Sramotno ponovno obnavljanje Prešernovega trga


Začela se je glavna turistična sezona, Ljubljana pa je v središču mesta na samem Prešernovem trgu in na začetku Trubarjeve ulice sramotno razkopana.

P 4 IMG_20190601_185831_resized_20190602_060027921.jpg

Prešernov trg je bil že leta 2007 prekopan in obnovljen, s čimer je bilo javnosti sporočeno, da smo sedaj dobri za petdeset in več let. No, kot je videti, najbolj obiskan trg v državi ni vzdržal več kot dobrih deset let.

Na občini pojasnjujejo, da so bili komunalni vodi pod trgom potrebni prenove in da jih pred tedanjo obnovo trga niso zamenjali. Občina očitno zelo rada razmetava z denarjem, poleg tega da dela sramotno nestrokovno, neodgovorno, škodljivo, proti vsaki logiki komunalne ureditve mesta, saj ni jasno, kaj nas še čaka in kje vse so na prenovo potrebnih vodov pozabili ali jo ignorirali.

P 2 IMG_20190601_185739_resized_20190602_060151282 (1).jpg

Dela potekajo silno počasi in več kot očitno je, da Prešernov trg še dolgo ne bo dobil prave ali nekdanje podobe, vprašanje pa je, kako se da starejšo ureditev povezati z bodočo, saj material ni povsem enak in se bodo razlike takoj opazile, razen če ne obnoviš vsega znova.

“Alibi” za prekopani Prešernov trg je prenova Trubarjeve.

V najlepšem mestu na svetu za nestrokovnosti nihče ne odgovarja, poleg tega je očitno, da ima MOL preveč denarja za ene stvari, medtem ko jih za druge ne more najti ves čas županovega trojnega mandata.

Pe t IMG_20190601_185916_resized_20190602_101427930 (1).jpg

Zadošča, če pogledamo Čopovo “devetko”, ki je v posmeh pravni državi in mestu. Morali bi jo dokončati že pred najmanj desetimi leti, pa še danes ni nič urejeno.

Kakršna je ljubljanska avtobusna postaja in kakršni peroni ter nasploh potniški ter tovorni železniški promet, kako neurejena je celotna površina železniške postaje, je čista groza.

Tragedija je, da se o tem ne pogovarjajo ne v MOL ne v vladi, parlamentu, na ministrstvih, ne v politiki, ne na vedno bolj “famozni” nacionalni televiziji.

Mi pa moramo vse te stvari nenehno gledati, se čuditi, uporabljati in jeziti. To je vse slabše kot je bilo v šestdesetih letih ali pred šestdesetimi leti.

Pridejo tujci, se vozijo vso noč, pristanejo v Ljubljani, nimajo kam na wc in kavo, kam pod steho če dežuje, kam kaj pojesti, če so lačni.

PIMG_20190601_185933_resized_20190602_055926759 (1).jpg

Kakšna potegavščina je bila in je še pogodba s Trigranitom in njihovo s pogodbo obljubljeno 300 milijonsko investicijo, kot jo je podpisala še tako rekoč rajnka županja, saj je nisem videl že petnajst let! Župan MOL na Ljubljanskem gradu ni omenil ne železniške ne avtobusne postaje, ne Trigranita ne ureditve celotnega prostora, kar pomeni, da to območje še desetletje ne bo urejeno.

Železnica je kupila kakih sedemdeset novih potniških vlakov, po kakšnih progah pa bodo vozili in s kakšno hitrostjo: 50, 60, 70 ali 80 kilometrov na uro ?

Najbolj podlo pa je, da se ob počasnosti vlakov sklicujejo na zastoje na cestah, ob katerih je počasni vlak vseeno hitrejši od kolon.

Pr 45IMG_20190601_185828_resized_20190602_101600955.jpg

To je najhujša perverznost zadnjega tedna.

Slovenija ni več dorasla ničemur, imamo pa sto in še več ljudi, ki bi radi šli v evropski parlament, le da ne vedo, kaj konkretnega in za Slovenijo koristnega bi tam počeli. Vedo pa, kolikšna je plača. In edino to jih zares zanima.

Marijan Zlobec

 


4 odzivi na “Sramotno ponovno obnavljanje Prešernovega trga”

  1. Dokler bodo občani “najlepšega mesta na svetu” volili “dosmrtnega župana” Zorana Jankovića in njegovo pohlepno politično kamarilo, bo vse tako, kot je od vselej bilo. Za tiste, ki so “pri koritu”, bo “status quo” še naprej zmagovita politična opcija.

    • Kdor malo dela tudi malo grešI. Kdor pa nič ne dela? Takih je bilo v Ljubljani preveč. Kljub kritikom je Ljubljana spet BELA . Vsi ne bomo nikoli zadovoljni z delom drugih.
      Godina F.

    • Slavko, ali se kdaj vprašate. kdo so ti Ljubljančani, ki volijo Jankovića pa pred njim Danice in Vikice. Čas županovanja Strgarja je bil le začasen privid, tako za krščansko politično opcijo, ki je zmotno mislila, da je dobila mandat za restavracijo krščanstva, kot za meščane same, ki so mislili, da se je v resnici nekaj spremenilo. Pa se ni, kot se ni dejstvo, da Ljubljana meščanstva že dolgo ne premore. Komunistična revolucionarna oblast je med vojno in po njej poskrbela, da je ta boržuazni sloj izginil z obličja, nadomestila pa ga je večinoma z naseljenci iz kmečkega okolja od katerih si jih je le malo prizadevalo razširiti svoja kulturna obzorja ter z manj, oz. nič izobraženimi priseljenci z južnih republik bivše juge. Z njimi so izginile tudi vrednote, ki so bile značilne za meščanski sloj, ker so le te v prvi vrsti poosebljale kapitalizem, najhujšega sovražnika socialistične internacionale. Tisto, ker bi se sicer glede na titulirano izobrazbo moralo imenovati intelektualna elita pa danes v Ljubljani predstavlja v glavnem horda kruhoborcev, prisesanih na državne in občinske jasli, oplemenitene z raznorodno estrado. V Ljubljani še bolj, kot drugje v Sloveniji velja Marxova dogma o vladajočem razredu ter materialni in intelektualni moči. Pa saj ste ekonomist, boste že razumeli.

  2. Se popolnoma strinjam s trditvijo da gre za sramoto mesta Ljubljane z dopolnitvijo, da vse skupaj meji že na sabotažo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

%d bloggers like this: