Domingo vadil v Cankarjevem domu, v Rimu umrl njegov prijatelj Franco Zeffirelli


Slavni tenorist, baritonist in dirigent Plácido Domingo je danes vadil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma za jutrišnji koncert Verdijevega Requiema v okviru 67. Ljubljana Festivala. Medtem je iz Italije prišla vest, da je v visoki starosti 96 let na svojem domu v Rimu preminil njegov dolgoletni prijatelj in umetniški sodelavec, gledališki, operni in filmski režiser Franco Zeffirelli. Bo koncert posvetil njemu in spominu  nanj ?

Dpmingo 5image00014.jpg

Plácido Domingo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma

Domingo v svoji knjigi Mojih prvih štirideset let piše tako o svojih pevskih nastopih v Verdijevem Requiemu kot o sodelovanju s Francom Zeffirellijem.

Domingo 10.jpg

Plácido Domingo v Gallusovi dvorani z vsakim solistom posebej

“Začetek sezone 1976 – 1977 v Scali z Otellom je bil zame velika priložnost iz več razlogov. Otello je doživel svojo svetovno premiero v Scali skoraj pred devetdesetimi leti, in čeprav ni bilo pravega neposrednega razloga, da bi se gledališče zavoljo tega čutilo posebej zavezano, je plalo v njem vendarle posebno vzdušje. Takrat sem s Carlosom Kleiberom prvič sodeloval zunaj studijev za snemanje, prvič sta se v tandemu znašla Kleiber in Zeffirelli in bil je prvi televizijski prenos v živo kakšne opere iz Scale.”

Domingo 24image00003.jpg

Potreben je izraz

“Odkrito priznavam, da sem se večine zdajšnje karakterizacije Otella naučil od Franca Zeffirellija, ali pa bi moral reči – od sira Laurenca Oliviera, saj je na Franca najbolj vplivala prav Olivierova interpretacija te vloge.V Hamburgu in Parizu sem podčrtaval mavrske, severnoafriške poteze v njegovem značaju, v Milanu pa sem si začel zamišljati Otella kot črnca, odtujenega družbi belcev, ki je vanjo zašel…”

Domingo 8image00004.jpg

Vaja s pevskimi solisti

“Med neko odrsko vajo drugega dejanja je Franco zaigral Jaga ob meni – Otellu. Vsi, ki so bili prisotni, so bili prevzeti, kako preprosto in globoko ga je oblikoval. Jaga je igral kot dobrega in zaupanja vrednega moža, kar je bistveno za njegovo prepričljivo podobo. Kdo neki bi mu le verjel, ko bi bil očiten lopov ?”

Domingo 22image00015.jpg

Vaja pred jutrišnjo generalko in koncertom

“Zeffirelli zaposluje Otella in Jaga skozi vse dejanje z najrazličnejšimi postranskimi opravili, in mislim, da ima prav. Manj ko zre Otello Jagu v obraz, manj je pazljiv na njegovo zapletanje položaja, laže se ujame v past…”

Domingo 2 image00018.jpg

Dodatni sedeži v dvorani ne bodo dovolj

“Franco mi je v monologu v tretjem dejanju velel na kolena; počasi sem moral sukati glavo in trup v bolečini in ponižni prošnji. V takšnem gibanju je bilo nekaj moža, ki moli, in nekaj ranjene zveri. Zamisel je izzvenela pristno. Franco je tudi želel, naj bodo moji odzivi na Jagovo nagovarjanje sila prostosrčni. Ko Jago na primer pravi:”Nikar tega početi s strupom! Zadavite jo v postelji, saj je tudi njo omadeževala!”, mu Otello odgovori: “Tako, tako, pravici bo zadoščeno! Zelo dobro!” Odgovor se običajno vzdigne v krik. Franco mi je svetoval, naj ga ne pojem s srdom; pojem naj ga kot kakšen otrok, ki se oprime prvega nasveta, ki ga dobi…”

Domingo 3image00010.jpg

Domingova dirigentska vaja z zborom

“Karajanu je bilo znano, da se zanimam za dirigiranje. Med neko vajo na odru sem pel verz Elisabetta, tu bell’adoratta; razširil sem roke in jih zaokrožil proti sopranistki. Karajan me je na kratko zaustavil: “Placido, roke so samo za dirigiranje!”

Plácido Domingo je v Verdijevem Requiemu pel pod Karajanovim dirigentskim vodstvom z Dunajskimi filharmoniki na Salzburških slavnostnih igrah že leta 1975.

Domingo 21image00017.jpg

Solisti

Intenzivne vaje v Ljubljani pa dokazujejo, da nobenega koncerta ni brez trdega in natančnega dela. Vedno je treba začeti znova ali od začetka.

Franco Zeffirelli piše v svoji Avtobiografiji veliko o dolgoletnem prijatelju Plácidu Domingu. Spoznal ga je ob koncertu v baziliki Svetega Petra v Vatikanu, kjer je pel. Sledila je režija Plesa v maskah v Scali leta 1972… Domingo med drugim piše, kako dober kuhar je bil, Franco pa, kako je bil dober pevec.

Domingo 27image00019.jpg

https://www.newsstandhub.com/la-repubblica-it/placido-domingo-ricorda-zeffirelli-una-volta-sul-set-si-infurio-e-chiese-una-pausa-sigaretta-torno-dopo-due-giorni

https://www.repubblica.it/spettacoli/musica/2019/06/16/news/placido_domingo-228922505/

https://www.lanazione.it/firenze/spettacoli/foto/zeffirelli-1.4648189

La Traviata Movie 1982 Zeffirelli Domingo Stratas MacNeil

L’ultimo saluto di Firenze a Franco Zeffirelli. Lunedì 17 giugno dalle 11 alle 23 camera ardente nel Salone dei Cinquecento di Palazzo Vecchio, martedì 18 alle 11 in Santa Maria del Fiore la cerimonia funebre officiata dal cardinale Betori

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja