Rubikova kocka reciklaže senc in emocij


Na Muzejski ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem na Metelkovi so postavili novo moderno ali celo avantgardno skulpturo Eve Petrič z naslovom Rubikova kocka reciklaže senc in emocij. Projekt je podprl MOL s sodelavci in sponzorji, arhitekti (Gorazd Groleger) in izdelovalci uporabljenih materialov (Talum tovarna aluminija Kidričevo) ter postavljalci skulptur v prostor (Makro 5 gradnje).

KOcka unnamed (74).jpg

Eva Petrič pred svojo Rubikovo kocko

Na Metelkovi v Ljubljani, kjer se srečujeta visoka kultura in subkultura, si reciklirane sence in emocije v obliki Rubikove kocke delijo prostor na ploščadi med Narodnim muzejem Slovenije, Muzejem slovenske sodobne umetnosti, SEM, kinoteko, filmskim arhivom in Ministrstvom za kulturo. Prostor je zelo velik in sicer počasi, a vseeno vse bolj obiskan. Bil bi še bolj, ko bi turistični obiski Ljubljane upoštevali še kulturno območje s poudarkom na kar treh muzejih, a se to žal še ne dogaja, vsaj ne v opaznejši meri.

Kpcka 1 unnamed (74).jpg

Senc in emocij

Rubikova kocka reciklaže Senc&E@Mocij pred upravno zgradbo Slovenskega etnografskega muzeja je bila prvič rekonfigurirana na Poletno muzejsko noč minulo soboto. Rubikova kocka je totem kulturi in njenemu nenehnemu rekonfiguriranju, razvoju in mutiranju.

KOcka 1 unnamed (74).jpg

Kocka pred Slovenskim etnografskim muzejem

“Vsakdo in vse ima svoje sence. Kadarkoli sence srečajo druga drugo, se spojijo in oblikujejo. Podobno se dogaja s kulturami in čustvi. Ne senc, ne čustev in niti kulture ne moremo prijeti in zadržati, lahko pa jih usmerjamo in doživljamo in ne nazadnje recikliramo na neskončno možnih načinov.”

Kocka 2 unnamed (74).jpg

Kdo bo vse to premikal in vrtel ?

Kcka 4 unnamed (75).jpg

Ponoči je osvetljena

Kocka 3 unnamed (75).jpg

Kocka kot avtoportret ?

Kocka 5 unnamed (75).jpg

Ljubljana se modernih spomenikov v centru mesta boji

Najboljši je obisk in ogled proti večeru, ko se kocko vidi še v dnevni svetlobi in počasi v mraku ter noči, kar je vsebinski smisel projekta. Ko se stemni, se kocka na Muzejski ploščadi spremeni v veliko svetilko.

Marijan Zlobec


En odgovor na “Rubikova kocka reciklaže senc in emocij”

  1. Marijan Zlobec, hvala za novinarski prispevek muzejske noči 2019 v Ljubljani

    DEMOKRATIČNA FOTOGRAFSKA DEMOKRATIČNOST

    Rubikova kocka »reciklaže (?)« Senc&E@Mocij d upravno zgradbo Slovenskega etnografskega muzeja/SEM je instalirana kot rekonfigurirana na Poletno muzejsko noč, ko sem se odprtja vzradostil kot sam likovnik, pomislil pa sem, mimo vseh, na Tatlina

    Če gre res za kakršnokoli sestavljenko v rekonfiguriranju, razvoju ali spremenljivosti lege, je prav, da po nekaj časa nastopijo z namestitvijo svojih fotk drugi fotoustvarjalci, od svetovno slavnega dr. Wilhelma Heiligerja, Toma Pinterja, Vida Gajška in drugih., kar prav Rubikova tokratna instalacija kocke omogoča v svoji postavitvi oziroma konstrukciji. Obvestil bom vrsto fotografov, naj se prijavijo, pripravijo svoje fotke za vzpostavitev svojih »zgodb« z instalacijo v tej kocki.

    Predlog bomo skupno zahtevno poslali na MOL in SEM. Sicer sem objavil na Zlobčevem blogu:
    »Dragi prijatelj Marjan,
    Tako imenovana »Rubikova kocka«
    – odlični projekt prof. Janeza Koželja, ljubljanskega podžupana, arhitekta in urbanista
    Izredno inovativnega podžupana slovenskega glavnega mesta prof. Janeza Koželja, ki je že v prvem mandatu župana Zorana Jankovića kot prvi mestni urbanist začrtal vizijo dolgoročnega razvoja Ljubljane do leta 2025, na podlagi katere je nastal julija 2010 sprejeti Občinski prostorski načrt Mestne občine Ljubljana – je treba pozdraviti, tako je tudi zdaj z instalaterko fotografko č-b fotografij Petričevo le uresničil določno – muzejsko-nočno – odprto prostorskeo vizijo, o kateri je spregovoril uvodoma ob postavitvi te »rubikove kocke« – prav prof. Janez Koželj, ljubljanski podžupan, pooblaščen za področje urbanizma, sicer profesor za arhitekturo mesta in urbanistično planiranje na Fakulteti za arhitekturo in Biotehniški fakulteti v Ljubljani, in je tokrat spet blestel, ko je omogočil urbanistično-arhitekturno vizijo »rubikove kocke« s fotkami – na Dunaju sicer prebivajoče Petričeve. Tako je z odličnim ljubljanskim podžupanom profesorjem Janezom Koželjem in vso izvajalsko ekipo Ljubljana – zelena prestolnica Evrope obogatila javni prostor v kakovosti doslednega projektnega izvajanja.

    in

    Ljubljanska »Rubikova kocka« – z novimi fotkami
    – dopolnilni odlični projekt prof. Janeza Koželja, ljubljanskega podžupana, arhitekta in urbanista

    Odločno je mogoče pričakovati, da bodo č-b fotke instalaterke fotografke Petričeve zamenjane tudi s fotkami drugih avtorskih ali umetniških fotografov, kar bi se lahko godilo v dvomesečju.
    Vsak naslednji umetniški fotograf bi tako dopolnil možnost ljubljanske rubikove kocke, da zaživi v svoji javni postavitvi – tudi s svojimi »zgodbami«, začenši morda s Tihomirom Pinterjem in njegovimi nadvse prepričljivimi fotami in nadalje z drugimi.

    Vladimir Gajšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja