Jože Plečnik v Vatikanskih muzejih


Jože Plečnik postaja prvi slovenski umetnik, ki bo z razstavo predstavljen v Vatikanskih muzejih v Rimu. Razstavo Plečnik in sveto s podnaslovom Jože Plečnik slovenski arhitekt in oblikovalec bodo odprli v četrtek, 27.junija, ob 17.30 v Konferenčni dvorani (Sala conferenze).

0d0051061c4ce5951fe03607bae092fc.jpg

Edinstven Škorjančev kelih, ki ga je Plečnik izdelal za duhovnika Jožeta Škorjanca, foto Andrej Peunik

Razstava v samem središču Vatikanskih muzejev – na ogled bo namreč v sobani na vhodu v vatikansko galerijo, Pinacoteco Vaticano –  predstavlja 33 izbranih predmetov liturgičnega posodja, ki ga je oblikoval slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Osrednji in gotovo najprivlačnejši del razstave je predstavitev omenjenih 33 izvirnih sakralnih predmetov, najlepših primerkov iz Plečnikovega bogatega opusa. Te so za razstavo s podporo Nadškofije Ljubljana posodili številni skrbniki dediščine v cerkvah, samostanih in zasebni lastniki. Razstava je opremljena tudi z video zapisom o Plečnikovi sakralni arhitekturi, ki ga je pripravil Tone Stojko ter s pomočjo katerega je osvetljen pomen mojstrovega celovitega sakralnega arhitekturnega opusa. Na videu bodo obiskovalci lahko občudovali Plečnikovo sakralno arhitekturo: cerkev sv. Mihaela, cerkev sv. Frančiška Asiškega in poslovilni kompleks Žale v Ljubljani ter cerkev Srca Jezusovega v Pragi.

Tema oblikovanja sakralnih predmetov je v opusu sodobnih arhitektov in oblikovalcev precej izjemna in tu je Plečnik ustvaril v svetovnem merilu nekaj enkratnega, tako po številu izdelkov kot tudi po njihovi kakovosti in izvirnosti.

91t24JUJYeL.jpg

Vsebinsko je razstavo Plečnik e il Sacro / Plečnik in sveto pripravil poznavalec Plečnikovega dela dr. Peter Krečič v sodelovanju s kustosinjo Plečnikove hiše Ano Porok. Uvod v razstavo predstavlja tekstovni del, ki obiskovalcu oriše širši kontekst Plečnikovega oblikovanja sakralnih objektov, dopolnjen pa je z reprodukcijami načrtov njegovih izbranih sakralnih predmetov.

Razstavo so pripravili v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) v tesnem sodelovanju z Veleposlaništvom RS pri Svetem sedežu ter s podporo Ministrstva za kulturo RS, Nadškofije Ljubljana in Vatikanskih muzejev.

1.jpg

Otvoritveni dogodek pod pokroviteljstvom Veleposlaništva RS pri Svetem sedežu bo tudi v znamenju počastitve dneva državnosti Republike Slovenije. Odprtja se bosta udeležila Marjan Šarec, predsednik vlade RS, in mag. Zoran Poznič, minister za kulturo.

10D_38763.jpg

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d