Primož Roglič ušel padcu in povečal prednost, Dumoulin utrpel udarec v koleno


Ko se je kakih šest minut pred koncem zelo dolge – 235 km – četrte etape dirke Giro d’Italia že zdelo, da bo o zmagovalcu odločal končni sprint navkreber, se je zgodil skupinski hud padec, v katerem so bili nekateri odlični kolesarji, a je bil naš Primož Roglič v ospredju in pred njimi, tako da je padcu srečno ušel in nadaljeval dirko v najožji skupini do konca.

154147588-ed819edf-b400-4ea9-83b9-b04cedde1501.jpg

Padec na kolesarski dirki je največja krivica, saj je Dumoulin končal s hudim udarcem v levo koleno, a na srečo ni zlomljeno

V zadjem kilometru se je zdelo, kot da Roglič z malo več moči v nogah lahko pride med prve štiri, tri ali celo zmaga, a se je v zadnjih dvesto metrih od skupine odlepil Ekvadorec Richard Carapaz in sam zmagal, Roglič pa je prišel na cilj le z dvema sekundama zaostanka kot šesti. Ker pa v tej skupini ni bilo njegovih neposrednih tekmecev ali prvih uvrščenih za njim v skupni lestvici, je svojo prednost še povečal.

Kaj pomeni padec in kako krivičen je do kolesarjev, je najbolj izkusil eden izmed favoritov za končno zmago, Nizozemec Tom Dumoulin, ki je po padcu in hudem udarcu  levega kolena krepko zaostal in ima sedaj več kot štiri minute zaostanka, medtem ko je pred etapo zaostajal za 28 sekund. Ali ta padec daje še več možnosti Rogliču za končno zmago, je grdo razmišljati, saj se padec v nadaljevanju dolge dirke lahko zgodi komurkoli.

Italijanski tisk je pravkar sporočil, da so Dumoulina sicer takoj odpeljalo v Girovo potujočo bolnico, da pa po slikanju kolena z žari X ni videti, da bi bilo zlomljeno. Dumoulin se bo pred naslednjo, peto etapo odločil, ali bo z dirko sploh še nadaljeval, saj kot je izjavil možnosti za zmago na Giro d’Italia nima več, čaka pa ga Tour de France.

V skupnem seštevku je Roglič še povečal naskok pred konkurenti. Sedaj ima pred drugim Simonom Yatesom 35 sekund, pred tretjim Vincenzom Nibalijem pa že 39 sekund prednosti.

Ob številnih padcih včeraj in danes je jasno, da bo skrb za varnost nenadoma stopila na prvo mesto, prav tako kot varovanje rožnate majice Rogličevih kolesarjev v moštvu, saj so ob našem vodilnem kolesarju lahko še kako stimulirani že od samega začetka dirke in jim ni treba nikogar “loviti”, ampak “le” ohraniti položaj z vsemi skupnimi močmi in ob občudovanju mnogih rojakov ali slovenskih simpatizerjev in navdušencev, med katere vstopajo ljudje, ki običajno kolesarskih dirk ne spremljajo (prav pogosto).

Kaj naj rečem, da sem sam, ki se seveda s kolesarstvom ne ukvarjam, iz dneva v dan boljše volje, še posebej v teh mrzlih dneh, ko je največ razpoloženjske pomladi na Giru ob zmagah našega skromnega šampiona.

https://www.tuttobiciweb.it/article/2019/05/14/1557853086/gatti&misfatti-primoz-roglic-tom-dumoulin-superbravo

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja