19. strokovno srečanje konservatorjev restavratorjev v Narodni galeriji


V Narodni galeriji bo danes v organizaciji Društva restavratorjev Slovenije, Skupnosti muzejev Slovenije in Narodne galerije potekalo 19. strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev, kjer bodo sodelujoči iz Slovenije in širše regije predstavljali svoje delo s plakati, kratkimi filmi in predavanji. Predavanja in predstavitve bodo namenjene strokovni javnosti.

sl 23.jpg

Na letošnjem srečanju bo predstavljenih 97 prispevkov z vseh področij konserviranja-restavriranja kulturne dediščine. Letos bo sodelovalo rekordno število kolegov iz Hrvaške, Srbije, Madžarske in Portugalske. Plenarni del je posvečen problematiki konserviranja-restavriranja del moderne in sodobne umetnosti..

sl 19.jpg

Ob srečanju bo izšla tudi obsežna publikacija Konservator-restavrator, Povzetki mednarodnega srečanja 2019 v kateri so zbrani prispevki o konserviranju-restavriranju del moderne in sodobne umetnosti ter povzetki vseh plakatov z angleškimi izvlečki.

sl 22.jpg

Spremljevalna razstava bo predstavila aktualne projekte in želi strokovno delo približati tudi širši javnosti. Razstava plakatov bo na ogled do nedelje 2. junija, vsak dan razen ponedeljka, od 10. do 18. ure, v četrtek do 20. ure. Vstop je prost. 

sl 20.jpg

Na razstavi plakatov bodo predstavljeni številni projekti, med njimi konserviranje in restavriranje fotografij in papirnega gradiva iz Nagodetovega procesa.

sl 21.jpg

Med slikarskimi deli je poseg na oljni sliki Požar v Kranju iz zbirke NMS, ki je slikana na železni nosilec predstavljal poseben izziv. Korodiran nosilec, potemnel premaz in napisi z grafitom so onemogočali razstavljanje in ogrožali njen obstoj.

sl 17.jpg

Na področju arheologije med zanimivejše prispevke sodi restavriranje rimskih fresk odkritih med letoma 2016 in 2018 v Celju. predstavljeni so posegi na antičnih freskah in zidovih z ohranjenimi ometi iz 1. in 3. stoletja.

sl 18.jpg

Projekt prenove Aljaževega stolpa je bil zaključen leta 2018, ko je bil stolp vrnjen na izvirno lokacijo.

sl 16.jpg

Med naravoslovnimi raziskavami bi lahko izpostavili preiskave fotografije na steklu datirane v leto 1860, najstarejše znane fotografije Kranja. Avtor fotografije bi lahko bil Janez Puhar, a tega za sedaj še ne moremo zanesljivo potrditi.

sl 15.jpg

Strokovno srečanje je del 12. Konservatorsko-restavratorske transverzale, serije dogodkov med 26. marcem in 3. junijem 2019, namenjenih vsem, ki jih zanima kulturna dediščina. (Po tiskovnem sporočilu)

sl 10.jpg

Marijan Zobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja