Nikola Tesla in Problem povečevanja človeške energije


Izid knjige Nikole Tesle oziroma njegovega eseja že iz leta 1900 z naslovom Problem povečevanja človeške energije s posebnim ozirom na energijo sonca je tako velik založniški, znanstveni in ne nazadnje kulturni dogodek, da bo obveljal kot nekaj izstopajočega v vsem letošnjem založniškem letu. Knjigo so v Ljubljani doslej predstavili že dvakrat, najprej obširneje v pogovoru s prevajalcem in piscem spremnega teksta Tiborjem Hrsom Pandurjem, znanstvenikon in izumiteljem Andrejem Detelo in zgodovinarjem znanosti Stanislavom Južničem, potem pa še v sklopu redne tiskovne konference Založbe ZRC.

Tesla 2 IMG_7052.jpg

Tibor Hrs Pandur, foto Marijan Zlobec

Knjiga je formalno izšla pri Založbi ZRC izdajatelja Inštituta  za kulturne in spominske študije ZRC SAZU in pri založbi Litera (Maribor). Delo spremlja obsežna -300 strani – študija, s katero avtor Tibor Hrs Pandur ideje in eksperimente v ozadju Teslovega izumiteljskega dela predstavi v širšem kontekstu ter s tem prispeva k razreševanju enigme izumitelja, ki nenehno pridobiva svoj pomen, odmev in praktično realizacijo svojih izumov.

Za samozadostne in trajnostne sisteme pridobivanja in distribucije energije

Problem povečevanja človeške energije je Tesla objavil leta 1900 v junijski številki revije Century Magazine in velja za osrednji spis v njegovem opusu. V tej poljudni znanstveno – filozofski razpravi je na podlagi spoznanj, pridobljenih na eksperimentalni postaji, ki jo je med 1899 in 1900 zgradil v  Colorado Springsu, podal podlago za raziskave, ki so ga pripeljale do razvoja brezžičnega sistema prenosa električne energije, kasneje utelešenega v prototipu postaje  Wardenclyffe na Long Islandu v New Yorku. Ob predstavitvi svoje družbene teorije, teorije vojne in filozofije družbenotransformativnih tehnologij, je raziskal tudi možnosti izdelave “samogibnega toplotnega motorja”, ki bi vso pogonsko moč črpal  neposredno iz okolja ter predstavil izum prvega “teleavtomata”, daljinsko upravljane ladjice in s tem postavil temelje sodobni radiotehniki, daljinskemu upravljanju in eksperimentalni robotiki.

Teslove raziskave so danes izjemno relevantne, saj je že tedaj prepoznal izkoriščanje fosilnih goriv kot problem eksponentne rasti v razmerju do neobnovljivih virov in intenzivno razvijal samozadostne, trajnostne sisteme pridobivanja in distribucije energije, ki ne bi temeljili na “potrati in porabi katerega koli materiala” ali na brutalni prevladi bogatih nad revnimi

Kaj je samogibni toplotni motor ?

Znanstvena monografija ob pomanjkanju Teslovih izvirnih spisov  v slovenskem jeziku, kot je povedal Tibor Hrs Pandur na predstavitvi, je namenjena tako strokovnemu kot širšemu bralstvu, ki je željno seznanjenja s Teslovimi temeljnimi idejami in eksperimenti, ki so gnale izjemna odkritja njegovega izumiteljskega dela. Sestavljena je prav tako z željo po spodbuditvi in morebitnem nadaljevanju Teslovih (še vedno kontroverznih) izumov in raziskav, ki v zadnjih desetletjih pridobivajo na vedno večjem zagonu, ter z željo po kritični analizi njegovih še danes slabše razumljenih ali neraztolmačenih dosežkov, izumov in hipotez.

Izčrpna spremna študija Teslova hybris in zakoni narave s pomočjo odlomkov  Teslovega preostalega obsežnega (prav tako v slovenščino neprevedenega opusa) in s komentarji in napotki na najrelevantnejše raziskovalce na tem področju, predstavlja zgodovinsko in idejno ozadje Teslove fizike in filozofije (vključno s poskusom tolmačenja Teslovih temeljnih konceptov “okoljskega/naravnefa medija” ali dinamičnega etra in njegove “dinamične teorije gravitacije”) in izuma  “samogibnega toplotnega motorja”. Nudi pa tudi kritično analizo in kronološki pregled razvoja Teslovega globalnega  sistema distribucije brezžićne energije (vključno s soočenjem interpretativnih strategij) vidnejših sodobnih teslologov glede njenega delovanja) ter osvetli ekonomsko in politično ozadje tega Teslovega največjega in neudejanjenega izuma, predstavljenega v razpravi kot rešitev problema povečevanja človeške energije-

Knjiga je opremljena tudi s  prilogo obsežnega izbora Teslovih  originalnih obravnavanih in citiranih patentov – 100 strani.

problem_povecevanja_cloveske_energije_tesla.jpg

Kot je na pogovoru ob izidu knjige v atriju ZRC SAZU povedal fizik in izumitelj ter poznavalec Teslovega dela Andrej Detela, je knjiga “gotovo nekaj posebnega”, saj predstavlja temeljito študijo širših vidikov, ki so v ozadju Teslovih izumov. Tesla se je namreč ves čas zanimal tudi za družbene posledice izumov, “imel je močno vizijo, da s svojimi inovacijami poskuša služiti človeštvu”.

Tesla 1 IMG_7049.jpg

Vse v Beogradu še ni dostopno javnosti

Neobjavljeni teksti prispevajo k mistifikaciji Tesle

Kot je za zapisala prevajalec in pisec spremne študije Tibor Hrs Pandur, Tesla “še vedno ostaja eden največjih znanstvenih trilerjev vseh časov”. Čeprav je v zadnjih letih izjemno popularen, razumevanje njegovega življenja in dela ostaja na ravni površinske fascinacije. Avtor je med prevodi in publiciranjem Nikole Tesle omenil Lava Čermelja, potem pa izid fizikove avtobiografije Moji izumi (2013).

K veliki  afirmacii Nikole Tesle prispeva Muzej Nikole Tesle v Beogradu, ki med drugim hrani okoli 30 tisoč Teslovih še ne objavljenih rokopisov.  Odprto ostaja vprašanje, ali so njegovo zapuščino odtujile tajne službe, obstaja tudi Teslov deklasificiran FBI dokument, ki je bil redaktiran, kar vse prispeva k mistifikaciji Teslovega dela ter nasprotujočim pogledom njegovih interpretov.

nikola-tesla-900x450@2x.jpg

Nikola Tesla

S svojo študijo je zato Hrs Pandur poskušal “razgrniti primer Tesla”, predvsem skozi Teslove lastne izjave, dokumente in hipoteze vodilnih raziskovalcev. V študiji je med drugim želel analizirati glavno idejo problema človeške energije, ki je utelešena v tem stolpu, soočiti različne interpretacije in interpretativne strategije, odstreti misterij okoli njegove zapuščine ter razkriti skrivnost, ki se plete okoli njega, hkrati pa tudi spodbuditi morebitno nadaljevanje Teslovih izumov in raziskav.

Po več kot desetletnem ukvarjanju z življenjem in delom Tesle Hrs Pandur opaža, da izumitelj predstavlja edinstven spoj intuitivne metode in dosledne empirične metode ter jezika, ki ima po besedah Hrs Pandurja veliko umetniško vrednost. “Branje njegovih tekstov je izjemno dragoceno in če bi nekoliko banaliziral, bi rekel, da kdorkoli se priklopi na tekste Nikole Tesle, tvega razsvetljenje,” je povedal Hrs Pandur.

Tesla IMG_7046.jpg

Predstavitev knjige, ki skupaj obsega nad 500 strani

Kako z izumi rešiti probleme človeštva ?

Besedilo je Tesla po besedah Hrs Pandurja napisal kot “neke vrste teleutopijo, reklamo za svoje izume ter nekakšen priročnik za to, kako z njegovimi izumi rešiti večino materialnih problemov človeštva”.

Temeljni problem povečevanja človeške energije Tesla razdeli na tri podprobleme. Prvi je problem lakote in zagotavljanja čiste pitne vode, za razrešitev katerega Tesla predlaga pridobivanje dušika iz atmosfere s pomočjo visokonapetostnih tokov in sterilizacijo pitne vode z ozonom.

Drugi problem je organizirano vojskovanje oziroma zagotovitev miroljubnih odnosov, ki ga Tesla poskuša rešiti z uvedbo brezpilotnih letal oziroma teleavtomatov. V tem delu izumitelj predstavi svoj teleavtomat in prvo daljinsko vodeno ladjico, ki uteleša osnovne principe radia in daljinskega upravljanja ter na nek način postavlja temelje za razvoj moderne robotike, je dejal Hrs Pandur.

Tretji, osrednji problem, pa je zagotavljanje energije sonca. Zagotavljanje več čiste, obnovljive energije sonca namreč za Teslo predstavlja vrhovno rešitev problema povečevanja človeške energije. V tem delu svoje razprave Tesla poudari, da se moramo kot človeštvo nujno premakniti od uporabe fosilnih goriv, ter predstavi idejo samogibnega toplotnega motorja.

Ta bi vso pogonsko moč črpal neposredno iz okolja, s čimer bi presegel omejitve drugega zakona termodinamike oziroma entropijskega zakona, zakona degradacije in razpada. S tem Tesla po besedah Hrs Pandurja vsaj teoretsko naznani prototip sintropnega motorja, ki bi omogočil reciklažo visoko entropične energije v nizko entropično energijo.

Tesla je predhodnik ideje interneta

Vrhovna rešitev povečevanja človeške energije je po besedah Hrs Pandurja utelešena v stolpu Wardenclyffe, ki bi omogočil distribucijo ogromne količine energije po vsem svetu preko notranjih plasti zemlje. “Stolp naj bi predstavljal prototip tega, da je mogoče brezžično komunicirati in povezati ves svet, na podlagi česar Tesla gradi svojo teleutopijo,” je pojasnil Hrs Pandur.

V tem smislu je Tesla po besedah avtorja predhodnik ideje interneta in povezanega sveta. Medtem ko današnji internet deluje na ravni informacij, “pa internet v smislu brezžične oskrbe energije predstavlja megalomansko oziroma izjemno vizijo, za katero še vedno ne vemo, če je uresničljiva,” je za STA dejal Hrs Pandur.

Po besedah Detele je imel Tesla “zelo dober nos” za inovacije. “Vedel je, v kateri smeri mora iskati, a je bil toliko pred svojim časom, da ni imel dovolj časa, da bi stvari zaključil, odprl pa je pot drugim,” je menil Detela.

Zgodovinar Stanislav Južnič pa je na pogovoru ob izidu knjige spomnil, da je Tesla krajši čas preživel tudi v Mariboru, v takrat naraščajočem industrijskem okolju, ki je bilo po besedah Južniča privlačno za takšne ume. Kot je pojasnil zgodovinar, se je Tesla v Mariboru zadrževal četrt stoletja pred še enim velikim znanstvenikom – vesoljskim vizionarjem Hermanom Potočnikom Noordungom, zaradi česar lahko po njegovih besedah rečemo, da je “v Mariboru v zraku visela neka izumiteljska žilica, največja, ki jo je kdajkoli bilo na Slovenskem”.

Tesla_Sarony.jpg

Nikola Tesla je opozarjal na škodljivost podrejanja znanosti kapitalu

Kot je še povedal Detela, je bil čas ustvarjanja Nikole Tesle poseben čas prehoda med znanstveno romantiko in podrejanja znanosti kapitalu, ko znanost še ni bila institucionalizirana, hkrati pa je bila že močno razvita. Tesla je bil eden prvih, ki je na osnovi svojih bolečih izkušenj z JP Morganom, ki mu je “preprečil nadaljnjo rast na področju njegove ustvarjalnosti”, opozarjal, da podrejanje znanosti kapitalu nujno prinaša slabe posledice.

Ob branju knjige po mnenju Detele postane jasno, da je bila miselnost časa, v katerem je deloval Tesla, drugačna kot miselnost današnjega časa, ko ni več močnega hrepenenja po resnici, da bi odkrili nekaj bistveno novega. Danes smo po njegovem mnenju ujeti v neke vrste miselno škatlo, ko dobro poznamo probleme sodobnega časa, kot je denimo globalno segrevanje, po drugi strani pa se tisti, ki odločajo o rešitvah teh problemov, sprenevedajo ter ne želijo slišati za rešitve. (Dodano po prvi predstavitvi v Atriju ZRC SAZU in poročilu STA, ki pa ni prepis govorjenega, zato se splača prisluhniti in pogledati dodani posnetek srečanja).

 

Video posnetek predstavitve v Atriju ZRC

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja