Dušan Merc novi predsednik Društva slovenskih pisateljev


Člani Društva slovenskih pisateljev so za novega predsednika izglasovali Dušana Merca. To je že tretji predsednik društva v letu dni, Merc, ki je bil tudi edini kandidat, pa je nasledil Aksinjo Kermauner. 

merc-4-img_2628.jpg

Dušan Merc, foto Marijan Zlobec

Ta je funkcijo predčasno prevzela od Iva Svetine, aprila pa je zaradi slabega odnosa države do društva odstopila sama.

S to najkrajšo vestjo je javnost presenetila Televizija Slovenija in hkrati pomirila pričakovanja in ugibanja, kaj se bo s slovenskim pisateljskim društvom zgodilo po številnih polemikah in očitkih zlasti o negospodarnem ravnanju z društveno lastnino in nasploh padcem ugleda DSP v javnosti, pa ne le kulturni.

 

merc-img_2598.jpg

Bo Dušan Merc vodil DSP do decembra 2020 ?

O tem je bilo veliko  besed, a zelo malo efekta.

Dušan Merc je v nagovoru po izvolitvi med drugim dejal, da bo zagovarjal gospodarno delovanje društva, ob tem pa opozoril, da nepremičnine v lasti društva nalagajo tudi določena bremena. Zagotovil je, da bo pri sprejemanju odločitev kot predsednik deloval v dobro društva, njegovih članov in članic ter v skladu z etičnimi in moralnimi vrednotami slovenske družbe. Ne nazadnje pa tako, da bo odločitev dobra tudi zanj.

Hkrati s predsednikom so na občnem zboru izbirali tudi sedem manjkajočih članov upravnega odbora, dva manjkajoča člana nadzornega odbora in enega manjkajočega člana častnega razsodišča ter nadomestne člane za vse naštete mandate.

Dušan Merc je bil sprva zaposlen kot učitelj slovenščine, nato pa dvaintrideset let ravnatelj Osnovne šole Prule. V svoji dolgoletni pisateljski karieri je izdal trinajst romanov, tri zbirke kratkih zgodb in knjigo esejev. Večkrat je bil nominiran za kresnika in nagrado Prešernovega sklada.

merc-1-img_2595.jpg

Dušan Merc sam je imel v preteklosti nekaj v javnosti zelo odmevnih konfliktov, še posebej kot ravnatelj Osnovne šole Prule, kjer je reagiral na slabo vedenje dijakov.

https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/12/06/dusan-merc-izdal-nov-roman-slepe-misi/

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja