Po Abbadu, Kleiberju, Mutiju v Slovenski filharmoniji še Plácido Domingo


Danes je v Ljubljani poseben slavnostni dan. Zjutraj je imel predstavitev svoje knjige intervjujev slavni slovenski pisatelj Zorko Simčič, star 97 let, nekaj ur zatem je prvo vajo s Slovensko filharmonijo začel največji klasični glasbenik zadnjih petdeset, šestdeset let Plácido Domingo. Ko pa je on končal z vajo, je v Ljubljano prišel eden najslavnejših italijanskih in evropskih pisateljev Claudio Magris.

Domingo 2 20190613_160231.jpg

Domingo je s svojim glasbenim življenjem tako močan, lahko bi dodal mogočen, da je njegova knjiga Mojih prvih štirideset let, ki je v slovenskem prevodu izšla že pred desetletji, kot se pokaže s sedanje perspektive le ali samo začetek nekega kulturnega udejstvovanja, o katerem lahko velika večina umetnikov le sanja.

Domingo 3 20190613_160254.jpg

Zakaj je tako, je velika skrivnost, kajti Plácido Domingo je v resnici Bask, čeprav je to priznal šele pred nekaj leti.

Domingo 120190613_160014.jpg

Domingo v zadnjih letih poje le baritonske vloge in dirigira. Ima pa še svoje svetovno znano pevsko tekmovanje Operalia, iz katerega so izšli nekateri največji pevci kot Rolando Villazon. Joseph Calleja, Erwin Schrott, Ludovic Tezier, Joyce DiDonato, Nina Stemme, Inva Mula, Jose Cura, Mihail Petrenko, Olga Peretjatko…

Domingo 520190613_160140.jpg

V Ljubljani bo v ponedeljek zvečer v Cankarjevem domu dirigiral Verdijev Requiem, v katerem je sam kot tenorist velikokrat nastopal, nazadnje pa ga dirigiral.

Sloviti Plácido Domingo je z orkestrom in zborom Slovenske filharmonije, Zborom SNG Opera in balet Ljubljana, s člani orkestra Slovenske vojske in mednarodnimi solisti ravnokar končal s prvimi pripravami na koncert.

Vsestranski umetnik, ki je svetovno zaslovel v zasedbi Trije tenorji, bo dirigiral eno najlepših del glasbene literature, Verdijev Requiem. Ta koncert je posvečen spominu na maestra Carlosa Kleiberja, s katerim je bil Domingo dolga leta v odličnih osebnih in poklicnih odnosih ter z njim ustvaril nepozabne predstave, kot je bil Otello v milanski Scali.

Plácido Domingo je pred leti skrivaj oziroma brez publicitete obiskal Kleiberjev grob na Kojnšici in maestru prinesel ogromen šop rdečih vrtnic, kot je bil tam takoj opažen.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja