Po dveh urah čakanja ruskih ikon nisem videl


Odpri so razstavo ruskih ikon in kot slovenski folklorni dodatek še skupine, ki kraljuje v ljubljanskem prostoru in odloča o vsem, kar se dotika glavnih državnih in mestnih galerij in seveda nima z ruskimi ikonami nobene zveze, razen da misli o sebi, da je ali so ikona.

Ikone IMG_6947.jpg

Razstava je tako slabo organizirana, vsaj do obiskovalcev, da do desetih zvečer nisem prišel na vrsto oziroma so mi zaprli vrata tik pred mano, ki sem bil v tistem trenutku enajsti, spustili pa so jih naprej le deset.

Komu služi razstava, ki je ne moreš videti ali jo je mogoče videti le v skupini največ desetih ljudi?

Ikone  1 IMG_6966.jpg

Ne zamima me, kaj kdo govori, ampak kaj jaz vidim. Nisem prišel zato v Mestni  muzej, da bom še stoprvič poslušal župana Zorana Jankovića, ki je tokrat sicer priznal,  da je njegova mati katoličanka, oče pa pravoslavec, kar pomeni, da je to naboljša zveza, da nastane…

Vsakikrat, ko sem pogledal proti stopnicam, za vstop v prvo nadstropje, sem videl, da je vrsta prepolna.

Ikone 2IMG_6956.jpg

Dobro, to je lahko petič, šestič, ne pa do desetih zvečer.

Želel sem biti normalen obiskovalec, ne pa priviligirani novinar.

Ni se izšlo.

Ikone 4 IMG_6959.jpg

Na srečo sem ruske ikone videl v Sankt Peterburgu in Moskvi.

Tega ne govorim zaradi sebe, ampak je za mano bilo še sto in več ljudi, ki razstave niso  videli, mnogi pa so obupali in odšli domov že prej. To je edina razstava v zadnjih 45 letih, ki je v normalnem času otvoritvene slovesnosti nisem videl. Hvala za vaš triletni trud (zaman)

Kaj bo pa jutri ? Še slabše kot nocoj.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja