Slovenska filharmonija v sezoni 2019/2020


Prihodnja abonmajska sezona 2019/20 Slovenske filharmonije prinaša štiriindvajset novih programov simfonične, zborovske in vokalno-instrumentalne glasbe od zgodnjega baroka do danes v Modrem, Oranžnem in Vokalnem abonmaju ter deset glasbenih matinej za vso družino v ciklusu družinskih koncertov oziroma Družinskem abonmaju. Novo sezono so na tiskovni konferenci predstavili direktorica SF mag. Marjetica Mahne, umetniški vodja orkestra mag. Klemen Hvala in umetniški vodja zbora dr. Borut Smrekar. Slovenska filharmonija dobiva novega stalnega dirigenta. Trikrat bo dirigiral Philipp von Steinaecker.

s4-4JwaV.jpg

Philipp von Steinaecker

Oblikovana je ambiciozno, vsebinsko zaokroženo, z mislijo na različne glasbene okuse in na vse generacije poslušalcev. V Oranžnem abonmaju je ob 250-letnici rojstva večje pozornosti deležen izjemen simfonični opus velikana dunajskega klasicizma Ludwiga van Beethovna, od leta 1819 častnega člana ljubljanske Filharmonične družbe, predhodnice Slovenske filharmonije.

V Modrem abonmaju bo zvenela zlasti glasba, ki se navezuje na čas življenja in ustvarjanja Lucijana Marije Škerjanca ob 120-letnici njegovega rojstva. Škerjanc, ena najpomembnejših slovenskih glasbenih osebnosti, je bil dejaven kot skladatelj, pianist, dirigent, profesor novih generacij skladateljev na ljubljanskem konservatoriju in akademiji, publicist, v letih 1950–1956 je bil direktor in umetniški vodja Slovenske filharmonije.

ajdic48d-img_4021.jpg

Alojz Ajdič z ženo v Cankarjevem domu, foto Marijan Zlobec

Z izvedbo skladbe Prebujenje se bodo poklonili 80-letnici skladatelja Alojza Ajdiča, z Dresdenskim koncertom pa spominu na lani preminulega skladatelja in nekdanjega umetniškega vodjo, danes častnega  filharmonije Iva Petrića. Med glasbenimi deli slovenskih ustvarjalcev bodo na sporedih poleg omenjenih skladb in Škerjančevih Gazel ter Svečane uverture še skladba Mati Slavka Osterca, Naturae vox–Klic narave Alojza Srebotnjaka ter krstne izvedbe skladateljskih novosti Leona Firšta, Andreja Makorja in Marka Ozbiča. 

dss-2-img_2578.jpg

Ivo Petrić, ko je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, foto Marijan Zlobec

Poleg novitet bo prvič  pri nas izvedenih še sedem skladb, in sicer na koncertih Vokalnega abonmaja. V programskem izboru tega abonmaja zborovskih in vokalno-instrumentalnih del velja izpostaviti še koncert s skladbami ameriških skladateljev ali tistih, ki so v Združenih državah našli drugi dom. V sklopu bogatega programa sakralne glasbe izstopajo dela Claudia Monteverdija za zbor in baročni instrumentalni ansambel, sakralna glasba Sergeja Rahmaninova in Nemški  rekviem  častnega člana Johanne Brahmsa v različici za zbor, soliste, dva klavirja in timpane. 

Tradicionalni solistični recitalbo tokrat oblikovala mezzosopranistka Barbara Kozelj, pri klavirju bo Julius Drake. Orkester in zbor Slovenske filharmonije bodo vodili priznani dirigenti. Med uglednimi dirigenti, ki prihajajo v  goste, izpostavljajo Hartmuta Haenchna, JackaKaspszyka, Hansa Leendersa, Dmitrija Lissa, Ragnarja Rasmussena, Holgerja Specka, Antonija Wita. Pričakujejo zmagovalca Mednarodnega tekmovanja zborovskih dirigentov v Hong Kongu, ki bo potekalo julija.

32632_400786_Ozbic_1201_3874592_medium.jpg

Marko Ozbič

Veselijo se vnovičnega srečanja z na Finskem delujočim Markom Ozbičem, kar trikrat bo v sezoni 2019/20 orkestru Slovenske filharmonije dirigiral Philipp von Steinaecker.

V solistični vlogi se bodo predstavili odlični glasbeni umetniki. Med izjemnimi mladimi poustvarjalci omenjajo pianista Aleksandra Gadžijeva, sopranistko Niko Gorič, dirigenta Hosseina Pishkarja in Aziza Šohakimova, klarinetista Blaža Šparovca; med uveljavljenimi pevskimi in instrumentalnimi solisti velja izpostaviti violončelistko Natalie Clein, violončelista Enrica Dinda, violinistko Eldbjørg Hemsing, mezzosopranistko BarbaroKozelj, violinista SergejaKrilova, sopranistko Rinnat Moriah, pianista Fazila Saya, pianistko Jasminko Stančul…

tomc5a1ic48d-2-img_7668.jpg

Dubravka Tomšič ob podelitvi državnega odlikovanja, foto Marijan Zlobec

Slovita pianistka in častna članica Slovenske filharmonije DubravkaTomšič Srebotnjak pa bo z orkestrom Slovenske filharmonije, s katerim sodeluje že 60 let, proslavila 75-letnico koncertne kariere in 80. življenjski jubilej ter se poslovila od abonmajskega občinstva.

V želji, da se z lepoto in čarom resne glasbe srečajo že otroci, se Slovenska filharmonija odpira mlademu občinstvu tako z brezplačnimi vodstvi za vrtce in šole kot s ciklusom družinskih koncertov  ali Družinskim abonmajem. Občinstvo ga je v minuli sezoni izjemno toplo sprejelo, zato najavljajo drugo sezono sobotnih glasbenih matinej, ki bo obsegala komentirane koncerte, glasbeno pravljico,baletno predstavo, glasbeno-vizualno predstavo in glasbeno-scensko didaktično delo.

Več podrobnosti je na spletnih  straneh Slovenske filharmonije.

https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/07/04/dubravka-tomsic-upa-da-bo-drzava-znala-spodbujati-ustvarjalnost-mladih/

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja