Nika Zupančič v Bežigrajski galeriji 2


V Bežigrajski galeriji 2 na Vodovodni 3 bodo v sredo, 15. maja, ob 19. uri odprli slikarsko razstavo Nike Zupančič. To bo predstavitev slik večjega in manjšega formata iz obdobja 2016 – 2019 avtorice, ki je zelo  zgodaj razvila lasten slikarski slog. Z izbiro vsebine in motiva privzetega iz narave  nakazuje v svojih slikarskih podobah nezadržno minevanje narave in njene krhkosti. Kustos razstave je Miloš Bašin. Naslov razstave je Obrobni vid.

Nika image001 (15).jpg

Nika Zupančič, Mala pokrajina, 2016, olje na platnu, 19 x 24 cm

Minevanja

Narave pogledov in zavedanja 

Značilnost slikarskih del Nike Zupančič je videz minevanja in mimobežnosti podob iz narave, v katerem lahko še vedno razpoznamo oblike rastlin, drevesnih listov in pokrajin. Umetnica likovno preimenuje pogled na resnično tudi z imeni svojih slik. Njene stvaritve hkrati zakrivajo in odkrivajo oblike in barve, ki so tako resnične, kot jih vidimo v sami naravi. Predstavljene umetnine so vpogled v vizualni spomin s priprtimi očmi. Dejansko so na robu svoje resničnosti, ki obstaja v ozadju videnja in spominjanja vsakega od nas. S tem se približujejo eteričnosti, kjer ima resničnost svoj spomin. Njeni likovni svetovi so skrajno natančni pogledi na svet narave, zabrisani, a le navidezno. Vsaka uresničitev vsakega od nas je dragocena – njena življenjska in likovna zavedanja ohranjajo svet narave in ljudi. Nahajajo se resnično pred nami, hkrati pa izžarevajo ozadja naših spominov na videnja pokrajin same narave. V njenih stvaritvah, z izjemo ene, ni upodobitev živali in ljudi. Vse v njih je obenem ena sama samotnost vsega, kar živi in obstaja ter neskončno druženje. Prav to ohranja vso živo in mrtvo naravo. Njene upodobitve ohranjajo resničnost ter so hkrati narave avtoričinega vedenja in zavedanja.

Miloš Bašin

bc8adfaa7481bd58e5a09cb9ff8a9a03 (1).jpg

Slike na razstavi Obrobni vid

cropped_transparent_920x613_920x600_0_6.jpg

Nika Zupančič, foto Skica

Nika Zupančič je bila rojena 30. avgusta 1978 v Ljubljani. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je diplomirala leta 2003 na smeri slikarstvo. Podiplomski študij grafike je končala na isti akademiji leta 2008. Strokovno se je izobraževala na The Amsterdam-Maastricht Summer University ter na študijskih potovanjih v Parizu in Berlinu. Njene slike (del cikla Listje/Leaves) so v stalni zbirki Sammlung Essl, Kunst der Gegenwart, Dunaj, Klosterneuburg. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je v letih 1998–2002 zasnovala in organizirala več ciklov predavanj o sodobni umetnosti z naslovom »Prostori umetnosti«. Leta 2002 je souredila knjigo Prostori umetnosti, zbornik prispevkov petnajstih avtorjev, ki iz različnih zornih kotov obravnavajo vsebine sodobne vizualne umetnosti. Je članica Društva likovnih umetnikov Ljubljana. Živi v Ljubljani. (Po tiskovnem sporočilu).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja