljajo ga nadarjeni instrumentalisti, ki so pridobivali glasbeno izobrazbo v Ljubljani, svoje znanje pa nadgrajujejo na uglednih glasbenih ustanovah doma in v tujini.

Sopranistka Eva Černe se je začela učiti solopetje pri štirinajstih letih. Na ljubljanski Akademiji za glasbo je končala magistrski študij solopetja pri prof. Alenki Dernač Bunta. Leta 2011 je v poletnem gledališču Studenec nastopila v glavni vlogi predstave Dama iz Maxima. V Operi SNG Maribor je maja 2014 debitirala v operi Rusalka A. Dvořáka, v vlogi Prve gozdne vile. Kot gostja redno sodeluje s SNG Opera in balet Ljubljani. Pogosto nastopa tudi v muzikalih. Med drugim je maja leta 2017 oblikovala vlogo Marije v muzikalu Moje pesmi, moje sanje.

Mezzosopranistka Barbara Sorč se je po diplomi na Fakulteti za arhitekturo vpisala na Srednjo glasbeno in baletno šolo, pozneje pa na Akademijo za glasbo, kjer je z odliko diplomirala v razredu prof. Vlatke Oršanić. Izpopolnjevala se je pri Richardu Millerju, Bredi Zakotnik, Snježani Bujanović Stanislav, Biserki Cvejić, Dunji Vejzović, Anthoniyju Spiriju, Johnu Potterju in drugih. Sodelovala je pri izvedbah velikih vokalno-instrumentalnih del Bacha, Haydna, Mozarta, Vivaldija, Saint- Saënsa in Mahlerja. V sezoni 2005/2006 je debitirala v SNG Opera in balet Ljubljana v vlogi Smeraldine (Zaljubljen v tri oranže), sledile so vloge v operah Dido in Enej, Seviljski brivec, Ženitna menica, Čarobna piščal, Carmen, Manon Lescaut, Rusalka itn.

Tenorist Klemen Torkar je začel svojo solopevsko pot pri baritonistu Jaki Jeraši. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli pri prof. Marjanu Trčku, nato pa še na Akademiji za glasbo, kjer je diplomiral pri Matjažu Robavsu in magistriral pri Piji Brodnik. Nastopil je v vlogi Mirana Svetlina (v opereti Planinska roža Radovana Gobca), kot Bastien (v Mozartovi spevoigri Bastien in Bastienne), Sodnik (v Gluckovi komični operi Ogoljufani sodnik), Volk (v pravljični operi Rdeča kapica Césarja Cuija), Markiz di Conchiglia (v Piccinijevi operi La Cecchina) in Orfej (v istoimenski Monteverdijevi operi). Nastopil je tudi v tenorskem solu v scenski kantati Carmina Burana Carla Orffa, na koncertu opernih arij pod vodstvom dirigenta Marka Letonje ter v Monteverdijevih Večernicah blažene Device v Ljubljani in Berlinu.

Basbaritonist Janko Volčanšek je leta 2002 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu izr. prof. Irene Baar, pri kateri je leta 2005 opravil še podiplomski specialistični študij. Svoje znanje je izpopolnjeval pri številnih uglednih pedagogih v tujini. Nastopa na domačih koncertnih in opernih odrih (Slovenska filharmonija, Cankarjev dom, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Maribor itn.) in v tujini (Hrvaška, Italija, Avstrija, Belgija). Poustvaril je prek 40 vokalno-instrumentalnih del z vsemi pomembnejšimi slovenskimi orkestri (Simfonični orkester RTV Slovenija, orkestra SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor, orkester Slovenske filharmonije) pod vodstvom priznanih domačih in tujih dirigentov. Od leta 2002 deluje tudi v mednarodno uveljavljenem ansamblu Slovenski oktet, s katerim gostuje na mnogih svetovnih odrih. (Po tiskovnem sporočilu)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja