Pohod po Rumeni poti Via Alpina


Rumena na obroke Pohod po Rumeni poti Via Alpina je druga popotniška knjiga Igorja Gruberja o svojih pešpoteh po Alpah. Poleti 2015 je Gruber uspel uresničiti svoje sanje in prehodil Rdečo pot Via Alpina od Monte Carla do Trsta. Po treh letih je ponovno podlegel okužbi s pohodništvom po daljinskih poteh in se ponovno podal v Alpe. Tokrat se je odločil za Rumeno pot Via Alpina od Trsta do Oberstdorfa. Knjigo je danes predstavil v knjigarni Celjske Mohorjeve družbe.

pogovor-z-misijonarjem-jozetom-kokaljem-foto-17856 (1).jpg

Rumena na obroke

Knjiga je lahko poučen in koristen pripomoček za vse, ki bi se želeli podati na pot v Alpe. V sliki in besedi so predstavljene vse etape poti Rumena Via Alpina v smeri pohoda Trst – Oberstdorf. Knjigo se da brati po poglavjih ali oddelkih poti, ki vas še posebej zanimajo, ali pa kot celoto v enem zamahu. K njej se boste lahko vračali, ko boste iskali zanimive kotičke Alp kot ideje, kam naj vodi vaš naslednji izlet v gore, a kot je bilo razbrati, to niso poldnevni ali eno ali dvodnevni izleti. To traja štirideset dni in še več. Avtor je malo omenil lakoto na poti, a ne preveč. Pojasnil je tudi, zakaj je naslov Rumena na obroke; zato, ker se je vmes zaradi službenih obveznosti moral vrniti domov in se potem vrnil v Alpe, da bi svojo pot nadaljeval in prišel do cilja.

Gruber 1 IMG_7013.jpg

Igor Gruber je govoril o notranjem očiščenju na samotnih poteh, foto Marijan Zlobec

»V čem je razlika med Rumeno in Rdečo potjo? Če zanemarim očitne dolžino, trajanje in skupno višino, je Rumena pot svojstvena po izzivih, ki jih postavlja pred pohodnika. Začetni del izstopa po samoti in okuženosti s klopi. Dolomiti poleg čudovitih razgledov postrežejo tudi z nekaterimi težjimi tereni in gnečo. Tudi zadnji del poti je zelo obiskan, a ponuja čudovite razglede in svojstveno pokrajino,« piše avtor v uvodu.

Gruber 2 IMG_7005.jpg

Igor Gruber na predstavitvi knjige s filmom

Igor Gruber je pojasnil, da so v bistvu še tri poti Via Alpina: vijolična, zelena in modra, ki jih bo v naslednjh letih skušal še prehoditi, a ne takoj, ker se najprej odpravlja na pot po Korziki. Svojih knjig ne razume kot vodnik, ampak kot potovanje.

Gruber IMG_7008.jpg

S svojo potjo je opravil dobrodelno akcijo v podporo žensk, ki ne morejo imeti otrok

Pot mu je postavljala mnoge preizkušnje, a na koncu se je veselil cilja. Svoje dogodivščine in spoznanja s te poti je strnil v knjigo in dokumentarni film, ki prinašata doživljanje pohoda po Alpah skozi oči pohodnika. Z njima želi približati izkušnjo pohodništva na dolge proge oziroma veznega pohodništva prav vsakemu ljubitelju gora. V knjigi so zbrana njegova osebna doživljanja, opisi poti in predvsem fotografije, ki bralcu/gledalcu prikažejo, kako posamezna etapa poti poteka, in vabijo k odkrivanju naravnih lepot gorskega sveta Alp. K temu so glede na različne dogodke in anekdote, ki so se zgodili, dodani namigi, zakaj se podati na takšno pot in kako se nanjo dobro pripraviti. V knjigi najdemo tudi dostop do elektronskih vsebin (pohodniško-dokumentarni film in virtualno popotovanje po Rumeni poti), ki dopolnijo zapisano v knjigi in omogočijo še podrobnejši vpogled.

107-dni-alp.jpg

Igor Gruber je računalniški programer, z ženo Katjo živita v Velenju. Mladost je preživljal na podeželju, povezan z gozdom in delom na kmetiji. S tem je narava postala neločljiv del njegovega življenja. Pustolovska in raziskovalna žilica ga je od mladostnega premagovanja nevarnih brezen in jam, osvajanja potokov in dreves ter preko turnega smučanja pripeljala tudi k planinarjenju. Pri osemnajstih letih je opravil izpit za mladinskega planinskega vodnika. Je turni smučar, ljubitelj narave, gora in petja ter fotograf.

Knjiga ima več sto barvnih avtorjevih fotografij, v njej pa je tudi kažipot do filma, ki si ga lahko ogledate na računalniku in traja kar uro in štirideset minut.

To je knjiga o odklopu ali motivacijski priročnik pri odkrivanju skritih kotičkov Alp, iz katerih se ne da tako lahko oditi, ko se vanje enkrat “potopiš”.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja