Sing for Hope sredi New Yorka


Sing for Hope je vsakoletna glasbena, umetniška in dobrodelna prireditev v New Yorku, na kateri sodelujejo likovni umetniki in glasbeniki tako, da opremijo pianine, jih po svoje obdelajo, poslikajo in pripravijo za javno pianistično igranje, potem pa se inštrumenti selijo na različna mesta, kot so šole, vrtci in drugi javni kraji, kjer jim pianini pri vzgoji in zabavi koristijo.

Singing 7unnamed (74).jpg

Pianini sredi New Yorka

Zadnja množična javna prireditev s petdesetimi pianini je bila 3. junija na trgu Liberty na Manhattanu. Množica si je ogledala vseh 50 umetniških pianinov in po želji preizkusila svoje sposobnosti igranja.

Singing unnamed (74).jpg

Igranje je enako

Letos skupaj proslavljajo kar 500 umetniško obdelanih pianinov na dosedanjih desetih manifestacijah. Pianine so že doslej najraje preselili tja, kjer upanje najbolj potrebujejo.

Sing 6 unnamed.png

Vabilo na prireditev

New York je tako postal mesto z največ javnimi pianini na svetu.

Singing 1.jpg

Otroška radovednost

Singing 2 unnamed (74).jpg

Jaz že igram

Singing 4 unnamed (74).jpg

Eva Petrič s svojim pianinom Sound Cloud – Clound Sonatina

Singing 3 unnamed (74).jpg

New York je lahko zelo majhen

Sing 8 unnamed (74).jpg

Pianino Eve Petrič pred dvema letoma je imel naslov Etude above Ground Zero, ko so ga po postavitvi pred trdnjavo Clinton, Castle Clinton National Monument, podarili osnovni šoli Timothyja Dwighta v Bronxu, kjer naj bi spodbudil otroke k ustvarjanju glasbe in povezovanju prek glasbe in petja.

Sing unnamed (74).jpg

Eva Petrič je letos dodeljeni ji pianino transformirala v Sound Cloud – Cloud Sonatina. Oblaki jo že od nekdaj fascinirajo, sami po sebi in s svojim nenehnim potovanjem po svetu. Včasih prinašajo upanje, izraženo v sonatinah, in tudi spoznanje, da si jih vsi delimo, včasih pa prinesejo turbulence, izražene v crescendih. Oblaki ji poosebljajo fenomen deljenja: ko potujejo nad nami, nam prinašajo, kar so drugi absorbirali in odnašajo drugam, kar so absorbirali pri nas.

Song 9 unnamed (74).jpg

Oblaki jo fascinirajo tudi, ker se nenehno spreminjajo in s tem ohranjajo ravnotežje na našem planetu, so ključni del vodnega kroga, ki omogoča življenje na Zemlji. In kot taki nas opominjajo na skupno odgovornost vseh in vsakogar na Zemlji, da varujemo tako oblake kot tudi naš planet in jih ohranimo tudi za prihodnje generacije. Prav glasba, ki je tudi pojav, skupen vsem ljudem in vsem kulturam, ki kot oblaki kroži po svetu, se zdi idealen medij za izražanje tega spoznanja.

Sinf 1unnamed (74).jpg

Sound Cloud – Cloud Sonatina bo po odprtju na ogled ob Vodnjaku miru v parku pred katedralo St. John the Divine.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja