Alan Ford teče častni krog v Narodni galeriji


V Narodni galeriji bo od 23. maja do 13. oktobra na ogled razstava o enem izmed najbolj priljubljenih stripov pri nas – Alanu Fordu. Odprtje razstave bo v sredo, 22. maja, ob 19. uri. Razstavo bo odprl Stefano Cerrato, v. d. direktorja Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji.

01.jpg

Italijanska naslovnica

Alan Ford tece.jpgNa ogled bo 162 originalnih stripovskih tabel, ki so nastale med letoma 1969 in 1975, od 1. do 75. epizode.

02.jpg

Prva številka je izšla v Italiji leta 1969, točno pred 50. leti, ustvarila sta ga scenarist Luciano Secchi – Bunker in ilustrator Roberto Raviola – Magnus. Že leto pozneje se je zaradi domiselnih dialogov, črnega humorja, zbadljive satire in risarske kvalitete ter izjemnega prevoda Nenada Brixya hitro razširil po Balkanskem polotoku in se vkoreninil v naš kulturni prostor.

63.jpg

Strip je smešil vse podkupljive, neusposobljene in zmanipulirane skupine ljudi na svetu, pred bodicami niso bili varni ne bogati, revni, ne grdi in lepi, ne pošteni in ne lopovi. Zapleti so bili absurdni, presenetljivi, duhoviti in politično nekorektni. Nekateri izreki in krilatice so ponarodeli, vplive stripa pa je bilo čutiti tudi v glasbi (Prljavo kazališče) ter v filmih (Maratonci tečejo častni krog, Kdo neki tam poje, Smogovci).

35 (1).jpg

Zanimivega ga danes delajo tudi aktualni politični in družbeni dogodki, ki postavljajo ta strip za preroka. (Po tiskovnem sporočilu).

12 (2).jpg

Spremljevalni program

Sejem stripov za stripoljube, 25. maj, od 10. do 17. ure

Javna vodstva po razstavi nedelje ob 11. uri: 26. maj, 23. junij, 15. september, 13. oktober

Alan Ford – ogledalo našega časa Predavanje Roka Glavana, 28. maj ob 18. uri

Slike in kipi v stripu Ustvarjalna delavnica za otroke in družine, 8. junij ob 10. uri

Sloba Dragović: Alan Ford – Spy Story Videoprojekcija stripa ob živi glasbi, izvaja Slobodan Dragović, 11. junij ob 20. uri

Alan Ford – Interaktivno branje stripa V sodelovanju z Radiom Študent, 20. junij ob 20. uri

Tajna galerijska druščina Počitniške delavnice za otroke, 26. –28. junij in 1. –5. julij, od 8. do 16. ure

Dražba stripovskih originalov, stripov, grafik in ilustracij Pripravlja Antikvariat Glavan, vodi Rok Glavan. 12. september ob 18. uri

Lazar Džamić: Cvetličarna v Hiši cvetja: kako smo posvojili in živeli Alana Forda
Predstavitev knjige v novem slovenskem prevodu. V sodelovanju z Založbo /*cf
18. september ob 17. uri.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja